Nove cene u Grčkoj za leto 2017 – poskupljuju namirnice i cigare

Pažljivo planirajte svoje letovanje i troškove, jer su najavljene su nove cene u Grčkoj za leto 2017. Pogledajte koliko će koštati osnovne namirnice u Grčkoj ovog leta, ugostiteljske usluge kao i cigarete, piće i drugi proizvodi.

Ove godine će za letovanje u Grčkoj biti potrebno nešto više novca nego što smo navikli usled inflacije i opšteg poskupljenja života u Grčkoj. Tokom prethodnih godina su cene aranžmana u Grčkoj rasle, ali ove godine poskupljuju i namirnice, tako da pored inicijalnog troška putovanja, morate sa sobom poneti više novca za trošak.

Pogledajte ponude za leto 2017 u Grčkoj.

Predsezona u Grčkoj je počela, pa uskoro možemo očekivati i informacije o cenama iz prve ruke, koje će trenutnim stepenom inflacije gotovo sigurno porasti još više do špica sezone.

Skok cena hrane, cigareta, pića i kafića u Grčkoj – leto 2017

Prema procentualnoj stopi porasta, pored poskupljenja prevoza koje se može odnositi na skuplje rent a car usluge (oko 8% skuplje), najveći skok cena je vezan za alkoholna pića i duvan:

  • Cene cigareta u Grčkoj su skočile za 2,8 %,
  • osnovne namirnice i bezalkoholna pića za 1,6 %, a
  • značajan je i porast cena u kafićima i tavernama za oko 1,7 %.

Kako će se ovaj skok odraziti na bukvalnu cenu cigareta, možda najbolje pokazuje trenutna cena cigareta u grčkim prodavnicama, koja košta od 4 do 4,5€ po paklici. Naš savet je da se opremite u Srbiji ili Makedoniji, te da dovoljno cigareta ponesete preko granice u Grčku, a možda najbolji jeste i da probate da ih se rešite, i na taj način maksimalno uštedite novac za druge stavke na letovanju. Trebaće vam…

Kada su u pitanju cene povrća i voća, one dosta variraju ali je činjenica da se u turističkim mestima cene zaokružuju na „višu cifru“. Ovo je raspon cena nekih namirnica:

  • jabuke, banane, paradajz od 1 do 2 € po kilogramu
  • paket od 12 jaja košta od 2 do 4 
  • litar mleka od 1 do 1,5 €
  • cena hleba od 0.7 do 1 €

Uprkos cenama, očekuje se najviše turista do sad

Predstavnici turističkih organizacija u Grčkoj tvrde da će Grčka i treću godinu za redom srušiti sve rekorde poseta, pa se tako ove godine očekuje više od 30 miliona turista, čime bi se za oko 3 miliona nadmašio rekord od prošle godine.

Nesumnjivo je da najveći broj domaćih turista i dalje bira destinacije u Grčkoj za svoje letovanje, pogotovo u poslednjih par godina, otkako je Turska postala nebezbedna u očima turista, pri čemu se čini da veliki broj njih ove godien planira odmor u predsezoni, ne bi li iskoristio skoro duplo jeftinije popuste.

Ove godine se očekuje još oko 5 odsto više srpskih turista, što znači da će naših ljudi biti oko 650.000 u Grčkoj – navodi b92.

PutujSigurno Vas poziva da nam pišete svoje utiske o cenama u Grčkoj, baš kao i iskustva sa turističkim agencijama, kako u predsezoni tokom maja i juna, tako i tokom sezone tokom jula i avgusta. Rado ćemo ažurirati naše informacije o cenama, pa i po destinacijama.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.