Pacifička ostrva koja prva dočekuju Novu godinu

Svet je podeljen na 24 vremenske  zone, što za posledicu ima to da Nova godina u različite krajeve sveta stiže u različito vreme. Tako na primer, dok se vi pripremate za doček nove godine, male pacifičke države Samoa, Tonga i Kiribati su već uveliko zakoračile u nju.

Pokušaćemo da vas nešto bliže upoznamo sa ovim neobičnim ostrvima koja su širom sveta poznata upravo po ovoj zanimljivoj činjenici.

Palme na plaži tropskog ostrva

Pacifička ostrva u senci zapadnog suseda

Verovatno ste više puta videle snimke vatrometa ispred čuvene sidnejske opere dok ste gledali vesti i pomislili kako je Australija prva zemlja koja proslavlja odlazak stare i dolazak nove godine. Međutim, pogrešili ste.

Čini se da je Australija pomalo nezasluženo pokupila svu slavu svojih daleko manje poznatih suseda. Ove tri ostrvske države nalaze se u južnom Pacifiku, na otprilike pola puta između Havaja i Novog Zelanda i uspele su da, bar u ovoj kategoriji, budu ispred nekih daleko poznatijih država.

Ovu laskavu titulu ove države su zaslužile zahvaljujući činjenici da su locirane neposredno pored međunarodne datumske linije. Reč je o zamišljenoj liniji u Tihom okeanu čiji prelazak ujedno znači i promenu datuma.

Tonga i Kiribati – rajski predeli koji nestaju

Kiribati se nalaze u Tihom okeanu i spadaju među najmanje države na svetu. Teško da se na svetu može naći država slične površine uz koje vezujemo toliko zanimljivih činjenica kao što su Kiribati.

Naime, osim što njeni stanovnici među prvima dočekuju Novu godinu, ova država je jedina na svetu koja je smeštena na sve četiri Zemljine hemisfere. Kao i susedne zemlje, i Kiribati su mesto neverovatnih prirodnih lepota, ali je tužna vest da zbog klimatskih promena ovoj državi u budućnosti preti potpuno nestajanje.

I pored toga, Kiribati se smatraju gusto naseljenom državom gde rast populacije neprestano raste i smatra se da bi do 2030. godine mogao biti udvorstručen. Stanovništo uglavnom živi u velikom siromaštvu, a Kiribati svoj čini se poslednji vek preživljavaju zahvaljujući inostranoj pomoći i manjim prihodima od turizma.

Novogodišnji praznici su dobar period da se poseti još jedna susedna država – Tonga. Ova pacifička država proslavlja svoj nacionalni dan 4. novembra svake godine, što je ujedno i početak sezone slavlja i praznika koji se završava dočekom Nove godine. Širom ostrva tada dominira dvomesečna pranznična atmosfera obogaćena proslavama i karnevalima.

Samoa – harmonija ljudi i prirode

Samoa je mala ostrvska država u kojoj živi tek 200.000 stanovnika i u pogledu prirodnih lepota se smatra jednom od najlepših oblasti na svetu. Zbog svog specifičnog geografskog položaja, ne beleži veliki broj turista i posetilaca tokom godine – osim u vreme dočeka Nove godine koji je ovde posebna turistička atrakcija.

Hilajde turista oko 31. decembra uživa u krajolicima neverovatne Samoe i jednom potpuno nesvakidašnjem iskustvu. Glavni grad Samoe Apia se takođe može pohvaliti fantstičnim vatrometima, a samom dočeku vrlo često prisustvuju najviši zvaničnici ove države. Ceo spektakl je propraćen čuvenim tradicionalnim plesom ove države.

Osim po dočeku Nove godine, Samoa se može pohvaliti i neverovatnim običajima i tradicijom zbog čega se često naziva i srcem Polinezije. Tu se pre svega misli na život koji neguje potpunu harmoniju sa prirodom. Ljubiteljima tetovaža je Samoa možda poznata i kao jedna od destinacija tatu turizma

Samoa ili Američka Samoa – razlika je ogromna

Još jedan kuriozitet u vezi sa proslavom Nove godine u ovom regionu jeste i činjenica da je 160 kilometara od Samoe locirana još jedna zemlja sličnog imena – Američka Samoa. Međutim, njen položaj ispred međunarodne datumske linije doveo je do toga da ova država ponese drugačiju titulu – ovde Nova godina stiže poslednja!Stoga, ukoliko dobijete priliku pa posetite ovaj neverovatan deo sveta i uživate u ovom neobičnom iskustvu – budite pažljivi u kojoj od ove dve interesantne zemlje ćete ispratiti godinu iza vas.

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 28.11.2019. | Modifikovano: 28.11.2019.