Promotivne aktivnosti u turizmu

Promotivne i marketinške aktivnosti neophodno je uključiti u svaku privrednu delatnost, a to se svakako odnosi i na turizam! Turizam je uslužna industrija čiji je glavni cilj zadovoljiti putnike koji rekreativno putuju, a čine ga transportni sistemi, ugostiteljstvo i same destinacije na koje se putuje. Svaki od ovih elemenata (transport, usluga, destinacija) ima konkurenciju u svojoj niši, a samim tim i potrebu za promocijom i marketingom.

Brending i marketing mesta kao desitnacije na koju se putuje je najobimniji, planira se dugoročno, te zahteva i potrošnju najvećeg broja resursa. Potrebu za promocijom u turizmu imaju i: turističke agencije, kompanije koje se bave transportom (avioni, autobusi, vozovi), kao i hoteli, restorani i ostali uslužni objekti koji turistima stoje na raspolaganju.

Efektivne promotivne kampanje dokazano pomažu u postizanju ciljeva u turističkoj delatnosti, a u nastavku teksta saznaćete više o samim promotivnim aktivnostima u turizmu.

Organizacija promotivnih događaja izuzetno efektivna

Digitalni marketing, o kome će kasnije biti reči, je izuzetno popularan, ali efekti komunikacije uživo ipak su daleko delotvorniji. Pritom, digitalno oglašavanje odlično će poslužiti za promociju samog promotivnog događaja, pa ga svakako treba uključiti.

Promotivni događaji s ciljevima kao što su predstavljanje novih ideja, uvođenje novih pogodnosti, aktivnosti, ili proizvoda, izuzetno su efektivni. Tako će, na primer, turistička agencija koja je uvela novu destinaciju u svoju ponudu sigurno imati više uspeha u prodaji aranžmana ako organizuje događaj ovim povodom, na njega pozove svoje redovne putnike, “influensere” u oblasti putovanja, kao i one koji bi to mogli da postanu. Nakon toga, mogu nastaviti sa promocijom na štandovima, šetnjom promotrki i promotera koji dele promotivne materijale i sličnim aktivnostima.

Isto se važi i za bilo koju drugu delatnost u okviru turizma i bilo kakvu inovaciju koja se treba ispromovisati. Promotivni događaj bi morao da bude zanimljiv, ugodan i na njemu bi moralo da se sazna “nešto novo”, sem same aktivnosti ili proizvoda koji se reklamira. Takođe, u svakoj promotivnoj aktivnosti neophodno je upotrebiti promotivni materijal.

Promotivni materijal – potrošači obožavaju da ga dobiju

Svaki promotivni događaj, pa čak i onaj koji to nije (konferencije, seminari..), kako bi bio efektivniji u svojoj glavnoj svrsi (samoj promociji) koristi promo materijal. Od same brošure ili flajera, pa sve do hemijski i upaljačareklamni materijal ne prestaje da se koristi u promotivne svrhe.

Promo materijal koristi se u svim delatnostima, pa i u turističkoj. Vreme prolazi, tehnološki napredak je u jeku, ali reklamni materijal i dalje je deo života svih nas, pronalazimo ga u džepovima i torbama, viđamo na stolovima, srećemo na svim mestima na koje odemo. Ovo nije slučajno – istraživanja pokazuju da potrošači obožavaju da dobijaju reklamni materijal, pogotovo onaj koristan i funkcionalan.

Za razliku od reklame u medijima, kao i digitalnih reklama na društvenim mrežama, promo materijali mnogo duže ostaju fizički prisutni (samim tim i psihološki) i konstantno podsećaju na brend, proizvod ili događaj svakoga ko dođe u kontakt sa samim promo materijalom.Tako promotivni materijal pravi odlične rezlutate kao izvrstan “aksesoar” marketinških kampanja u turizmu.

Preporučujemo da materijal koji se koristi za promotivni događaj u turizmu treba da bude usko vezan za taj tip promocije i da bude što funkcionalniji. Na primer, ulošci za pasoš ciljnoj grupi turizma itekako su potrebni, a možete ih obeležiti vašim logom ili imenom brenda.

Takođe, planer je vrlo funkcionalan, pasioniranim putnicima sigurno i neophodan, a retko ga ko kupi sam sebi, kao i hemijsku olovku koja nije slučajno jedna od najčešćih promo materijala. Pažljivo razmotrite mogućnosti, ali svakako uključite promotivni materijal u aktivnosti kojima reklamirate proizvode, inovacije ili sam turistički brend.

Reklamiranje u tradicionalnim medijima najbolje za PR

Štampani mediji, kao i TV i radio, morali bi da se koriste za oglašavanje u turističke svrhe. Ove medije uglavnom prati publika koja je nešto starija nego ona koja koristi društvene mreže, pa se ova sredstva odlično nadovezuju jedno na drugo i na taj način pokrivaju sve generacije potrošača.

Ovakvi mediji najbolji su za vrlo delotvorne reklame – one za koje se ne zna da su reklama. PR tekst u listu sa autoritetom, TV prilog o nekome ko je putovao baš tim avionom, ili na baš tu destinaciju. Mogućnosti za odlične efekte na ovim medijima su beskrajni, a treba ih dobro iskoristiti!

Isto tako, ni marketing za koji se vidi da je marketing ne može da omane – klasična, ali kreativna reklama u ovim medijima poboljšaće rejting svakog turističkog proizvoda, događaja, mesta ili aktivnosti. S obzirom da je turizam vrlo slikovita i fotogenična delatnost – preporučujemo da najveća koncetracija bude na televiziji koja ima mogućnost da dočara sliku na najbolji način.

Digitalni marketing i turizam – sjajan spoj

Ukoliko i sami imate profile na popularnim društvenim mrežama (Facebook, Instagram, Twitter..), sigurno ste barem jednom na njima dobili i serviranu reklamu za određenu destinaciju, transport-kompaniju ili ugostiteljski objekat.

Fantastična stvar kod reklamiranja turizma na društvenim mrežama jeste mogućnost kontrole toga kome će se sama reklama prikazati – pomoću algoritma, društvene mreže lako će pronaći baš one kupce koji su vam potrebni, odnosno vašu ciljnu grupu.

Digitalni marketing odličan je za privlačenje mladih turista, a kreiranje zanimljivog, kreativnog i raznovrsnog sadržaja vrlo je jednostavno za bilo koju turističku delatnost. Slikovitost ove delatnosti i ovde treba maksimalno iskoristiti, te forsirati fotografije i video-sadržaj (koji je trenutno posebno popularan i ima najbolje efekte).

Pa da zaključimo – promotivni događaji nikad neće izaći iz mode i direktna komunikacija sa turistima, ciljnom grupom, izuzetno je efektivna. Promo materijal je posebno važan, a traje duže od bilo koje reklame, dok je TV najbolji za reklamiranje destinacija, a PR odlično “prolazi” na tradicionalnim medijima. Digitalni marketing gađa direktno u ciljni grupu, pa sadržaj treba izraditi zanimljivo i obogatiti ga raznovrsnim materijalima – fotografijama, video sadržajem i neizbežnim influenserima.

Ukoliko budete koristili sva sredstva oglašavanja na najbolji način – turističke aktivnosti, usluge i destinacije biće koriščenije i posećenije nego ikada, a neznanje o marketingu u turizmu više neće biti problem!

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 28.02.2019. | Modifikovano: 06.03.2019.