Najlepša fotografija prirode na svetu dolazi iz Srbije!

Svake godine Vikimedija organizuje razna takmičenja za najlepše fotografije na svetu. Ovogodišnje finale konkursa „Viki voli Zemlju 2016“ je donelo pobedu fotografu iz Srbije, pošto je baš fotografija Čedomira Žarkovića proglašena najlepšom na svetu! Najlepša fotografija prirode na svetu prikazuje prirodnu retkost kakva jeste Stopića pećina i njene bigrene kade. Evo kako je Čedomir pobedio i šta kažu članovi prestižnog žirija.

Najlepša fotografija prirode na svetu iz Srbije - Čedomir Žarković - Stopića pećina
Čedomir Žarković – „Stopića Pećina“ – takmičenje „Viki voli Zemlju“

9 članova internacionalnog žirija odlučivalo o pobedi

Naime, Čedomir Žarković koji i sam kaže da se fotografijom bavi iz hobija, nije očekivao da će osvojiti prvo mesto na ovom takmičenju, ali to se dogodilo. Ipak, da ovo nije slučajnost govori i odluka žirija.

Devetočlani žiri je obrazložio da fotografija bigrenih kada Stopića pećine, pored atraktivnosti i dinamićnosti nosi i izuzetnu enciklopedijsku vrednost, što je presudilo u odluci da titula najlepše fotografije prirodnog dobra ode baš u Srbiju i to u ruke slobodnog fotografa Čedomira Žarkovića.

Viki voli Zemlju – afirmiše fotografe i podiže svest

U konkurenciji od čak 270 izabranih fotografija, nije bilo lako doći do ovakvog uspeha. Takmičenje se sa lokalnog nivoa Ukrajinskog ogranka Vikiimedije, proširilo na ceo svet i tako je došlo do ovog interesantnog takmičenja.  Samo iz Srbije je ove godine poslato više od 2000 fotografija koje prikazuju prirodne lepote Srbije.

Cilj takmičenja koji organizuje deo Vikipedije, Vikimedija, za najlepše fotografije prirodnih dobara na svetu, jeste bila afirmacija i podsticanje fotografisanja pod slobodnom licencom, ali i podizanje svesti o važnosti očuvanja prirodnih dobara i retkosti koje polako iščezavaju. Najbolje fotografije će se koristiti za ilustrovanje brojnih članaka najveće besplatne enciklopedije na svetu.

Pored prestižne titule, naš fotograf je osvojio i putovanje u Montreal na Wikimedia konferenciju od 9. do 13 avgusta 2017. godine. Čestitamo Čedomiru na ogromnom uspehu, i pozivamo sve fotografske entuzijaste da okušaju svoju sreću i predstave svoje umeće na takmičenjima koja slede.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 28.11.2016. | Modifikovano: 08.03.2019.