Najlepše plaže u Grčkoj – detaljan vodič kroz najlepše grčke plaže

Najlepše plaže u Grčkoj svake godine posete milioni turista iz celog sveta, a razlozi za to leže u jedinstvenoj lepoti njenih letovališta i čarobnih plaža koje pružaju maksimalno uživanje i relaksaciju na obalama ove zemlje. Ostrvska letovališta su naročito popularna, jer svako ostrvo ima neki specifičan pečat koji ga razlikuje od drugih, a takva mesta su uvek odličan izbor za one koji žele da uživaju u novom, neobičnom i bajkovitom letnjem ambijentu. Uzimajući u obzir jedinstven ambijent koji nude, razumljivo je zašto su krstarenja grčkim ostrvima postala najtraženija u ponudi turističkih agencija.

Segmentacija turista nam obično može dati korisne savete o tome šta više odgovara kojoj grupi turista, a neverovatno je to što Grčka svojom turističkom ponudom može ponuditi svakome ponešto. Recimo, brojna grčka letovališta su idealna za porodični odmor, prvenstveno zato što najlepše plaže u Grčkoj za decu predstavljaju sigurnu zabavu, usled peščane podloge i postepenog ulaska u vodu.

S druge strane, plaže u Grčkoj nisu njen jedini adut, što dobro znaju mlađe generacije koje na obali ove zemlje letuju prvenstveno zbog mogućnosti aktivnog odmora, koji uključuje istraživanje i razgledanje destinacija, kvalitetnu ponudu diskoteka, barova i kafića, a uz sve to i nezaobilazne vodene sportove koje je moguće iskusiti na mnogim grčkim plažama.

Predstavljamo najlepše plaže u Grčkoj, kojima je ova laskava titula pripala prvenstveno prema oceni posetilaca, ali i brojnih turističkih agencija kojima se već godinama Grčka plaže sa belim peskom i njena nestvarno lepa ostrva nalaze na samom vrhu liste najtraženijih letnjih destinacija.

#1 Mirtos plaža – ostrvo Kefalonija (Jonsko more)

Mirtos plaža je poznata i onima koji nikada nisu bili na njoj. Smeštena je na Kefaloniji, najvećem ostrvu Jonskog mora, a osim što nosi epitet najlepše u čitavoj zemlji, ova plaža takođe važi i za najfotogeničniju u Evropi. Neke od scena popularnog filma “Mandolina kapetana Korelija” su snimljene upravo na ovoj plaži, što dovoljno govori o lepotama koje Mirtos poseduje.

Opremljenost plaže

Mirtos plaža je prepoznatljiva po sitnom, belom šljunku i kristalno čistoj vodi koja ga zapljuskuje. Kada je u pitanju Grčka plaže sa belim peskom nisu retkost, ali ogromno prostranstvo sitnog šljunka u boji bele kafe je karakteristično isključivo za ovu plažu. Odličan kontrast mu pružaju visoke planine koje nadgledaju plažu, a tirkizna boja mora odlično upotpunjuje ovu živopisnu sliku.

Na plaži postoje kabine za presvlačenje, toalet, tuš kabine, i mali broj ležaljki i suncobrana, pa je savet da na Mirtos dođete sa sopstvenom opremom za sunčanje. Mirtos ne spada u plaže u Grčkoj sa prirodnim hladom, pa je adekvatan suncobran neophodan ukoliko planirate da provedete čitav dan na plaži. Mirtos plaža nije opterećena urbanim sadržajima, pa je sve podređeno prirodnim lepotama i odmoru koji možete upotpuniti paraglajdingom ili osveženjem u obližnjem kafiću.

Smeštaj i restorani koje nudi Mirtos plaža

Selo Divarata je ujedno i najbolja opcija za smeštaj na Kefaloniji, ukoliko želite da budete u blizini Mirtosa. Najveću ponudu smeštaja nude privatni apartmanski kompleksi, kao i udobne sobe u okviru domaćinstava i vila u obližnjim mestima. Grčko gostoprimstvo je široko poznato i mnogo puta provereno, a osetićete ga ukoliko posetite restorane Alexandros, Myrtos Taverna ili Kafenio O Giorgos, takođe smeštene u Divarati, i ujedno najbliže plaži Mirtos.

Gde je smeštena Mirtos plaža i kako doći do nje?

Mirtos je smešten na severozapadnom delu romantične Kefalonije, a možete se orjentisati i prema gradu Argostoliju koji je od plaže udaljen oko 30 km. Na 27. kilometru severno od plaže je smešten i grad Asos, pa ukoliko vidite putokaze sa ovim natpisom, možete biti sigurni da se krećete u dobrom pravcu. Do plaže možete lako stići lokalnim prevozom, brodom, ali i sopstvenim automobilom.

Najbolja opcija je dolazak sopstvenim automobilom, s obzirom na to da Mirtos plaža poseduje opremljen parking. Ukoliko se odlučite za dolazak autobusom iz obližnjih gradova, kartu ćete platiti svega nekoliko eura. Ipak, uzmite u obzir i to da ukoliko krećete iz gradova  Argostolija i Fiskarda, po izlasku iz autobusa, tačnije kod sela Divarata, preostaju još čitava 2 kilometra pešačenja, jer gradski prevoz ne saobraća do same plaže.

#2 Plaža Navagio – Zakintos (Jonsko more)

Navagio Zakynthos ili Shipwreck beach je jedna od najpoznatijih plaža na svetu, smeštena na popularnom grčkom ostrvu Zakintos.

Navagio plaža jedan od ključnih razloga za letovanje na Zakintosu, a treba pomenuti i to da slike ove plaže krase mnoge kataloge i brošure, što dovoljno govori o njenim lepotama koje se prepričavaju širom sveta.

Ipak, jedan konkretan “detalj” je krivac za veliku popularnost plaže, a to je brod Navagio koji je nasukan u ovoj uvali, a prema kome je plaža dobila ime. Postoje mnoge priče o tome kako je olupina dospela na plažu, a kada vidite kako izgleda ova atrakcija možda i sami donesete neki zaključak.

Navagio plaža, Zakintos

Šta se može očekivati od plaže Navagio Zakynthos?

Navagio je šljunkovita plaža, takođe jedna od onih koja je pošteđena komercijalnih sadržaja, pa su prirodne lepote glavni sadržaj u kome turisti uživaju na njoj. Onima koji su došli da se odmore i okupaju u čistom i toplom moru, to je obično sasvim dovoljno. Plaža je sa jedne strane potpuno zaštićena belim stenama, a sa jedne od njih se pruža prelep pogled na brod Navagio i more, pa upravo tu nastaju najlepše fotografije koje turisti prave na Zakintosu.

Na plaži je najbolje da posedujete sopstvenu opremu za sunčanje, jer je ponuda ležaljki i suncobrana ograničena. Ne treba da se iznenadite ukoliko prilikom sunčanja ugledate neku od brojnih kornjača, jer su ove prijateljski nastrojene životinje na ostrvu zaštićena vrsta i na neki način simbolizuju plaže Zakintosa.

Kako doći do plaže Navagio Zakynthos?

Do plaže Navagio je moguće doći isključivo brodom, i upravo ova okolnost joj daje karakter netaknutog i mističnog mesta. Najveći broj poseta plaži se realizuje u formi organizovanih izleta, tokom kojih se obilazi veći deo ostrva.

Smeštaj u blizini plaže

Navagio je izolovana plaža, prirodno zaštićena belim stenama koje joj pružaju posebnu lepotu. S obziom na tu okonost, smeštaj možete pronaći u obližnjim mestima kao što je Anafonitria, gde su u ponudi privatni apartmani i sobe u lepo uređenim vilama i domaćinstvima.

#3 Plaža Balos – Krit (Egejsko more)

Kada je u pitanju Grčka plaže sa belim peskom prvenstveno treba tražiti na Kritu, jer je ovde smešten Balos, kupalište koje se godinama ubraja među najlepše plaže u Grčkoj. Plaža Balos je prepoznatljiva po kamenitom ostrvu Gramovusa, na kome je smešten venecijanski zamak, odakle se pruža fantastičan pogled na čitavu okolinu.

Šta plaža Balos može da ponudi posetiocima?

Reč je o prirodnoj laguni izolovanoj od buke, gužve i urbanih sadržaja koji karakterišu velika letovališta. Plaža je namenjena onima koji žele da uživaju u sunčanju, plivanju, i svemu što priroda na ovom mestu može da ponudi. Kada je u pitanju Krit plaže koje odgovaraju baš svim generacijama su retke, a Balos je upravo jedna od njih.

Balos plaža na Kritu

Svilenkast beli pesak, mekano morsko dno i prostranost plaže odgovaraju i mlađim i starijim posetiocima, a postepen ulazak u vodu na pojedinim delovima je naročito pogodan ukoliko dolazite sa decom.

Iako Balos ne može da se svrsta u plaže u Grčkoj sa prirodnim hladom, suncobrani i ležaljke koje stoje na raspolaganju posetiocima biće dovoljne da vas zaštite od sunca, mada uvek možete poneti i sopstvenu opremu za sunčanje, jer je ponuda ležaljki ograničena. Kako je reč o jednoj od najprirodnijih plaža u Grčkoj, ovde nećete naići na široku ponudu kafića i restorana, pa bi bilo dobro da se opremite sopstvenim osveženjem i hranom.

Koliko je pristupačna plaža Balos?

Plaža je smeštena na severozapadnom delu Krita, na 60 km udaljenosti od grada Hanja, odnosno 190 km udaljenosti od glavnog grada Krita – Herakliona. Na Balos možete stići automobilom, autobusima iz obližnjih gradova ili brodom. Automobil se najmanje preporučuje, s obzirom na to da su putevi izuzetno loši i neuređeni, pa predstavljaju veliki izazov i za najbolje vozače. Umesto toga, možete se odlučiti za autobuski prevoz uz pešačenje do plaže, ili za brod koji predstavlja najudobniji vid dolaska na Balos.

Smeštaj na plaži Balos

Na samoj plaži je nemoguće pronaći smeštaj, s obziom na to da je jedna od retkih koja nije komercijalizovana. Umesto toga, možete se smestiti u okviru hotela, apartmanskih kompleksa i vila smeštenih u obližnjim gradovima i selima. Na najmanjoj udaljenosti od plaže, na raspolaganju vam stoji mestašce Kisamos.

#4 Kamari plaža – Santorini (Egejsko more)

Kamari plaža se nalazi na fascinantnom ostrvu Santorini, destinaciji na kojoj su snimljeni brojni muzički spotovi, filmski kadrovi, i milioni prelepih fotografija koje liče na razglednice. Plaža je poznata po crnom šljunku, koji je baš zbog ove specifičnosti svrstava u najlepše plaže u Grčkoj.

Kamari plaža na Santoriniju

Šta sve nudi Kamari plaža?

Za razliku od prethodno navedenih, Kamari plaža ne predstavlja izolovanu lagunu, pa samim tim raspolaže svim sadržajem koji vam je neophodan za dan proveden uz more. Niz prodavnica, suvenirnica, kafića i restorana se pružaju uz obalu, a na samoj plaži postoji ponuda ležaljki i suncobrana, pa vam vaša oprema za sunčanje neće biti neophodna.

Uz plažu se pruža dugačko šetalište koje je prepuno turista, dok okolina nudi mogućnost razgledanja zanimljivih znamenitosti po kojima je Santorini poznat. Glavni grad ostrva, Fira, smešten je na samo 9 km od Kamari plaže. Do njega je moguće stići prevozom, dok ulazak u sam grad zahteva penjanje stepenicama ili kratku vožnju žičarama, s obzirom na to da se Fira nalazi na samom vrhu ostrva.

Kamari plaža – gde se smestiti?

S obzirom na to da je Kamari plaža smeštena u istoimenom selu, smeštaj u njenoj blizini neće biti problem. Na raspolaganju stoje hoteli, apartmani i sobe, a sve to u okviru impresivnih građevina karakterističnih za Santorini, u beloj boji sa plavičastim krovovima. Cene su na Santoriniju nešto veće u odnosu na druga grčka letovališta, ali turisti koju su posetili ostrvo tvrde da su njegove lepote i više nego vredne visokih cena. Ipak, za razliku od apartmana u gradu, smeštaj u selu Kamari je znatno pristupačniji.

#5 Plaža Amolofi – Kavala (Egejsko more)

Sever Grčke takođe nudi izuzetno atraktivne plaže, a među njima se izdvaja plaža Amolofi u regiji Kavala. Kada su u pitanju peščane plaže u Grčkoj Amolofi se izdvaja kao jedna od najreprezentativnijih, zbog nekoliko kilometara duge peščane površine i svilenkastog peska koji deca obožavaju.

Šta nudi plaža Amolofi?

Kilometarska plaža u Kavali je podeljena na tri dela, od kojih su dva opremljena suncobranima, ležaljkama i svom potrebnom opremom za sunčanje, dok je jedan deo namenjen posetiocima koji donose sopstvenu opremu ili žele da se izoluju od gužve. Ipak, kako je plaža široka 50 metara, turisti nikada nemaju osećaj da na njoj vlada suviše velika gužva.

Najlepše plaže u Grčkoj za decu podrazumevaju i postepen ulazak u vodu, što je slučaj upravo na ovoj plaži, pa je ona obično izbor za porodični odmor koji uključuje i najmlađe. Uz plažu postoji niz barova i kafića u kojima se možete osvežiti, ili napraviti pauzu od sunčanja uz ručak i čuvene grčke poslastice.

Kako stići do plaže Amolofi?

Kavala je izuzetno pristupačna, kao i sama plaža Amolofi, pa do nje možete doći iz Soluna automobilom, vozom ili autobusom. Sa obližnjih ostrva takođe možete lako stići zahvaljujući odličnoj povezanosti i redovnim linijama trajekta, zbog kojih veliki broj posetilaca Tasosa i Halkidikija redovno organizuje izlete na plažu Amolofi.

Smeštaj u blizini plaže

Kavala nudi odličan hotelski smeštaj, kao i niz apartmana i soba koje možete iznajmiti po pristupačnim cenama. Veliki deo smeštaja se nalazi upravo na obali mora, pa je vrlo moguće da ćete prilikom boravka u Kavali imati pogled koji se pruža upravo ka fenomenalnoj plaži Amolofi, omiljenoj i deci i odraslima.

#6 Plaža Egremni – Lefkada (Jonsko more)

Plaža Egremni je simbol Lefkade, i često presudan razlog za posetu ovom grčkom ostrvu. Godinama već uživa svoje sigurno mesto na listama najlepših plaža u svetu, a razlog za to leži prvenstveno u prirodnim karakteristikama koje je čine takvom kakva jeste. Iskustva sa Lefkade upravo to i potvrđuju.

Egremni plaža, Lefkada

Šta nudi plaža Egremni?

Beli šljunak, bele stene i penušavi talasi su glavna obeležja plaže Egremni. Kako bi uživanje na plaži bilo potpuno, bitno je da se opremite suncobranom, ležaljkama i osveženjem, jer ovaj sadržaj na plaži ne postoji. Ova okolnost se navodi kao prednost kada je plaža Egremni u pitanju, jer bi komercijalni sadržaj u vidu barova, suvenirnica i prodavnica narušio prirodnu crtu kojom ova plaža pleni. S obzirom na to, ne čudi što su najlepše plaže u Grčkoj uglavnom izolovane i teže pristupačne, baš kao što je slučaj i sa plažom Egremni.

Gde se nalazi plaža Egremni i kako stići do nje?

Kada je u pitanju Egremni Lefkada ne nudi naročito pristupačne puteve do ove plaže. Ovo je možda i jedina mana plaže, s obzirom da je jedini bezbedan način da stignete do nje plovidba brodom.

Nekada je bio otvoren put do plaže Egremni, koji se pružao preko litica sa vrlo malo prostora za manevrisanje i okretanje automobila. Odroni na ovom delu puta su česti, pa svakako nije bilo preporučljivo putovanje kolima, ako ne biste želeli da papreno platite delove za popravku sopstvenog automobila ili s druge strane da platite visoko obeštećenje rent a car agenciji.

Ipak, ova odluka je donešena umesto samih turista, pošto je put zvanično zatvoren 2017. godine. Vožnja čamcima je postala jedini bezbedan način da se dođe do plaže. Čamac možete iznajmiti u obližnjim mestima Vasiliki i Nidri, ili platiti vožnju sa kapetanom koji će vas bezbedno sprovesti na željenu lokaciju.

Smeštaj u blizini plaže Egremni

Kada je u pitanju Lefkada Egremni je plaža koja nudi najviše lepota, ali i najmanje smeštajnog kapaciteta, s obzirom na svoj položaj i izolovanost od ostatka ostrva. Ipak, oni koji nameravaju više puta da posete ovu plažu tokom letovanja na Lefkadi, mogu da se smeste u pomenuta mestašca Vasiliki i Nidri, koji nude apartmane i hotele za svoje posetioce.

S obzirom na to da je Lefkada jedno od najposećenijih ostrva u Grčkoj, možete da računate na udoban smeštaj i odličnu uslugu u ugostiteljskim objektima, koji su u naseljenim mestima na Lefkadi izuzetno brojni.

#7 Kukunaries – Skiatos (Egejsko more)

Kukunaris je najpopularnija plaža na Skijatosu, ostrvu koje je sinonim za hedonizam i istinsku lepotu. Spada u red najkvalitetnijih i najčistijih plaža u Grčkoj, što potvrđuje i Plava zastavica koja joj je dodeljena 2012. godine. Ovo priznanje je zasluženo najvećim delom zbog činjenice da je čitava okolina plaže zaštićeni prirodni rezervat sa strogo kontrolisanom i ograničenom gradnjom.

Kukunaries plaža na Skijatosu

Šta nudi Kukunaris plaža?

Kukunaris u prevodu znači “šišarka”, a ime je dobila po šumama kamenog bora kojima je okružena. Ukoliko vas zanimaju peščane plaže u Grčkoj sa prirodnim hladom, ovo bi mogao biti odličan izbor s obzirom na to da stabla prave odličnu hladovinu koja prija i deci i odraslima.

Ovo je jedna od najposećenijih plaža na Skijatosu, ali je dovoljno dugačka i široka tako da nikada nemate osećaj da je na njoj zaista mnogo turista. Na plaži postoji mogućnost uživanja u raznim vodenim sportovima, a na raspolaganju su i ležaljke i suncobrani, pa vam lična oprema za sunčanje neće biti potrebna. More je vrlo čisto i pogodno za decu, jer je ulazak postepen, a podloga mekana. Čitava plaža je prekrivena svilenkastim peskom, što je čini još atraktivnijom i lepšom.

Kako doći do Kukunarisa?

Kukunaris plaža je odlično povezana sa celim ostrvom, a do nje možete doći redovnim autobuskim linijama. Skijatos nije veliko ostrvo, a javni prevoz je odlično organizovan, pa je vrlo lako stići sa jedne destinacije na drugu. Takođe, turisti koje posećuju Eviju i obližnja ostrva, Skijatos posećuju u okviru organizovanih izleta, a prevoz vrše trajekti koji redovno saobraćaju na ovim relacijama.

Kukunaris plaža – smeštaj

Skijatos je ostrvo koje nudi širok izbor smeštaja, počevši od luksuznih hotela, pa sve do apartmana i soba koje su ušuškane u zelenilo sa prelepim pogledom na more. Zelenilo i borove šume su najveća prednost Skijatosa, pa ćete sigurno uživati u svim njegovim benefitima na letovanju. Apartmani i sobe predstavljaju nešto povoljnije rešenje u odnosu na hotele, mada su svi smeštajni kapaciteti na Skijatosu gotovo uvek popunjeni.

Najlepše plaže u Grčkoj su vrlo raznovrsne, pa među njima sigurno možete da pronađete i neke koje potpuno odgovaraju vašim preferencijama. Bilo da volite izolovana mesta sa netaknutom prirodom ili urbanija letovališta sa mnogo turista, u Grčkoj ćete lako pronaći idealno rešenje za nezaboravan odmor.

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 05.02.2019. | Modifikovano: 22.02.2019.