Popravke automobila koje sami možete napraviti tokom putovanja

Kvar automobila na putu je jedna od najvećih noćnih mora vozača. Ukoliko se nađete u takvoj situaciji, ovo su popravke automobila koje sami možete obaviti tokom putovanja.

Šta vam je potrebno za popravke automobila

Kao što ste imali prilike da pročitate u našem tekstu kako pripremiti auto za dug put, valjana priprema vašeg četvorotočkaša za put je od velike važnosti kako ne biste imali neprijatnosti na putu.

Međutim, nekada i pored opširne pripreme, nije nemoguće da nastanu problemi. Kako biste mogli da rešite neke banalne kvarove, biće vam potrebna određena priprema, kao i neki auto delovi. Kada su u pitanju auto delovi Beograd vam je najveća šansa ukoliko posećujete otpade, a takođe možete naručivati delove preko interneta. Prvi korak u samostalnoj popravci će svakako biti da utvrdite u čemu je problem, jer ako vam se automobil odjednom ugasi, sigurno nećete čuti glas iz treće dimenzije koji bi vam otkrio šta treba da radite.

OBD dijagnostika preko pametnog telefona

Ne trebaju vam okultne veštine, već OBD adapter, pametan telefon i aplikacija za auto-dijagnostiku. Sa ovim stvarima obd2 bluetooth dijagnostika se lako radi.

Ukratko objašnjeno, svaki automobil proizveden posle 2001. godine mora da ima OBD II priključak, a u njega je potrebno ubaciti OBD adapter, koji se povezuje sa aplikacijom na telefonu preko bluetooth-a. Adapter možete nabaviti na internetu za male pare, dok postoje brojne aplikacije koje pružaju mogućnost dijagnostike. Neke su besplatne, a neke se plaćaju. Jedna od najboljih je OBD Car Doctor.

Zašto je ovo bitno?

Kada vam se upali lampica za proveru motora, ubacićete adapter, povezati sa telefonom, a aplikacija će vam izbaciti kod, koji će vam tačno reći u čemu je problem. Npr. možete tačno da utvrdite da je neispravna svećica na četvrtom cilindru motora.

Alat koji će vam trebati

Za popravke koje ćemo navesti vam nije potreban poseban alat, već prilično uobičajen alat. Ne možete da spakujete celu mehaničarsku radionicu u prtljažnik, ali obavezno ponesite sledeći alat:

 • Klešta
 • Gedora (nasadni ključ)
 • Podesiv ključ
 • Motocangle
 • Set šrafcigera
 • Čekić
 • WD 40 sprej

Možda zvuči kao dosta, ali sve to može da stane u dobru kutiju za alat, a biće vam jako korisno u slučaju da vam zatreba.

Popravke koje možete obaviti u toku putovanja

Ako primetite kvar automobila na putu, prvo što treba da uradite jeste da se sklonite sa puta, obučete svetlosni prsluk i postavite sigurnosni trougao na 50 do 100 metara iza automobila. Ukoliko vozite noću, obavezno upalite svetla.

Zamena ulja

Ulje je od velike važnosti za pravilno funkcionisanje motora i svih pokretnih delova u njemu. Ukoliko vam se tokom putovanja upali lampica za proveru ulja, to znači da je došlo vreme da se staro ulje zameni.

Međutim, iako je zamena motornog ulja prilično jednostavna, nećete moći tako lako da je izvedete u toku puta. Izračunajte koliko vam je još kilometara potrebno do destinacije i na osnovu toga procenite da li da se upuštate u zamenu ulja ili ne. Ako vam je ostalo još 1.000 kilometara, promenite ulje, a ako vam je ostalo 200 km, slobodno sačekajte dok ne stignete na svoju destinaciju.

Šta će vam biti potrebno?

 • Novo ulje
 • Dizalica
 • Posuda za staro ulje

Kako zameniti ulje na motoro postaje poseban problem na putovanju, zato što je auto zagrejan, i moraćete da sačekate da se ohladi, još ako vozite leti… Zatim je problem šta učiniti sa starim uljem, ako nemate u šta da ga isipate i odložite… Ali svakako nije nemoguće, samo je potrebno da budete pripremljeni.

Zamena svećica

svećice za automobil

Budući da smo pomenuli neispravne svećice u našem primeru dijagnostike, rećićemo vam da je zamena svećica na autu nešto što možete lako da učinite. Osim ako vozite dizel, jer onda ne morate da brinete o tome.

Šta će vam biti potrebno?

 • Ključ
 • Ključ za svećice
 • Svećica

Uklonićete poklopac motora, zatim kablove sa svećica i koristiti ključ za svećice da je izvučete. Ubacite svećicu koja je specifična za vaš automobil i to je to.

Nemojte da kupujete skupe svećice koje navodno smanjuju potrošnju, jer svećica samo pali mešavinu i ne može da utiče na smanjenje potrošnje.

Zamena sijalica

Neispravna signalizacija će vam doneti kaznu u gotovo svakoj zemlji. Najgore je što može da vam se sijalica pokvari u sred puta, a da niste ni svesni. U svakom slučaju, potrebno je da u kolima imate rezervnu sijalicu za svaki tip svetala.

Šta će vam biti potrebno?

 • Sijalica
 • Šrafciger

Kako biste izvadili staru sijalicu najverovatnije ćete morati da odvrnete neke šrafove, najbolje je da pogledate u uputstvu proizvođača za tačnu proceduru. Samo pazite da ne pipnete staklo sijalice, jer će ulje na prstima uticati na prevremeno trošenje.

Zamena točka

Gotovo da nema vozača koji nekada nije bio primoran da zameni gumu, a ukoliko niste u ovoj ekipi, budite sigurni da će vam se to desiti.

Šta će vam biti potrebno?

 • Ključ
 • Dizalica
 • Rezervni točak

Zamena guma na autu se može uraditi za 5 minuta, kada znate šta radite. Zato nemojte da čekate da vam pukne guma kako biste probali da je zamenite, već vežbajte kako zameniti gumu na autu pre nego što krenete na put.

Zamena osigurača na autu

osigurači u kolima

Osigurači su dizajnirani da budu slabi, jer tako štite ostatak elektronike u automobilu. Ukoliko vam neki deo na automobilu, koji se napaja električnom energijom, odjednom ugasi – proverite njegov osigurač.

Šta će vam biti potrebno?

 • Set osigurača
 • Klešta za osigurač (ili pinceta)

Kada proveravate osigurač potrebno je da:

 1. Ugasite automobil
 2. Povučete ručnu
 3. Ubacite u prvu brzinu (na maneulnoj transmisiji) ili P (na automatiku)
 4. Pronađite panel osigurača, obično ispod volana. Videćete da svaki osigurač ima različitu boju, što označava nivo amperaže.
 5. Proverite dijagram na poklopcu, on objašnjava koji osigurač je zadužen za određeni deo.
 6. Izvadite osigurač koji sumnjate da ne radi, ukoliko je metal razdvojen – to znači da je crkao.
 7. Zamenite osigurač, boja i brojevi moraju da se poklapaju!
 8. Proverite da li sve radi, ako novi osigurač odmah crkne, moraćete kod automehaničara.

Ako ne uspete da popravite automobil, ne oklevajte da pozovete šlep službu. Uvek možete nazvati AMSS (+381 1987), a oni će vas posavetovati, pa čak i organizovati šlepovanje za vas (što ćete naravno platiti).

Pročitajte još: Šta sve možete da prenesete preko granice

Autor: Aleksandar Pesic | Objavljeno: 10.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.