Ovo je gojaznima zabranjeno u Grčkoj

Posle uznemirujućih slika koje su kružile internetom o magarcima koji prevoze preteške turiste, iscrpljeni i bolesni – grčka vlada je u saradnji sa grupama za zaštitu prava životinja, odlučila da tome stane na kraj.

Nizom zakonskih uredbi, vodiće se računa ko sme a ko neće moći na magarcu da prođe strme staze širom Grčke. Magarci možda jesu tovarne životinje ali postoji razlika u prenošenju robe i obogajivanju životinja, koje su neretko zbog ozbiljnih kičmenih povreda – umirale. Zato su društva za zaštitu životinja pokrenula kampanju u kojoj će turisti odbijati prevoz na ovim životinjama.

Kako je sezona odmora u Grčkoj u punom zamahu, izmoreni magarci i mazge provode duge sate na suncu, prevozeći turiste i težak tovar bez ikakvog odmora. Nova pravila propisuju da životinje neće smeti da prevoze više od 100kg tereta, odnosno više od petine svoje težine.

44 miliona magaraca u svetu je zlostavljano na ovaj način

Na desetine miliona magaraca se u svetu koristi kao zamena za taksi, a većina puteva nije ni saflatirana. Kako broj turista iz sezone u sezonu raste – raste i potreba za većim brojem prevoznih sredstava na ostrvima koja nisu velika i ne mogu primiti veliki broj turista. Gradonačelnik Santorinija je upozorio turiste da po iskrcavanju sa brodova ne prihvataju ovu vrstu prevoza.

Takođe, valsnik mora magarcima obezbediti adekvatnu negu, u vidu redovnog odmora i hrane. Kante sa vodom moraju se menjati dva puta dnevno. Povređenje životinje i one koje treba na svet da donesu mlade – više neće raditi.

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 17.04.2019. | Modifikovano: 17.04.2019.