Nijagarini vodopadi – čudesna snaga prirode

Iako Nijagarini vodopadi nisu najveći vodopad na svetu predstavljaju veličanstven prizor koji i te kako vredi posetiti. Mnogo je polemika oko toga da li je bolje Nijagarine vodopade posetiti sa kanadske ili američke strane, ali kada ste tamo, bez obzira na kojoj strani bili, shvatate da ste povlašćeni što uopšte vidite to čudo prirode. Mnogi koji odlaze na put u Ameriku pogotovo na istočnu stranu, kao što je Njujork, pokušavaju da organizuju i posetu Nijagarinim vodopadima, ako je to moguće. To rade sa razlogom. 

Nemoguće je ne zapitati se gde jurca sva ta voda i kako se u nekom momentu ne potroši. Iako jedan dan može biti dovoljan za obilazak onoga što čini suštinu odlaska na Nijagarine vodopade, vrlo je verovatno da će nedostajati još koji minut ili sat, da mirno sednete na klupu i uživate u prizoru zbog kog se Nijagarini vodopadi urezuju u sećanje za ceo život.

“Voda koja grmi”

Tako su Nijagaru nekada nazvali američki Indijanci. Nijagarini vodopadi su najveći vodopadi u Severnoj Americi, a nastali su u vreme poslednjeg ledenog doba, pre više od 12.000 godina. Nalaze se na Nijagari, reci koja spaja jezera Iri i Ontario (dva od pet Velikih jezera). Krećući od jezera Iri, Nijagara mirno teče 56km, nakon kojih u blizini jezera Ontario prelazi u brzake koji se nedaleko odatle survavaju u ponor od 50-ak metara. Taj deo vodopada je najmasivniji, zove se Horseshue Falls, i u obliku jepotkovice, što i samo ime govori. Interesantno je da je Nijagara na tom mestu sa svojm dubinom od 56m dublja od same visine vodopada.

Nijagarini vodopadi se zapravo sastoje od tri dela. Ostrvo Goat deli Nijagaru na dva dela, pa je sa jedne strane spomenuti Horseshoe Falls (kanadski deo), a sa druge strane su ostala dva, American Falls i Bridal Veil Falls koji čine američki deo vodopada. Ogromne količine vode niz njih neprestano teku, a zanimljiv je podatak iz 1912. godine, kada se zbog hladnoće na površini stvorio ledeni most od jedne do druge obale ispod koga je i dalje tekla voda. Zajedno sva tri dela imaju najveći protok vode na svetu, ali i pored toga u poredjenju sa drugim poznatim, Nijagarini vodopadi su ipak znatno manji.

 

Koliko su Nijagarini vodopadi u odnosu na druge svetske vodopade?

Nijagarini vodopadi (Amerika/Kanada):

  • Širina: 1200m
  • Visina: 51m

Iguazu vodopadi (Argentina/Brazil)

  • Širina: 2700m
  • Visina: 64-82m

Vikrorijini vodopadi (Zambija/Zimbabve)

  • Širina: 1708m
  • Visina: 108m

Stizanje – Nijagarini vodopadi

Kada stignete do vodopada dočekaće vas huk vode i prašina vodenih kapljica, pa je najbolje posetiti ih tokom letnjih meseci, kao osveženje od visokih temperatura, mada turista ima tokom čitave godine. Svojom prirodnom lepotom predstavljaju jednu od najpoznatijih atrakcija sveta. Na granici su izmedju Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. Odvajaju Ontario u Kanadi od države Njujork u SAD-u. Zato je vodopadima moguće prići sa američke i kanadske strane. Nalaze se 27km (20-30min vožnje) severno od Bafala (Njujork) i 121km (90min vožnje) južno od Toranta (Ontario). Sa obe strane pored vodopada se nalaze gradovi, oba prigodno nazvana Nijagarini vodopadi (Nijagara Falls USA i Nijagara Falls Ontario).

Obe strane su lepo uređene, imaju obeležene biciklističke staze, staze za šetnju, kao i dodatne sadržaje zanimljive turistima.

Takođe, sa obe strane vodopada se nalaze statua Nikole Tesle, u znak sećanja čoveku koji je zaslužan za izgradnju prve hidrocentrale na svetu upravo na tom mestu.

Ono što vodopade čini zadivljujućim je i lepota boja, naročito tokom sunčanih dana kad se iznad slapova, zbog kapljica koje se raspršuju na sve strane, formira duga. Ponekad je duga toliko velika da prekriva celu “Potkovicu”. Čak i kada padne mrak boje ne nestaju, jer se uključuju raznobojni reflektori koji osvetljavaju vodopade.

Koju stranu je bolje posetiti?

Mnogi su u nedoumici kada planiraju obilazak Nijagarinih vodopada sa koje strane im prići. Dok mnogi favorizuju kanadsku stranu, neki turisti se orjentiše u odnosu na to gde su smešteni, pa u zavisnosti od toga da li su u Kanadi ili Americi, odlaze do vodopada sa kanadske, tj. američke strane. S obzirom da svaka od njih ima prednosti i mane, oni koji su bili sa obe strane obično svima i preporučuju ovakvu organizanciju. Naravno, najbolje je organizovati se u skladu sa vremenom kojim raspolažete i u odnosu na to isplanirati ono što želite posetiti.

Američka strana Nijagarinih vodopada

Iako na ovoj strani postoji visoka platforma sa koje se može videti veći deo celokupnih vodopada, mnogi kao glavnu manu ove strane navode nemogućnost potpunog i jasnog pogleda na “Potkovicu”. Ipak, ne smatramo da je pogled iz jednog ugla toliko loš.

Ako ste na američkoj strani nikako ne trebe da propustite Caves of the Wind. Imaćete priliku da se liftom spustite do dubine od 53m, skoro u podnožje vodopada. Uz pelerinu i sandale koje dobijate pri kupovini ulaznica imate mogućnost da prošetate spletom drvenih skela i mostića i vidite američke vodopade odozdo. Besplatan tuš dobijate ako odete do dela koji se zove Hurricane Deck i koji se nalazi samo 6m od mase vode koja se ruši ispred vas. Neverovatno iskustvo i glavna prednost američke strane Nijagarinih vodopada, jer nudi najbliži prilaz samom vodopadu.

Najatraktivniji doživljaj i ono što je zajedničko za američku i kanadsku stranu, je vožnja kroz maglu, Maid of the Mist. Brodići koji sa dokova obe strane kreću svakih pola sata i odvoze turiste do podnožja vodopada Horseshoe. Ova polučasovna vožnja je jedinstven način da osetite svu silinu vode koja se obrušava unaokolo stvarajući maglovitu zavesu kapljica koja vas obavija sa svih strana. Teško da će fotografije ispasti baš onako kako želite, ali vredi pokušati.

Pored toga, turistima se nudi odlazak u akvarijum, teatar, tridesetominutna vožnja kroz park, kao i slične atrakcije manje komercijalnog karaktera od atrakcija na kanadskoj strani.

Kao još jedna prednost ove strane se navodi to što je mirnija, manje urbana, čistija i čini se zelenija.

Kanadska strana vodopada

Najveća razlika i velika prednost kanadske strane je što omogućava celovit, panoramski pogled na sva tri dela vodopada, a naročito Horseshoe na koji ima fantastičan pogled. Upravo zbog toga mnogi biraju ovu stranu.

Ovde je više komercijalnih sadržaja, sve je užurbano, prepuno raznih drugih atrakcija, nevezano za vodopade. Nedaleko od samih vodopada se nalze brojni hoteli, zabavni park, prodavnice, kazino, muzej voštanih figura, restorani brze hrane. Veća je gužva i navala, pa je i veća verovatnoća za potrošnju više novca.

Divan panoramski pogled na vodopade je moguć i sa Skylon toranja visokog 233m. Ima otvorene i zatvorene osmatračnice sa vrha, restoran, a tu su i poznatu “yellow bugs” stakleni liftovi koji nude atraktivan pogled na vodopade. I pored toga, većina komentara posetilaca ne izdvajaju toranj kao nešto što ne smete propustiti ako ste na kanadskoj strani.

Iako je naziv ekskurzije Journay behind the falls ne treba očekivati odlazak baš ispod vodopada. Ovo je mesto gde možete najbliže prići Potkovici i više je samo kratak pogled sa platforme za posmatranje kako ona igleda odozdo. Uz zaglušujući buku vode i fascinantan prizor ipak pada u senku šetnje američkom stranom kroz Cave of the Winds..

Kako preći granicu?

Zahvaljujući mosu Rainbow bridge, koji povezuje Kanadu i SAD baš na Nijagarinim vodopadima, lako je preći granicu iz jedne države u drugu, pod uslovom da imate pasoš kod sebe. Naravno, prethodno se treba informisati o viznim propisima zemlje iz koje dolazite. Tako je državljanima SAD-a dovoljno da kod sebe imaju samo pasoš, a tako mogu proći i državljani zemalja Evropske Unije koji već imaju američku ili kanadsku vizu. Za državljane Srbije bi bile potrebne obe vize, i kanadska i američka. Takođe, pri prelasku se plaća i putarina, za pešake je to nešto manje od dolara, a za automobile ili druga prevozna sredstva nešto više. 

Čiini se da bi neki idealan plan za posetu Nijagarinim vodopadima bio takav da uključuje obilazak prednosti obe strane i po mogućstvu sa bar jednim noćenjem, kako biste prisustvovali prizoru veličanstvenih svetlosnih efekata koji obasjavaju vodopade tokom noći. Ipak, čak i ako nemate vremena za “idealan” plan, Nijagarini vodopadi su jedan od najmoćnijih i najpoznatijih vodopada na svetu i ne postoji mogućnost da vas razočaraju sa ma koje strani im prišli.

Autor: Tanja Loncar | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 23.01.2018.