Piloti i kontrolori leta danas stupaju u štrajk širom Evrope

Talas štrajkova u različitim industrijskim sferama širom Evrope nastavljaju svoj tok, a jedna od poslednjih grana na koju se štrajkovi šire, jeste civilno vazduhoplovstvo. Danas štrajk otpočinju piloti i kontrolori leta širom Evrope što će sigurno stvoriti velike probleme za avionski saobraćaj u Evropi i šire. Evo o čemu se radi.

Štrajkovi u turističkoj sferi su masovno počeli da se šire iz Francuske o čemu smo već govorili kada je otpočeo štrajk francuskih železničara, a tajming je takav da se lako uočava razlog istih. Naime, u toku je Evropsko prvenstvo u fudbalu, te je vreme početka štrajka poklopljeno tako da maksimalno pogodi aerodrome i putovanja u Francusku kada je to najpotrebnije. Veliki broj putnika može da očekuje otkazivanje letova, kašnjenja i zatvorene aerodrome u Francuskoj, kao i ometanje redovnog letenja iznad francuskog vazdušnog prostora.

Francuski piloti i avijatičari nisu jedini koji stupaju u štrajk. Još prošle nedelje je najavljeno priključivanje belgijskih pilota, a sada je i zvanično potvrđen nastavak štrajka švedskih pilota koji su do sada uticali na preko 650 letova od petka a novi talas podrazumeva 240 novih otkazanih letova Skandinavian Airline kompanije. Procenjuje se da će preko 100.000 putnika biti direktno uticano ovim štrajkom.

Takođe u štrajk stupaju i holandski piloti koji su počeli štrajk jutros u 6, a koji će trajati do 2 popodne, kako bi protestovali i izrazili nezadovoljstvo povodom svojih nefer ugovora, a registrovano je i oko 44 otkazana leta irske avio kompanije. Ono što je bitno reći za putnike koji će direktno biti pogođeni ovim štrajkovima, jeste da kompanije najavljuju potpuno pravo potražnje povratka novca za neiskorišćene karte.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 12.01.2018. | Modifikovano: 22.02.2019.