Najveća napuštena zgrada na svetu

Konstrukcija zgrade započeta je 1987. godine, sa idejom da ona postane najviši hotel na svetu. Odabrana lokacija je Pjongjang u Severnoj Koreji. 

Osnova hotela je izgrađena 1989. godine, nešto posle predviđenog roka. Međutim, nakon odustanka partnera iz Sovjetskog saveza 1992. godine, izgradnja je potpuno obustavljena. Ideja projekta je razvoj turizma u Severnoj Koreji, odnosno očekivalo se da država postane otvorenija prema svetu. Ne treba dodatno objašnjavati da se dogodilo upravo suptrotno, i da Severna Koreja predstavlja simbol komunizma i važi za najzatvoreniju državu.

Tako je ova nesrećna građevina od 105 spratova, odnosno oko 330 metara, postala najveća napuštena zgrada na svetu. Ona i dalje dominira nebom iznad korejske prestonice, a u njenu izgradnju je bačeno više od 750 miliona dolara.

Tokom 2008. godine jedna egipatska kompanija je izvršila dodatne radove, i dodala staklenu „fasadu“. Ipak, novinari koji su posetili hotel kažu da unutra i dalje nema vode niti elektroinstalacija, kao i da unutrašnje konstrukcije nisu završene.

Procena je da bi završetak ovog hotela koštao 2 milijarde dolara, što je oko 7% ukupne proizvodnje roba i usluga u Severnoj Koreji. To čini ovaj projekat praktično neizvodljivim u doglednoj budućnosti.

 

Autor: Krsto Arsenijević | Objavljeno: 01.03.2016. | Modifikovano: 26.11.2018.