Najlepši parkovi u Evropi koje treba posetiti na jesen

Ukoliko se nađete u nekoj evropskoj metropoli, želite da odete na izlet, prošetate ili vozite bicikl, idealna mesta su upravo lepi gradski parkovi, koji obuhvataju velika prostranstva sa bujnom vegetacijom i pratećim sadržajem za rekreaciju u prirodi. U nastavku teksta, pročitajte koji su to najlepši parkovi u Evropi koje definitivno treba posetiti preko jeseni, pogotovo ako ste inače zaljubljenici u žuto lišće koje prekriva puteljke gradskih parkova.

Park Sempione, Milano (Italija)

Milano je grad gde se ide u šoping ako imate dublji džep, ali i grad u kom možete zaista uživati u njegovim znamenitostima i lepoti. Jedan od primera za takvo uživanje je i Park Sempione u Milanu. Ovaj veliki gradski park je nastao 1888. godine. Obuhvata prostor od 386.000 m² od dvorca Sforca do Trga Sempione u Milanu. Njegov idejni tvorac je Emilio Alemagne. U okviru ovog parka nalaze se lokaliteti poput Napoleonove Arene, Akvarijum, Kula, Teatar Triennale i gradska biblioteka. Za posetioce ovog parka, obezbeđen je sadržaj za odmor i rekreaciju kao što su igrališta za decu, staze za šetnju, mesta za piknik. Pored bogate kulturne ponude, ovaj park, u kome se nalaze i mostovi, pruža mogućnost za provođenje slobodnog vremena u atraktivnom prirodnom okruženju. Njegovo radno vreme je od 06:00 do 20:00 časova.  

Voldenpark, Amsterdam (Holandija)

Grupa građana Amsterdama je 1864. godine je osnovala Komitet za formiranje gradskog parka. Oni su skupili sredstva za kupovinu zemljišta površine 8 ha, na kom je 1865. godine otvoren park pod nazivom Novi park. Od godine 1867. Voldenpark u Amsterdamu nosi naziv po pesniku van den Vondelu, čija statua se nalazi u ovom parku. Danas se prostire na površini od 45 ha. U okviru parka, nalazi se veliki broj restorana, kafića, prodavnica za iznajmljivanje skejta, letnja pozornica i bašta ruža, u kojoj se nalazi više od 70 sorti ruža. Od 15. maja do 15. septrembra, deca mogu uživati u besplatnim predstavama. Pored toga, park poseduje šest oblasti za igru i zabavu dece.

Radno vreme: otvoren je tokom čitavog dana.

Gradski park, Budimpešta (Mađarska)

Gradski park u Budimpešti je vrlo posećeno mesto od strane stanovništva, ali i turista. Park je prvobitno korišćen za takmičenja u mototrkama tokom 1950-ih godina, ali već od 1985. godine gradske vlasti su donele odluku o tome da se više ne organizuju trke u parku. Nalazi se sa desne strane Trga heroja. U njemu se nalaze zoološki vrt, hala za koncerte Petefi i Sečenjijeva banja.

Radno vreme: za posete otvoren je svakog dana, osim ponedeljkom, od 10:00 do 17:00 časova. 

Park-šuma Maksimir, Zagreb (Hrvatska)

Park-šuma Maksimir nalazi se u Zagrebu i nastao je krajem XVIII i početkom XIX veka. Inicijativu za ovaj park pokrenuo je biskup Maksimilijan Vrhovac.  Zauzima površinu od 316 ha, na kojoj se nalazi bogata flora i fauna kao i pet jezera. Posebna atraktivnost ovog parka je bogata prirodna i kulturna baština. Na južnom kraju parka, smešten je Zoološki vrt grada Zagreba. Značajni objekti, koji su smešteni u parku su: novi letnjikovac biskupa Haulika, koji potiče iz 1855.  godine, zatim Vratareva kućica, koja predstavlja prizemnu kućicu sagrađenu 1847. godine, paviljon JekaVidikovacŠvajcarska kuća, svilana, pčelinjak i dr. Uprava parka organizuje dodatne sadržaje za svoje posetioce u vidu edukacija, posmatranja ptica, obilaska parka i dr.

Radno vreme je svakog radnog dana od 09:00 do 20:00 časova.

Engleska bašta, Minhen (Nemačka)

Engleska bašta ili The Englische Garten je jedan od najvećih parkova na svetu. Smatra se da je veći i od Central Parka. S obzirom da je u uređenju ovog parka primenjen engleski stil uređenja bašta, otud i naziv parka Engleska bašta. Zauzima površinu od 3,7 km². Ovo je prava oaza prirodne lepote, kroz koju protiče veštački potok, koji ima i mehanizaciju za pumpanje vode što stvaranja talase tako da su i surferi česti posetioce ovog parka. Najčešća mesta, koja su predmet interesovanja posetilaca su Kineski toranj i Monopteros, koja prestadvlja građevinu napravljenu u grčkom stilu sa koje se pruža izvanredan pogled na sam grad.

Radno vreme: ovaj park je otvoren za posete tokom čitavog dana.

Park Guelj, Barselona (Španija)

Park Guelj se nalazi na brdu El Karmel u Barseloni. Njegov idejni tvorac je Antoni Gaudi, koji je na njemu radio punih 14 godina. Antoni je u ovaj park utkao svoje prepoznatljiv arhitektonski stil počevši od talasastih oblika u obliku lave, ukrašeni polomljenim keramičkim pločica u vidu mozaika. Priroda, koja okružuje prak, je takođe neobična sa puno padina i grebena, koji su ispresecani krivudavim putevima. Ovaj nesvakidašnji prirodom optočen dragulj je prvobitno predstavljao deo stambene zone, a nešto kasnije je pretvoren u park.

Park se zapravo sastoji od neobičnih kamenih struktura, velikog broja staza za šetnju i drugoh građevina. U parku se nalazi veliki broj biljnih i životinjskih vrsta. Međutim, centralna tačka parka je glavna terasa, koja je okružena dugačkom klupom u obliku morske zmije. Ovaj nesvakidašnji park se nalazi i na UNESCO-voj listi svetske baštine i mnogi ga posećuju kroz izlet iz okolnih letovališta Costa Brava regije, kada odlaze na višednevne obilaske Barselone.

Radno vreme: otvoren je za posete tokom letnje sezone od 08:00 do 21:00 časova.

Morska gradina, Varna (Bugarska)

Morska gradina je remek delo češkog arhitekte Antona Novaka, koje zauzima površinu od 3,9 km. Nalazi se duž obale Crnog mora i predstavlja najveći javni park na Balkanu. Prostor na kome se nalazi park, bio je neuređen do sredine XIX veka. Već 1862. godine, uređen je mali vrt na predlog tadašnjeg gradonačelnika. Nakon oslobođenja Bugarske 1878. godine, došlo je do nastanka ideje o uređenju velikog gradskog parka tako da je on proširen na 26.000 km². U ovom parku se nalazi više od 300 vrsta drveća i drugih biljnih vrsta.  U okviru parka nalazi se Planetarijum, kao i Akvarijum i Delfarinum, u kome zabavu za posetioce priređuju delfini.

Radno vreme: otvoren je za posete tokom čitavog dana.

Feniks park, Dablin (Irska)

Ovo je jedan od najvećih parkova u Evropi, koji je smešten u severozapadnom delu Dablina. Sagrađen je za potrebe poseta Pape Ivana Paula II 1979. godine. Udaljen je od centra Dablina 4 kilometara i obuhvata prostor obima oko 11 kilometara. U njemu se nalazi zoološki vrt, staklene bašte, rekreaivini sadržaji i rezidencija predsednika republike. Prepoznatljiv je po svojoj autentičnoj prirodi jer je oko 30 % površine parka pokriveno drvećem.Opremljen je neophodnim rekvizitima za izlete, javnim toaletima, ugostiteljskim objektima i dr.  

Radno vreme: Otvoren je za posete od ponedeljka do petka u terminu od 08:00 do 17:00 časova.

Hajd Park, London (Engleska)

Hajd Park predstavlja deo velikog parkovskog prostora u naselju Vestminster i pod upravom je Londonskih kraljevskih parkova. Hajd park je nezaobilazna stanica za obilazak Londona, Ovaj park veštačko jezero Serpentajn deli na dva dela. Zapadni deo predstavlja Hajd park, dok se istočno od jezera nalaze Kensingtonski vrtovi, koji su izdvojeni od 1728. godine. Hajd park zauzima površinu od 142 ha, dok Kensingtonski vrtovi zauzimaju oko 111 ha. Hajd park je zapravo osnovan u XVII veku kako bi se u njemu organizovali različiti događaji. Primera radi, 1969. godine je grupa Rolingstons održala koncert, na kom je prisustvovali preko 250.000 posetilaca. Savršeno mesto za sve ljubitelje prirode, sportiste i ljude željne rekreacije.

Radno vreme: park je otvoren od 05:00 do 00:00 časova.

Retiro park, Madrid (Španija)

Njegovo ime označava park ugodnog odmora, što on zapravo i jeste. Kao jedan od najvećih parkova u Madridu koje turisti često posećuju kada odu na putovanje MadridRetiro park je osnovan 1632. godine kao utočište za kraljevsku porodicu. Do kraja XIX veka pripadao je kraljevskoj monarhiji, a nakon toga postaje javni park. Kralj Filip IV sagradio je palatu kao letnjikovac i park je dugo bio izvan gradskih zidina, a danas je opasan Madridom. Zauzima površinu od 130 ha. U njemu se nalazi Rudarska zgrada, koja je poznata kao Velaskez palata, Kristalna palata kao i veliki stakleni paviljon.

Radno vreme: Njegovo radno vreme je od 07:00 do 23:00 časova.

Veliki, prostrani i prirodom okruženi parkovi su veliki izazov za turiste. Ovi gradski parkovi pružaju mogućnost turistima da se odmore i zabave tokom čitavog dana. Jutarnje ili večernje šetnje svakako neće biti dosadne u prijatnom ambijentu, koje upotpunjuju jezera, igrališta, mostovi, restorani i kafići. Iako se nalaze u gradovima, ovi parkovi neutrališu gradsku buku i pružaju osećaj familijarnosti sa prirodom.

Autor: Milena Podovac | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.