Najpopularniji sezonski poslovi u Srbiji

Sezonski poslovi odavno su počeli da zauzimaju važno mesto u svetskom tržišnom sistemu, a sve je više onih koji ih iz godine u godinu traže i nude. Ovakvi poslovi obično su opredeljenje mladih – vide ih kao sjajan način da iskoriste slobodno vreme (naročito raspuste i periode između ispitnih rokova) tako što će zaraditi džeparac, a istovremeno steći iskustvo, koje će im puno značiti u budućnosti. 

Iako mnogi veruju da je sezonski posao isključivo letnji – istina je da su ovi najčešći, ali ne i jedini sezonski poslovi. Sezonski poslovi dostupni su uvek! Neki radije odu u inostranstvo kako bi ih obavljali, ali i dalje je više onih koji se odlučuju da potraže sezonski posao u Srbiji. Istražili smo koji su to najpopularniji sezonski poslovi u Srbiji, a navešćemo ih u nastavku teksta. 

Konobar i barmen u kafiću

Poljoprivredni sezonski poslovi

Sezonski poslovi u poljoprivredi definitivno su među nekoliko najpopularnijih u Srbiji. Period tražnje za sezonskim radnicima u poljoprivredi, naravno, najviše zavisi od sezone samih plodova, njihove berbe i uzgoja, ali najčešće je reč o letnjim danima. 

Ovi poslovi spadaju u one koji nisu fizički laki, ali su odlično plaćeni, pa su izvrsan izvor džeparca, novca za more ili neku drugu želju mladih, koji su sve spremniji da se upute na berbu malina, jagoda, drugog voća i povrća, kao i ostale vrste poljoprivrednih poslova. 

S obzirom na to da većina sezonskih radnika živi u gradovima, a polja poljoprivrednih dobara obično se nalaze u ruralnim oblastima, poslodavci uglavnom obezbeđuju prevoz, a nekada i smeštaj u blizini svojim sezonskim radnicima, pa ovi troškovi ne bi trebalo da vas brinu. 

Promotivni sezonski poslovi 

Promoteri i promoterke uvek su rado angažovani sezonski radnici, posebno tokom vrelih letnjih dana. Promocije najrazličitijih brendova i proizvoda svakodnevno se događaju širom Srbije, a to gde se promocija radi ostaje na brendu ili marketinškoj agenciji koja angažuje promotere i promoterke

Ovaj posao najčešće se radi “po događaju”, a ne po satu ili danu, pa je vrlo fleksibilan i mnogima zbog toga odgovara da ga rade. Zarada, kao i mesto i sama forma promocije, takođe zavise od brenda i agencije, a mladi su ti koji ga skoro uvek rade, nekada i sa puno uživanja.

Poslovi u ugostiteljstvu još su popularniji tokom sezone

Konobari, šankeri, barmeni, sobari, osoblje u kuhinjama, osobe koje vrše poslove čišćenja itd. Svi ugostiteljski poslovi u Srbiji su popularni i traženi uvek – ali tokom turističke sezone i lepih prolećnih i letnjih meseci još više!

Za ove poslove uglavnom nije potrebno prethodno iskustvo, a zarada je sasvim dobra i korektna, posebno ako se u nju uračuna i “bakšiš”. Poslovi u ugostiteljstvu najčešće se rade u smenama.

Posebno su popularni u većim gradovima, najviše Beogradu, Novom Sadu i Nišu, koji imaju reputaciju turistički popularnih, ali i živahnih gradova, sa burnim noćnim (a i dnevnim) životom.

Fizički poslovi – svake godine među najpopularnijim poslovima

Fizički sezonski poslovi svake godine se nađu na listi najpopularnijih poslova. Od rada na zelenim površinama, “fizikalisanja” na građevinama, preko selidbi i moleraja, pa sve do magacinskih poslova – ponuda i tražnja za fizičkim poslovima ne jenjava. 

Fizički poslovi su, u poređenju sa drugim sezonskim poslovima, uglavnom nešto bolje plaćeni, ali za to postoji i dobar razlog – oni su vrlo fizički zahtevni. Ovi poslovi uglavnom funkcionišu na principu dnevnice, odnosno jasno dogovorenih radnih sati na dnevnom nivou.  

Nema sumnje da su sezonski poslovi vrlo popularni, a definitivno i dobri za sve koji nemaju mogućnosti ili prilike da nađu stalni posao. Zato se mladima posebno preporučuju, jer se na ovaj način stiče ogromno iskustvo i radna navika, upoznaju novi ljudi, a i zarađuje džeparac! Mnogima su sezonski poslovi omogućili i da obiđu čitav svet! Sem ovih, puno je sezonskih poslova koji su ređe u ponudi, a ne sumnjamo da ćete lako pronaći onaj koji vam najviše odgovara! 

Autor: Tijana Vanić | Objavljeno: 25.06.2019. | Modifikovano: 25.06.2019.