Najpoznatije destinacije na kojima se održavaju trke Formule 1

Kada se govori o predstavljanju i prikazivanju određenih svetskih destinacija onda je Formula 1 definitivno na samom vrhu po broju lokacija koje su promovisane u okviru F1 karavana. Od 1950. godine, ovaj glamurozni, najbrži cirkus na svetu je posetio skoro svaki kutak planete, od Monaka do Malezije i od Kalifornije do Japana. 

Milioni ljudi širom sveta već decenijama prate trke Formule 1 putem TV prijemnika, a mnogi od njih sigurno i maštaju da uživo osete taj adrenalin kada bolid njihovog omiljenog vozača formule projuri pored njih. Miris benzina, škripa guma i atmosfera koja je puna usijanja privlači sve one pasionirane ljubitelje formule, ali i sve one koji žele jedinstveni osećaj uzbuđenja. 

Svi oni koji odluče da otputuju u neki grad koji je domaćin Svetskog šampionata F1 pored primamljive akcije na samoj stazi, žele i što bolju akciju izvan nje. Zato vam u nastavku teksta predstavljamo gde su najpopularnije trke Formule 1, odnosno koji su to najatraktivniji gradovi domaćini Formule 1, koji pored trka nude i dosta propratnog sadržaja.

Ulica pored mora gde se održavaju trke

#1 Melburn – obilje propratnog sadržaja za sve posetioce

Melburn je tradicionalno domaćin prve trke u okviru Gran Pri sezone F1. Startuje u martu na popularnom Albert Parku i reč je o jednoj od najpopularnijih trka već godinama unazad, sa više od 300.000 posetilaca tokom četvorodnevne manifestacije. 

Albert Park je jedno od najspektakularnijih okruženja gde se održavaju trke Formula 1. Prostor oko staze je opremljen brojnim rekreativnim sadržajem, sa pešačkim stazama i područjima za piknik. 

Trka Formule 1 u Melburnu je svakako jedna od najuzbudljivijih u godini, a uz sve to ovde se kao propratni sadržaj organizuju i brojni koncerti na čak četiri muzičke bine, a izuzetno su popularne i tribine sa učesnicima trka Formule 1 gde fanovi mogu da postave pitanja, druže se i slikaju sa svojim omiljenim vozačima. 

#2 Singapur – prva noćna trka Formule 1

Trka Formule 1 u Singapuru je 2008. godine, kada je uvrštena u kalendar F1, postala prva noćna trka ikada u ovom šampionatu. Osim uzbuđenja zbog same noćne vožnje, ova trka je poznata i kao jedna od onih sa najdinamičnijom stazom. Naime, oštre krivine i drugi izazovi na stazi čine svaku trku u Singapuru posebnom atrakcijom. 

Uz sve to, organizatori trke za brojne posetioce organizuju i bogat muzički sadržaj, pa su tako na prethodnim izdanjima Formula 1 trka u Singapuru, ovde nastupili brojne svetske zvezde kao što su RHCP, Fatboy Slim, Muse, Cardy B i drugi. 

Prazna ulica u Singapuru u sred noći

#3 Šangaj – za prave ljubitelje automobila

Trka Formule 1 u Šangaju je jedna od najjeftinijih za posmatranje, ako se u obzir uzme samo cena ulaznice za trku. Karte za tri dana nadmetanja kreću se već od 70 evra, za mesto u gornjoj sekcije glavne tribine odakle se može videti oko 60% staze.

Ovo je ujedno i jedan od najlepše osmišljenih kompleksa, a sama staza je projektovana tako da liči na kineski simbol “shang” – koji označava uspenje. Sama staza smeštena je nedaleko od centra grada, pa je pristup brojnim sadržajima u Šangaju itekako dostupan. 

Jedna od glavnih atrakcija svim ljubiteljima automobila, trka i brzine, koji dođu u Šangaj na trku Formule 1, jeste i Šangajski muzej automobila, koji može da se pohvali impresivnom kolekcijom retkih vozila. 

#4 Baku – prekrasna arhitektura grada 

Kada su u pitanju gradovi domaćini Formule 1, Baku je jedna od četiri ulične trke u kalendaru Formula 1 šampionata, a pored toga ovde je jedna od najbržih staza s obzirom na to da neretko vozači razviju brzinu na svojim bolidima i preko 365 km na sat. 

Ono što posebno očarava i mami ljubitelje formule da posete baš Baku u okviru karavana F1, jeste predivna arhitektura samog grada i veličanstvene građevine od kojih zastaje dah. Najprepoznatljiviji simbol grada svakako su Plameni tornjevi – tri nebodera visine 182 metra. Planetarno su popularni zahvaljujući instaliranim LED svetiljkama koje svake noći kreiraju svojevrsni vizuelni spektakl. 

#5 Budimpešta – prilika za uživanje u trci u komšiluku

Brdovite padine koje okružuju stazu Hungaroring u Budimpešti stvaraju osećaj prirodnog amfiteatra sa odličnim uvidom na dešavanja tokom trke sa bilo koje pozicije. Pored toga, ova Formula 1 lokacija je najbliža turistima sa naših prostora, pa stoga svi zaljubljenici u trke imaju sjajnu priliku da posete najbrži cirkus na svetu u Budimpešti. 

Osim toga, ponuda van staze je takođe i više nego impresivna. Turistima je na raspolaganju veliki broj pratećeg sadržaja, manifestacije i sjajna ponuda hrane, uključujući tradicionalna jela i mađarsko pivo. Obilazak grada je takođe imperativ, s obzirom na sve to čime prestonica Mađarske može da se pohvali.

#6 Monte Karlo – luksuzni užitak za one sa dubljim džepom

Već skoro 80 godina se održavaju trke Formule 1 u mondenskom gradu Monte Karlo u Monaku. To je jedna od najbržih trka u okviru F1 karavana, a ujedno i jedna od najluksuznijih, ako se uzme u obzir cena karte za prisustvovanje ovom događaju. 

I trka Formule 1 u Monte Karlu je uličnog tipa, pa vožnju svi posetioci ovog luksuznog grada mogu pratiti i iz svojih omiljenih restorana, kafića, pa čak i jahti koje su usidrene u neposrednoj blizini same staze. 

Ulica sa velikom krivinom u Monte Karlu

#7 Monca – najstarija Formula 1 trka

Trka za veliku nagradu Italije, koja se održava u Monci, spada među najstarije u auto-moto svetu, a u okviru šampionata F1 trka se vozi od samog osnivanja – 1950. godine. S obzirom na dugu tradiciju i značaj koji ova trka nosi sa sobom, svako ko ima priliku da poseti ovaj grad trebalo bi to i da uradi.

U vreme održavanja trke, u samoj Monci je izuzetno teško pronaći smeštaj i prenoćište, stoga se mnogi odlučuju za kampovanje, pa je odlična zabava zagarantovana. Za one koji žele hotelski smeštaj, najbolje je da ga potraže u okolnim gradovima – Milanu ili Bergamu. 

Ovi gradovi gde se održavaju trke Formule 1 su izuzetno atraktivni i turistički popularni, pa ukoliko ste ljubitelji adrenalina, brzine, ali i same Formule 1 pronađite povoljne aranžmane za putovanje na neku od ovih destinacija. 
Najpoznatije destinacije na kojima se održavaju trke Formule 1, pored samog uživanja u trci i posmatranju svojih omiljenih vozača Formule, sigurno je da ćete uživati i u prekrasnom ambijentu grada, kao i brojnim manifestacijama koje se tamo održavaju.

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 13.08.2019. | Modifikovano: 13.08.2019.