Planina Rtanj – upoznajte jedinstvenu prirodnu piramidu Srbije

,,Nijedna planina i nijedan planinski vrh u Sbiji ne čine toliko dubok utisak na posmatrača kao Rtanj sa Šiljkom. U njemu su združeni mirnoća, veličina i simetrija… Dižući se veličanstveno izolovan, on vlada kao vođa i znamenje okoline. Ima u njemu individualnog i imponujućeg, kao u velikim ličnostima.’’ – Jovan Cvijić

Prikaz vrha planine Rtanj

Ako je planina Rtanj ovako opisana rečima jednog od najvećih srpskih naučnika i geografa, koji je posvetio čitav svoj život upoznavanju i proučavanju najrazličitijih prirodnih lepota i neobičnosti, onda je neupitno da ovaj impozantni planinski lepotan treba što pre posetiti i uveriti se u istinitost Cvijićevih zapažanja!

Krstata gora – mesto preplitanja legende i čuda prirode

Planina Rtanj smeštena je u istočnom delu Srbije, na oko 200 km od Beograda. Pripada Karpatskim planinama, a njen najviši vrh, Šiljak, po kome je postala poznata i tražena turistička atrakcija, visok je 1565 m. 

Kada se Rtanj planina pogleda iz određenog ugla, ona se ukazuje u vidu dugačkog grebena u obliku trapeza. U podnožju je širok i masivan, a prema vrhu se sužava, da bi na samom vrhu formirao uzani ivičasti zid, već pomenuti Šiljak.

Takav njegov oblik intrigirao je naučnike i turiste, čak i one iz veoma udaljenih delova sveta, zbog čega je veoma posećen i istraživan, a interesovanje za njega ne prestaje ni danas.

Rtanj piramida obavijena je velom mita i tajne

Postoji mnogo neverovatnih priča u vezi sa planinom Rtanj, jedna od njih je i ona o čarobnjaku. Naime, govori se kako je, u vreme kada Rtanj još uvek nije bio planina, tu živeo jedan čarobnjak, i iz svoga dvorca svakome po zasluzi delio dobro ili zlo. Jednoga dana se podigla planina na tom mestu, a on je ostao da živi u njenoj unutrašnjosti i i danas pomaže svima koji veruju u njegovo postojanje.

Takođe, na piramidu Rtanj odnosi se i legenda koja govori o tome da je na tom mestu obitavao bog Ra, koji se pogrešno vezuje za egipatsku kulturu i za egiptske piramide, umesto za Rtanj piramidu. Postoji verovanje da je bog Ra zapravo bog celog čovečanstva, a priča kaže da je i sahranjen u nekom od kutaka Rtanj piramide. 

Planina Rtanj – utočište od apokalipse

Krajem 2012. godine, svi koji prate predviđanja, teorije zavere i slično, kao i naučnici i fizičari, 21. 12. te godine okupirali su Rtanj planinu, koja je predviđena kao jedino sigurno mesto u apokaliptičnom scenariju, koji je trebalo upravo tada da se ostvari.

Smak sveta se nije dogodio, ali je popularnost planine Rtanj kao turističke destinacije tada još više porasla.

Važni istorijski događaji i kulturni spomenici na Rtnju

Naravno, nije planinra Rtanj bila samo predmet mitskih, već i realnih, istorijskih priča. Svakako najvažnija jeste priča o jevrejskom bračnom paru Minh, koji su pri dnu Rtnja napravili vilu, letnjikovac, baštu, rozarijum itd.

Rtanj kao odredište Julijusa i Grete Minh

Ova imućna jevrejska porodica bila je vlasnik paraćinske fabrike štofova, a otvorili su i rudnik uglja, zbog čega je rudarsko naselje Rtanj u svom najvećem usponu brojalo čak 2000 stanovnika. Naselje je imalo svoj park sa 150 vrsta zanimljivih biljaka, veštačko jezero i ružičnjak. 

Na vrhu planine Rtanj nalaze se zidine nekadašnje pravoslavne kapele posvećene Svetom Đorđu, koju je Greta Minh oko 1935. sagradila u znak sećanja na misteriozno stradalog supruga. Zbog priče da su u kapeli Minhovi zakopali blago, ona je minirana nekoliko puta, što je razlog tome što danas postoje samo njeni ostaci, a ne i sama kapela.

Spomenici koji su preživeli zub vremena

Kada je reč o značajnim građevinama, Rtanj planina može da se pohvali manastirima Lapušnja, Krepičevac i Lozica, trima od nekadašnjih devet koji su postojali na ovom prostoru. Kako kaže legenda, sagradio ih je jedan hajduk u želji da se iskupi jer je tamošnjeg vladiku lišio života. Legenda još kaže da će svi ovi manastiri u budućnosti biti obnovljeni.

Bogat biljni i životinjski svet – posebni tursistički aduti planine Rtanj

Pored svog neobičnog izgleda, planina Rtanj je privlačna i kao stanište brojnih biljnih vrsta – od 3662 vrste koje čine floru Srbije, čak 18% raste na Rtnju.

Rtanjska flora

Prikaz polja ljiljana u prirodi

Planina Rtanj je habitus endemske vrste pod imenom Nepeta rtanjensis, biljke koja po svom jakom mirisu podseća na mentol, a raste u jednoj koloniji koja ima svega 250 biljaka u matičnom staništu na obroncima Rtnja.

Na spisku rtanjskih reliktnih vrsta nalazi se jorgovan, a za njim i bela srebrna lipa, crni jasen, ruj, ali i brojne druge. Rtanj planina poznata je i po rtanjskom čaju, koji nastaje od jedne afrodizijačke travke, čije je branje odnedavno zabranjeno usled njene ugroženosti.

Zbog svih tih biljaka čije je planina Rtanj stanište, proglašena je Specijalnim rezervatom prirode 2018. godine, u okviru kog se razlikuju tri različita stepena zaštite.

Rtanjska fauna

Čak 45% celokupne faune ptica nalazi se na planini Rtanj, a takođe je raznovstan i drugi životinjski svet, kao npr. svet slepih miševa. Ihtiofauna je bogata potočnom pastrmkom, potočnom mrenom, krkušom, a svet vodozemaca i gmizavaca odlikuje se zanimljivim jedinkama, kakve su planinski mrmoljak i kratkonogi gušter, koji je takođe endemska vrsta planine Rtanj.

Prikaz slepog miša prikačenog za koru drveta

Uspon na Rtanj – avantura za ljubitelje adrenalina

Na pitanje kako se popeti na Rtanj, odgovor je – načina je više, ali je glavni i najčešće korišćen južna staza. Dužina staze je oko 15km, a njena zahtevnost je srednja. Da bi se stiglo do vrha, potrebno je 3-4 sata umerenog hoda, a u povratku 2.5 sata. 

Planina Rtanj nema tehnički prezahtevnih deonica, ali vremenski uslovi mogu biti izazovni, što podrazumeva jak vetar, maglu i slično. Kada je dobra vidljivost, sa Rtanj planine se može videti čak i ušće Save u Dunav, što je poseban doživljaj. 

Čovek u planinarskoj odeći šeta u prirodi

Svetilište Vrelo – polje magnetne ili magijske sile?

Pronalazač ovog mesta je akademik Jovan Davidović, a merenja je vršio međunarodni naučni tim na čelu sa Sađom Nađfrelj. Vrelo je poznato kao drevno izvorište energije, na kome se mešaju tri energije – orgonska, elektro i magnetna, čije delovanje je povoljno za ljudski organizam ukoliko ekspozicija energijama traje dva dana po 20 minuta, a onda se isto ponovi za 15 dana.

Kada je u pitanju Vrelo Rtanj zbog njega postaje dodatno atraktivan turistima. Zbog ovog energetskog kovitlaca teško objašnjivog porekla, koji se uklapa u priču o magijskoj mističnosti istočne Srbije uopšte, veruje se da je planina Rtanj pupak sveta, a zbog svih začuđujućih njenih osobenosti ona svakako jeste jedna od najintrigantnijih prirodnih lepota Srbije. Kao takva, planina Rtanj s razlogom zaslužuje da se nađe kao prvo sledeće odredište na mapi brojnih radoznalih turista!

Autor: Zorica Pejović | Objavljeno: 27.01.2021. | Modifikovano: 27.01.2021.