Poseta Madridu i kako ga osvojiti

Pored toga što je Madrid zvanično glavni grad Španije, neki smatraju da je to samo formalno. Poznato je rivalstvo između Kastilje i Katalonije, a samim tim i Madrida i Barselone, oko toga koji grad je kulturna i sportska prestonica zemlje. Decenijama traje nadmetanje ko će koga zaseniti kvalitetom međunarodnih dešavanja i vrhovnim arhitektonskim projektima. Ipak, neosporno je da oba grada imaju svojih dragocenosti, mesta po kojima ih turisti pamtie i ono nešto posebno što čini njihov jedinstven šarm. Turističke agencije u poslednje vreme sve više ističu ponudu Španije.

Madrid je i treći najveći evropski grad, posle Londona i Berlina i nalazi se u istoimenoj pokrajini, u centralnom delu Španije. Sa nadmorskom visinom od 665m je i najviši evropski glavni grad.

U zavisnosti od toga koliko vremena planirate da ostanete, najbolje je unapred, bar okvirno, isplanirati svoj boravak. Zanimljivo je da u Madridu veliki broj atrakcija i “turističkih mesta” možete videti u hodu, krećući se od tačke do tačke, i bez plaćanja ulaznica. Kulturne znamenitosti Madrida su mnogi trgovi, spomenici, parkovi, pa se preporučuje obilazak pešice, laganom šetnjom. U pauzama možete svratiti u neki od tapas-barova i probati neke od lokalnih specijaliteta. Tapasi su male porcije hrane i obično se služe uz piće. Tapas-barovi su izvorno španski, a tapas zalogajčići mogu biti od nekoliko maslina ili badema, plodovi mora, kroketi od mesa ili jela od povrća. Svi tapas-barovi imaju svoje specijalitete, a Madriđani obično idu od jednog do drugog i naručuju one tapase koji se na tom mestu posebno dobro spremaju. Zasladiti se nezaobilaznim ćurosima, španski uštipcima, nalik na tulumbe, koji se služe sa toplom čokoladom u koju se umaču.

Šta ne propustiti i obići u Madridu?

Kapija sunca (Puerta del Sol) je španski nulti kilometar, mesto od koga se mere sve razdaljine na iberijskom poluostrvu. Nalazi se na pločniku, ispred zgrade madridske lokalne samouprave. Za Puerta del Sol se kaže da je srce i duša Madrida jer se tu održavaju sva velika okupljanja. To je mesto sastajanja, mesto gde ćete videti mnoge štandove za prodaju novina, što je važan deo madridskog života, a tu je i poznati kiosk gde se prodaje lutrija i gde se često čeka u velikim redovima. Na ovom trgu se nalazi i jedan od simbola Madrida, statua medveda koji jede jagode sa stabla, a isti simbol se nalazi na madridskom grbu. Neizbežno je da ovim trgom prođete bar nekoliko puta tokom svog boravka u prestonici Španije.

Muzej Prado (Museo del Prado) – Zato što je Prado Madridu isto što i Luvr Parizu. Pored toga, spada u najznačajnije muzeje na svetu. Poznavaocima i zaljubljenicima u umetnost, kao i za ostale svetske muzeje, će biti potrebno više od jednog dana za obilazak. Za one koji ne planiraju posetu svakoj prostoriji muzeja će biti dovoljan i jedan dan, pa i manje. Tako, iako ogroman, Prado uz dobru organizaciju ne mora da oduzme mnogo vremena. Uz plan koji možete dobiti na samom ulazu moguće je unapred isplanirati svoje kretanje. Bićete u prilici da  vidite najveća dela Franciska Goje, Velaskeza, Rubensa, Ticijana, Rembranta, kao i mnogih drugih. Ulaznice možete kupiti na licu mesta ili on-line. Ima više kategorija i pogodnosti, a cena pojedinačne ulaznice iznosi 14 evra. Za one koji ne planiraju celodnevni boravak u Pradu dobro je znati da svakim danom od 18h do 20h (nedeljom i praznikom 17h do 19h) možete ući besplatno.

Sibelin trg (Plaza de Cibeles) – Ovaj velelepni madridski trg, i najužurbanija raskrsnica Madrida, sa antičkom boginjom Sibilom i mermernom fontanom oko nje, obavezna je stanica turista. Statua se nalazi ispred ogromne građevine, zgrade Glavne pošte, a tu se danas nalazi i Skupština grada Madrida. Lokalci su je duhovito nazvali i “Naša gospa od komunikacija” kao da je katedrala.

Kapija Alkala (Puerta de Alcala) na Trgu nezavisnosti stoji u sredini prometne raskrsnice, pa je možete posmatrati isključivo iz daljine. To je nacionalni spomenik ali i još jedan od simbola Madrida. Sastoji se od pet lukova i deset stubova i posebno lepo izgleda noću kada je uključeno posebno osvetljenje. Na severnoj strani kapije se još uvek mogu videti rupe od metaka iz pokušaja atentata 1921. godine na jednog od predstavnika madridskog Saveta ministara.

Plaza Major (Plaza Mayor) je tipičan zatvoreni kastiljanski trg i mesto na kome ćete u potpunosti shvatiti da ste u prestonici Španije. Okružen je trospratnim zgradama i mnoštvom balkona koji gledaju na trg i statuu Filipa III koja se nalazi u centralnom delu. Mnogo puta mu je menjana namena, od planova da tu bude pijaca, zatim administrativni centar dvora, do mesta gde se održavaju borbe bikova i javne egzekucije grešnika. Sada se na Trgu Major nalaze kancelarije gradske uprave, dok su neke od zgrada u privatnom vlasništvu. Ima više lokala gde, uglavnom turisti, ispijaju kafe i kupuju suvenire. Tokom maja se održavaju besplatni koncerti, a tokom novogodišnjih i božićnih praznika tu se organizuje tradicionalna božićna pijaca.

Kraljevska palata (Palacio Real) – Pre nego što je izgrađena na istom mestu se nalazila muslimanska tvrđava. Kraljevska porodica ne živi tu, pa se neke od prostorija palate samo povremeno koristi za državne posete. Ulaz se nalazi sa južne strane, a jedini način da se palata razgleda jeste da se prati utvrđena ruta kroz mnoge impresivne prostorije, kao što su Porcelanska sala i Salon stubova. U okviru palate su i Sabatinijevi vrtovi iz kojih se pruža najlepši pogled na palatu.

kraljevska palata u Madridu, bivša muslimanska tvrđava

Trg Španije (Plaza de Espana) sa statuom Servantesa koja kao da posmatra statue svojih junaka, Don Kihota na konju i njegovog vernog pratioca Sančo Pansa na magarcu. Dok ste na trgu, videćete i zgradu “Španija” koja je prvi neboder u Madridu i kulu “Madrid” koja se ističe svojom visinom od 137m. Poznato je da je bila simbol ekonomskog oporavka posle Građanskog rata. 1957. godine, a u to vreme je bila i najviša zgrada u Evropi.

Muzej šunke (Museo de Jamon) je lanac autentičnih restorana koji su nastali još 1978. godine. Ima ga na više lokacija u gradu, a prepoznatljivi su po šunkama koje vise u izlozima, a unutra sa tavanica i zidova. Izložbeni komadi šunke se stalno menjaju, kako bi se stalno osetio njihov svež miris. Ovde možete s nogu probati neki od sendviča, kroasana sa šunkom i sirevima iz svih delova Španije, a moguće je isprobati i neke od specijaliteta u njihovom restoranu.

Park Retiro – U prevodu znači “mesto za odmor”, a nekada davno je na njegom mestu bila gusta šuma u kojoj je Filip II lovio. Jedna je od oaza Madriđana, bez obzira na godišnje doba. Ipak, smatra se da ga je najlepše posetiti u kasno proleće ili ranu jesen kada su boje najjače. Možete proći Šetalištem statua koje ukrašavaju statue kraljeva iz nekadašnjeg Kraljevog dvora i posetiti Kristalnu palatu, za mnoge najlepšu zgradu u Retiru. To je jedan od izložbenih prostora u parku. Sem toga, u parku možete proći stazama natkrivenim drvećem, prošetati pored jezera, iznajmiti čamac, obići ružičnjak. Zanimljiva je činjenica da je park nekad bio van gradskih zidina, letnjikovac kraljevske porodice, a danas ga Madrid opkoljava sa svih strana.

Retiro Park u Madridu, mesto za odmor

Ukoliko imate vremena, ne propustite da vidite u Madridu i…

El Rastro – Ako je jedan od dana vašeg boravka u Madridu upravo nedelja, imate jedinstvenu priliku da vidite kako izgleda jedna ne tako obična buvlja pijaca. Nisu svi zainteresovani za ovaj obilazak, ali ima mnogo onih koji su oduševljeni El Rastrom. Zabava počinje u 9 sati, pa ko je zainteresovan za prevrtanje robe, cenjkanje, ovo je prava adresa. Na El Rastru ćete naći sve vrste prodavnica, a nizovi tezga se protežu duž glavne ulice (Ribera de Curtidores) i razlivaju se na neke od sporednih.

Kuću sa sedam dimnjaka (Casa de las siete chimeneas) – Po legendi je Filip II sagradio kuću sa sedam dimnjaka za jednu od svojih ljubavnica za koju se kaže da je i dan danas pohodi. Tokom restauracije je pronađen ženski skelet u čijoj blizini je bilo novčića iz vremena Filipa II.

Kule KIO (Torres KIO) – Najpoznatiji neboderi u Madridu, ali poznati i u svetu, jer su zidovi pod uglom od 15 stepeni. To su poslovne zgrade u severnom delu Madrida, a zovu ih i Vrata Evrope.

Stanica Atoka (Estacion de Atocha) – Impresivna železnička stanica iz kasnog 19. veka. Posebna je zato što se unutar nje, na površini od oko 2000m kvadratnih, nalazi tropska bašta sa palmama i tropskim rastinjem i malim jezercem. Ispod palmi u nekom od kafea možete popiti kafu ili se osvežiti nekim drugim napitkom. Cilindrični stakleni toranj kraj stanice predstavlja spomenik 191 žrtvi bombaških napada na madridske vozove 2004. Godine.

Prošetajte kroz Ulicu Major (Calle Mayor), najtradicionalniju ulicu Madrida u kojoj se nalaze starinske prodavnice.

Zapadni park (Parque del Oeste) koji je manje formalan i manje posećen od parka Retiro. Zanimljivo je što od njega saobraća žičara koja ga povezuje sa tzv. “plućima Madrida”, ogromnim parkom Casa del Campo, u kome se nalaze brojne atrakcije kao što su zabavni park, zoološki vrt i slično. Tokom vožnje žičarom uživaćete u neverovatnom pogledu na grad.

Ako ste nekim slučajem tokom obilaženja gore navedenih lokacija nekako zaobišli madridsku ulicu Gran Vija (Gran Via), a imate još vremena, predlažemo da prođete ulicom koju još zovu i “evropski Brodvej”. Puna je bioskopa, pozorišta, lokala, pa je lepo prošetati u ranim večernjim satima. Predstavlja važnu tačku orijentacije u gradu, kao i jednu od saobraćajnih atrterija Madrida. Zanimljivo je da su moge sporedne ulice promenjene ili uništene njenom izgradnjom, a osmišljena je kako bi ispratila širenje Madrida. Jedno od upečatljivih zdanja koje ćete primetiti šetajući je zgrada Metropolis koja ima veoma specifičnu kupolu na čijem vrhu se nalazi statua krilate Pobede. Tu je i koktel-bar Muzej bičeva (Museo Chicote) koji je postao poznat po svojim gostima Avi Gardner i Ernestu Hemingveju. Zgrada Telefonika, 1929. kad je završena je bila najviša zgrada u Madridu. Takođe, Madrid odlikuju i zanimljivi i lepi mostovi, kao što je recimo moderan Arganzuela most.

Onima koji u Madridu ostaju duže sigurno neće biti dosadno, jer u zavisnosti od interesovanja, grad nudi mnogo raznovrsnih aktivnosti. Za ljubitelje sporta su tu stadioni Real Madrida i Atletika. Oni koji preferiraju umetnost mogu posetiti još neke od brojnih muzeja i katedrala, a za one koji prosto žele da uživaju u gradu, šetnjama španskom metropolom, duh ovog mesta oslikavaju i brojni neprometni trgovi, manje poznati kvartovi, zabačene ulice i skriveni barovi, gde je inspiraciju tražio i slavni španski reditelj Pedro Almodovar.

Autor: Tanja Loncar | Objavljeno: 12.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.