Nove Airbus letelice – od Londona do Njujorka za sat vremena?

Airbus je jedna od kompanija koje nikada ne prestaju da iznenađuju, svojim brojnim patentima, inovacijama i unapređenju iskustva korisnika. Upravo to je slučaj i sa sveže patentiranim Airbus Concorde 2.0 avionom, koji se još uvek testira i unapređuje, a koji će moći da preveze putnike od Londona do Njujorka za svega sat vremena!

Čekamo da vidimo kako će to izgledati, a ove godine je takođe najavljeno i unapređenje aviona model A350, čiji bi let trebalo da traje punih 19 sati bez prestanka! Ako i ovo nije dovoljno interesantno je znati da Airbus sve dublje zalazi u svemir, pošto je Airbus letelica Perlan 2 glider, kao najnoviji produkt ove kompanije, način na koji Airbus planira da ide više i više. Kako proizvodnjom tako i bukvalnim letenjem. Ovaj avion će prvi put poleteti za mesec dana, tokom juna 2016. godine, i biće to prva bezmotorna letelica koja će poleteti do ivice svemira!

Airbus Perlan 2 glider se kreće ka tome da postane letelica koja je dostigla najvišu visinu u istoriji, pošto se tim inženjera koji rade na njenoj izradi i tehnologiji, nadaju da će dostići čak 27,5 kilometara visine, što bi značilo da će dostići visinu koja se nalazi na samo 2% zemljine atmosfere od ulaska u Kosmos. Da bi dostigao visinu, koja je oko 3 puta veća od normalne visine na kojoj lete putnički avioni, tokom prvog leta će Airbus Perlan 2, kao letelica bez motora, biti „šlepan“ do određene visine kada će biti pušten da vazdušna strujanja iznad planina istisnu avion u stratosferu!

Ovo je vrlo naučni poduhvat, pa je pitanje da li će ovakva tehnologija ikada biti upotrebljena za putničke letove, i na koji način bi se upotrebila, pošto će pilot i kopilot Airbus Perlan 2 glider-a, potom morati da nose maske sa kiseonikom, i padobranima za svaki slučaj.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 06.05.2016. | Modifikovano: 22.02.2019.