Popularne turističke destinacije u kojima je legalno korišćenje opijata

Zemlje koje su legalizovale opijate predstavljaju posebnu atrakciju u turističkom svetu, pa nije ni čudo što se “marihuanski turizam” izdvaja kao jedan od najpopularnijih vidova obilazaka.

Iako se ne bi moglo reći da je 21. vek doneo potpunu naklonjenost opijatima, mnoge zemlje u svetu su legalizovale marihuanu i druge opijate koje je dozvoljeno koristiti u medicinske svrhe, dok se na prste jedne ruke mogu izdvojiti i one koje vas neće krivično goniti ukoliko u javnosti, rekreativno konzumirate dozvoljenu količinu nekog od opijata.

Zakoni u korist legalizacije marihuane su otvorili mnoga pitanja i debate, ali su date države učinili i novim najatraktivnijim destinacijama u svetu. Svi žele da osete atmosferu na ulicama gradova u kojima vas niko neće kazniti za nekoliko grama nekada zabranjene supstance, pa se rado upućuju na neku od narednih destinacija koje su legalizovale opijate, ili su barem na korak do toga.

Grad Amsterdam noću

Urugvaj legalizovao opijate jednim od najliberalnijih zakona u svetu

U decembru 2013. godine, BBC je izvestio da je Urugvaj u potpunosti legalizovao marihuanu i time postao world’s marijuana pioneer. Reč je o prvoj zemlji na svetu koja pravno reguliše uzgoj, distribuciju i prodaju ovog opijata, što znači da u Urugvaju možete nesmetano konzumirati opijate na javnom mestu bez pretnje od bilo kakve sankcije.

Vlada zemlje je ovakav potez objasnila težnjom da se ograniči upotreba težih droga, te da se suzbiju dileri koji su preprodajom opijata ostvarivali neverovatno velike zarade. Prema novom zakonu, marihuana se prodaje starijima od 18 godina, koji na mesečnom nivou mogu da kupe najviše 40 grama ovog opijata, a za lične potrebe je dozvoljeno uzgajanje do 6 biljaka.

Jedini diler je upravo država koja zadržava monopol, a robu nabavlja od privatnih firmi za uzgoj marihuane, koje nemaju pravo reklamiranja niti samostalne prodaje opijata – svu robu kupuje država, distirbuirajući je do krajnjih korisnika putem apoteka širom zemlje. Svaka od njih marihuanu prodaje isključivo po ceni nametnutoj od strane države.

Legalno korišćenje opijata samo za Urugvajce

Sinonim za Južnu Ameriku su kokteli, plaže i zabava, a otkad je Urugvaj doneo jedan od najliberalnijih zakona u svetu kojim potpuno legalizuje opijate, turizam u zemlji je procvetao. Svi žele da vide i osete tu vrstu slobode na koju svet nije u potpunosti navikao, međutim, kada je Urugvaj legalizovao opijate za strance je imao druge planove.

Naime, strancima je korišćenje marihuane zabranjeno, pa su ovi opijati u apotekama dostupni samo Urugvajcima, i to onima koji prođu komplikovanu birokratsku proceduru na osnovu koje se prati količina kupljenog opijata na mesečnom nivou.

Kako je Urugvaj dovoljno atraktivna zemlja u svakom pogledu, ovo ipak ne sprečava veliki broj turista iz čitavog sveta da posete Montevideo i osete duh jedne od najliberalnijih zemalja koja je rekla DA abortusu, istopolnim brakovima i opijatima.

Ujedno je i najmanja država sveta koja je osvojila Svetsko prvenstvo u fudbalu čak dva puta (1930. i 1950. godine), pa je jasno zašto se fudbal u ovoj zemlji tretira kao svetinja.

Kanada legalizovala opijate i pridružila se Urugvaju

Legalno korišćenje opijata je do 2018. godine postojalo samo u Urugvaju, a onda se na ovaj korak odučila još jedna zemlja američkog kontinenta. Kada je Kanada legalizovala opijate postala je druga država u svetu koja pravno reguliše proizvodnju i distribuciju marihuane, a prva je to učinila među najrazvijenijim državama sveta koje pripadaju G7.

Slično kao i u Urugvaju, glavni motiv za legalizaciju opijata proizilazi iz težnje da se stane na kraj ilegalnom tržištu marihuane i sa njim povezanom kriminalu. Takođe, marihuana je bila znatno dostupnija deci, što je još jedan povod za konačnu odluku Senata.

Zakon je nešto rigorozniji u odnosu na urugvajski, pa je odraslima (iznad 18 godina) dozvoljena kupovina 30 grama marihuane na mesečnom nivou, odnosno uzgoj do četiri biljke za lične potrebe.

Legalno korišćenje opijata – “zlatni rudnik” kanadskog turizma

Osetljiva pitanja poput legalizacije opijata izazivaju i brojne debate, a kada je o kanadskom turizmu reč, mišljenja su bila podeljena. Kritičari legalizacije su tvrdili da će Kanada biti meta niskobudžetnih putnika željnih provoda koji će zemlji doneti reputaciju i probleme slične onima sa kojima se suočava Holandija, kao najliberalnija evropska država.

Ono što je malo ko očekivao desilo se samo nekoliko meseci nakon legalizacije marihuane. Kanada je postala vodeća destinacija luksuznog kanabis turizma u svetu. Turisti pristižu iz celog sveta kako bi uživali u lepotama Kanade uz sveže legalizovane opijate, a među najpopularnijim turističkim atrakcijama su masaža uljem od kanabisa koja košta oko 155 dolara, večera začinjena marihuanom od 130 dolara po osobi, ali i “kanabis venčanje” koje ćete platiti čak 3000 dolara.

S obzirom na ova papreno skupa zadovoljstva, jasno je zašto Kanada postaje meta bogatih turista iz celog sveta, pa samim tim već uživa i reputacije luksuzne kanabis – destinacije. Svi objekti u kojima je konzumiranje opijata dozvoljeno imaju precizno uređene politike privatnosti, kako bi zaštitile ugledne turiste pristigle iz zemalja u kojima se ove aktivnosti ne tolerišu.

Holandija – legalizovani opijati ili dekriminalizovani?

Kada je u pitanju Holandija legalizovani opijati još uvek nisu na snazi. Iako je reč o jednoj od najliberalnijih država sveta, marihuana i hašiš su dekriminalizovani, ali ne i potpuno legalni.

To podrazumeva da prodaja zvanično nije dozvoljena, iako je zakon labav i dozvoljava ovu aktivnost prema tačno utvrđenim normama – prodaja mora da se vrši u specijalnim lokalima kofi-šopovima, vrši se prodaja isključivo “lakih droga”, reklamiranje je zabranjeno i maloletnici se ne puštaju u takve lokale.

Dekriminalizacije u ovom slučaju znači da se konzumenti lakih opijata neće krivično goniti, mada je za korišćenje teških droga predviđena kazna i do 12 godina zatvora. U javnosti je dozvoljena konzumacija do 5 grama navedenih opijata, odnosno uzgoj do pet biljaka za lične potrebe.

Kada je u pitanju Holandija, Amsterdam opijati i slična zadovoljstva su ipak najpopularniji među turistima, pa se većina njih upućuje najpre u najveći holandski grad.

Amsterdam opijati i turisti – gde otići i šta (ne) probati?

Najpopularnija holandska turistička destinacija je svakako Amsterdam. Njegova kulturna baština koja nije zanemarljiva ipak pada u senku liberalne holandske politike prema drogama i seksulanim slobodama, pa Ulica crvenih fenjera, lake droge na svakom koraku i druga (za ostatak sveta) neobična “zadovoljstva” predstavljaju ličnu kartu noćnog života u Amsterdamu.

Turisti uglavnom ne propuštaju popularne kofi-šopove čiji meniji sadrže kompletnu ponudu lakih droga sa naznačenim cenama, a uvek možete probati i kolače sa marihuanom čije je dejstvo vidljivo sat ili dva nakon konzumiranja. Sa kolačima budite naročito pažljivi, jer prevelika količina može da vas drži satima, ili čak danima, što uglavnom ume da upropasti putovanje.

Zemlje koje su legalizovale opijate nisu brojne, pa tri navedene države spadaju u najliberalnije u svetu po pitanju lakih droga. Ostatak planete je podeljen između manjine koja teži istim zakonima, i većine koja marihuanu ne dopušta čak ni u medicinske svrhe.

Među liberalnim državama koje dozvoljavaju legalno korišćenje opijata ili su bar na dobrom putu da to učine, nalaze se Brazil, Kolumbija, Argentina, Španija, Portugal, Češka, Južnoafrička Republika i mnoge druge od kojih je većina za sada samo dekriminalizovala lake opijate.

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 17.05.2019. | Modifikovano: 17.05.2019.