Ovako izgleda najčistije selo u Aziji

Azija i njene najmnogoljudnije države oduvek imaju problem sa čistoćom, higijenom, zagađenjem životne sredine, sanitarnim sistemom i kanalizacijom, što pravi problem kako u velikim gradovima, tako i u manjim selima. Ipak, čini se da to ne predstavlja problem za maleno selo u Indiji, Mawlynnong, koje je više puta do sada proglašavano kao najčistije selo u Indiji i Aziji, kao primer ostalim gradovima kako se sve može, kada se zista hoće.

Naime, seoce Mawlynnong koje se nalazi u regiji Meghalaya već dugi niz godina predstavlja pravi primer i zvezdu vodilju kada je u pitanju čistoća i svest njenih meštana, kojih ima oko 600, o higijeni sela. Indija je poznata kao zemlja u kojoj se ne vodi previše računa o higijeni i zaštiti životne sredine, što zbog prenatrpanosti sela i gradova, što zbog slabe svesti o potrebi za time.

Upravo tako je i nastala misija „Očistimu Indiju“ koju je pokrenuo premijer Indije Šri Narendra Modi krajem 2014. godine, a koja je itekako očistila gradove i seoca. Celokupan projekat je bio pokrenut kao motiv za 150. godišnjicu od rođenja čuvenog Mahatma Gandija. Ipak, seoce Mawlynnong nije odabralo urednost i čistoću od tog trenutka, već pre više od 130 godina. Narod koji živi u ovom selu kaže da ne čisti selo radi neke nagrade ili pohvale već radi sebe. To je u njihovoj kulturi i na takav način odgajaju svoju decu.

Kao dokaz za ovo je i činjenica da je u više navrata ovo selo proglašavano za najčistije u svojoj regiji, potom Indiji a zatim i u samoj Aziji. Ako se pitate zbog čega je seoce toliko uredno i čisto, najverovatnije je tako „zahvaljujući“ opasnoj koleri tokom 19. veka koja je snažno pogodila celu regiju, ali i selo Mawlynnong, kao i dolaskom katoličkih misionara u ovo seoce, koji su pomagali u izlečenju samog sela. Danas je celokupno selo katoličke veroispovesti, a njihov dan počinje upravo čišćenjem. To je sad već pitanje ponosa i kulture, a sve manje same potrebe za higijenom.

Mnogo toga se može naučiti na primeru ovog seoceta u Indiji, koje od najmlađih dana uči svoju decu o potrebi očuvanja životne sredine i opasnim posledicama koje mogu uslediti u suprotnom.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.