Put do Frankfurta autom – najbolja ruta, kilometraža i putarina

Odlučili ste se da organizujete put do Frankfurta, živopisnog nemačkog grada koji želite da obiđete u sopstvenoj režiji. Tim povodom ste doneli i odluku da na put krenete svojim automobilom. Pre nego što se spakujete kofere i pokrenete motor vašeg auta potrebno je da se dobro informišete šta vas čeka na ovom putu. 

Koliko iznosi udaljenost Beograd Frankfurt? Kojim je putem najbolje krenuti i šta sve možete očekivati kada se krenete na put do Frankurta? Pripremili smo odgovore na ova i na slična pitanja, te odvojite malo vremena kako biste pronašli informacije koje vam mogu biti izuzetno značajne. 

Beograd Frankfurt km – koliko iznosi kilometraža ove rute 

Volan automobila tokom putovanja

Ukoliko ste se odlučili da put do Frankfurta pređete sopstvenim četvorotočkašem, ono što treba da znate je da vas čeka duga vožnja. Kada je u pitanju udaljenost rute Beograd Frankfurt km ona iznosi 1.334 km, što je nešto više od 13 sati puta. 

Prednost ovog puta je činjenica da gotovo celom rutom vozite autoputem. Ipak, kako biste sigurno stigli vrlo je važno da na svaka 3 do 4 sata vožnje pravite pauze, posebno ako vozi samo jedan vozač. 

Kako biste stigli do Frankfurta potrebno je da pređete Mađarsku i Austriju, pa ćemo se kroz tekst osvrnuti na to šta vam je od dokumentacije potrebno u ovim zemljama, kako se plaća putarina i slične informacije koje vam mogu koristiti.

Beograd Frankfurt udaljenost – detaljna automobilska ruta 

Kao što smo već rekli, kako biste stigli do Nemačke potrebno je da prođete kroz dve države. Ono što je važno da znate jeste da ćete zvaničnu granicu prelaziti samo u Mađarskoj jer jednom kada uđete na teritoriju Evropske unije neće biti potrebe da vas zadržavaju između država. 

Dakle, iz Beograda ćete se uputiti novosadskim autoputem ka Subotici odakle ćete nastaviti ka graničnom prelazu Horgoš. Ono što može učiniti da razdaljina Beograd Frankfurt deluje još duže nego što jeste, je čekanje na mađarskom graničnom prelazu. U zavisnosti od toga kada putujete, na ovom graničnom prelazu mogu biti prilično velike gužve, zato proverite stanje na granicama par dana pred put. 

Nakon prelaska granice uključujete se na autoput koji vodi ka Budimpešti. Nećete ulaziti u grad, već ćete mađarsku prestonicu  izbeći obilaznicom oko grada, i nastaviti put do Frankfurta u pravcu u kojem vodi znak za grad Đer ( Győr).  Odatle ćete nastaviti putem E60 i ući u Austriju.

Dalje nastavljate putem A4 ka Beču, ali se ne približavate gradu, zatim pratite znakove za Linc, a potom za Štraubing u Nemačkoj. Sledeći znak koji bi trebalo da pratite je za grad Ninberg. Nakon što prođete kroz ovaj grad, pojaviće se znak za Frankfurt koji će vas odvesti pravo do vaše željene destinacije. 

Panorama Frankfurta

Put do Frankfurta – putarine i vinjete 

Da biste prešli udaljenost Beograd Frankfurt potrebno je da koristite autoputeve 3 države što ima i svoju cenu. Zato je potrebno da budete upućeni u to kako se vrši plaćanje putarine u svakoj od ovih zemalja. 

Svima onima koji su odlazili u Budimpeštu autom poznato je da u Mađarskoj važi sistem plaćanja putarine vinjetom. Kako taj sistem funkcioniše? Nakon što uđete u Mađarsku na granici, ili u prvoj prodavnici nakon granice možete kupiti vinjetu. Vinjeta može biti u vidu nalepnice koju lepite na auto ili kao račun koji treba da sačuvate. 

Vinjeta za automobil iznosi 35000 mađaraskih forinti što je oko 10 evra. Negde ćete moći da platite i karticom, a moguće je da će primiti i evre ako je uzimate blizu granice. Ova vinjeta važi nedelju dana. 

I Austrija je uvela sistem plaćanja vinjetom kako bi olakšala vozačima plaćanje korišćenja usluga autoputa. U Austriji najkraći period za uzimanje vinjete je 10 dana i cena ova vinjete za automobile je 9 evra. 

Razdaljina Beograd Frankurt – potrebna dokumentacija i zeleni karton

Kada je u pitanju zeleni karton, odnosno dokaz o osiguranju vašeg automobila on vam neće biti potreban ni u jednoj od ovih država, zbog sporazuma koji Srbija potpisala, a na osnovu koga smo oslobođeni ove formalnosti. 

Ipak, dokument koji će vam biti potreban za put do Frankfurta autom jeste međunarodna vozačka dozvola. I dok u Mađarskoj i Austriji možete voziti bez iste, za vožnju kroz Nemačku će vam biti neophodna međunarodna vozačka dozvola. Nju morate izvaditi pre nego što krenete na put, a nakon što podnesete potrebnu dokumentaciju izdaće vam je za 2 do 3 radna dana. 

Ako planirate da posećujete još neke države tokom svog puta, obavezno na sajtu AMSS pogledajte gde će vam još biti potrebna međunarodna vozačka dozvola. 

Od ostalih dokumenata biće vam potrebni pasoš, putne isprave i saobraćajna dozvola. Budite oprezni i sa ispravama za vaše vozilo. Ukoliko se auto koji vozite ne vodi na vas, i ukoliko osoba na koju se vodi auto nije u njemu biće potrebno da dostavite i ovlašćenje. Na Mađarskoj granici mogu biti prilično rigorozni po ovom pitanju pa se potrudite da vam dokumenta ne fale. 

Panorama Frankfuta nocu

Cene goriva u Mađarskoj, Austriji i Nemačkoj 

Ako budete morali da natočite gorivo usput, nabolje bi bilo da to uradite u Mađarskoj, s obzirom da je od ove tri države u Mađarskoj najjeftinije. U ovoj državi cena dizela je 290.400 mađarskih forinti, odnosno 0.823 eura. 

Sledeća opcija je da gorivo natočite u Austriji, gde je cena dizela 1.026 e, dok je u Nemačkoj, vašoj krajnjoj destinaciji cena dizela 1.162 e. U skladu sa ovim informacijama odlučite gde ćete i u kojoj meri točiti gorivo. 

Prednosti koje ima put do Frankfurta autom

Kako biste prešli udaljenost Beograd Frankfurt biće potrebno da vozite preko 13 sati, međutim ovakva vožnja ne mora nužno da bude naporna. Pre svega putovanje autmobilom vam omogućava da pravite pauze kada vi to želite. Kroz Austriju put će vam se ukrstiti sa tokom reke Dunav, pa možete zastati, napraviti pauzu i diviti se ovoj evropskoj lepotici. 

Takođe, autoputevi na ruti koju treba da pređete su veoma kvalitetni pa će vožnja biti izuzetno prijatna. Osim toga, putevi su opskrbljeni pumpama, prostorima za odmor vozača i putnika kao i gostionicama u kojima možete napraviti duži predah.

Nakon što ste dobili potrebne informacije vreme je da se bacite na posao i organizujete putovanje koje ste želeli. Vodite računa o tome da isplanirate sve što možete, kako biste izbegli iznenadne situacije, i uživajte u svom putu. 

Autor: Jelena Bulatović | Objavljeno: 29.04.2020. | Modifikovano: 28.04.2020.