Putovanje kroz svet enterijera – kako se gde uređuje enterijer?

Ukoliko ste imali sreće da vas tokom putovanja stanovnik zemlje u kojoj ste turista pozove da budete gost u njegovom domu, sigurno ste se iznenadili razlikom u enterijeru tipičnom za naše okruženje i enterijeru koji ste upravo ugledali. Čak i ako niste bili u kući ili stanu u inostranstvu, dovoljno je da vidite dizajn enterijera ugostiteljskih objekata i primetite razliku u odnosu na prostorije u kojima ste navikli da boravite u svom gradu.

Kao ljubitelje putovanja, verovatno vas intrigira i zanima ova tema. To kako je način uređenja enterijera povezan sa predelom u kome je smešten, kao i raznolikost i šarenolikost lepeze enterijera širom sveta.

Hajde da u narednim redovima zajedno napravimo putovanje kroz svet enterijera i saznamo koje su to specifičnosti enterijera i karakteristike najpoznatijih stilova dizajna enterijera na različitim krajevima sveta.

skandinavsko uredjenje doma

Skandinavski enterijer – minimalizam u enterijeru

Skandinavski enterijer definitivno je jedan od najpopularnijih na svetu, a ljudi iz čitavog sveta rado u njemu sve češće pronalaze inspiraciju. Karakterističan je po minimalističkom dizajnu, jednostavnošću i funkcionalnošću.

Skandinavski stil u enterijeru pojavio se početkom XX veka, a u nekoliko zemalja cveta od sredine ovog veka: Norveškoj, Švedskoj, Danskoj, Finskoj i na Islandu. Vremenom je postao jako prepoznatljiv i svetski popularan. Odlikuje se i korišćenjem prirodnih materijala kao što su drvo, koža i konoplja. 

Generalno, na svetskom nivou je sve popularniji fokus na prirodnim elementima u enterijeru, a jedan od onovijih pristupa kao što je biofiliko dizajn zastupa upravo tu filozifiju vraćanja prirodi u našoj svakodnevnici. Na biofilico.com možete pogledati načine kako je ovaj posebni koncept ponovo inkorporirao prirodu u naše domove, kancelarije i druge enterijere širom sveta.

Marokanski enterijer – topao i autentičan 

Marokanski enterijer predstavlja nešto potpuno drugačije od njegovog prethodnika sa liste. Dok Skandinavci uživaju u minimalističkom okruženju, Marokanci čine sve da njihov enterijer bude što raskošniji.

Različite boje, razne tkanine i tekstili, kao i dezeni i zanimljivi gipsani ili stakleni radovi, glavne su karakteristike marokanskog enterijera. Najčešće se koriste svetlo plava i tamnija zelena boja, koje su inspirisane plavetnilom mora i pejzaža. Mističan i šarmantan, ovakav način uređenja enterijera vrlo je autentičan i originalan.

Ruski enterijer – od raskošnog do industrijskog stila

Najveća zemlja na svetu, naravno, ima svoj specifični stil uređenja enterijera. Na putovanju u Moskvu ili u Sankt Peterburg, turistički najpopularnije ruske gradove, možete zapaziti najbolje reprezente tipičnog ruskog enterijera. Kako u hotelima i drugim ugostiteljskim objektima, tako i u domovima Ruskinja i Rusa. 

Tradicionalni ruski stil u enterijeru je vrlo raskošan, uglavnom sa zlatnim detaljima i veličanstvenim slikama na zidovima. Estetika tradicionalnih ruskih enterijera uspeva da odoli kiču svojom lepotom, mada se nalazi na samoj granici. 

Moderni ruski enterijeri, s druge strane, vrlo su individualistički i eco-friendly. Industrijski izgled i besprekorna funkcionalnost enterijera ono su na čemu je sada fokus u osmišljavanju modernih enterijera u Rusiji

Indijski enterijer – orijentalni ambijent

Indijci nikako da napuste tradiciju kada je reč o uređenju enterijera. Ipak, pozdravljaju i modernost. Obzirom na raznolikost kulture i načina života u Inidiji, ne čudi što je i sam indijski enterijer pun varijacija.

Ipak, ima nekoliko karakteristika koje su odlika svakog indijskog enterijera. To su: jarke boje, kvalitetan nameštaj izrađen od drveta, dekorativne police, neformalna mesta za sedenje (taburei, klupe i jastuci), kao i kombinovanje više tekstilnih materijala i dezena. Kada ugledate ove odlike u nekom enterijeru – možete biti sigurni da je inspiracija nađena u prirodi. 

Francuski enterijer – čista elegancija

“Elegancija” bez po muke je tipična odlika francuskog stila. Kako u odevanju – tako i u enterijerima. Na putovanju u Pariz uočićete specifičnosti francuskog enterijera na svakom koraku. Klasičan stil i svedenost boja, uz luksuzne elemente kao što su ogromni francuski kreveti, raskošni lusteri i veliki prozori, neke su od karakteristika francuskog enterijera. 

Engleski enterijer – nameštaj je njegov najveći adut

Obavezan stočić za kafu i čaj, uz dve stolice sa strane i veliku kućnu biblioteku tipičan je enterijer ove ostrvske zemlje. Sam nameštaj je najupečatljiviji deo enterijera. Uglavnom je napravljen od tamnog drveta (mahagoni je omiljen materijal za ovu svrhu). Često su i sami zidovi tamniji i tako prave savršen ram i kontrast za prozore i druge izvore svetlosti.

primer japanskog uredjenja enterijera

Japanski enterijer – sinonim za “zen”

Jednostavnost je srce japanskog stila u dizajniranju enterijera, sa fokusom na prirodne materijale i boje, koji zajedno prave atmosferu koja je potpuno drugačija od one tipične za Maroko ili Indiju, iako se sastoji od istih elemenata. 

Japanski enterijer je ambijent ispunjen mirnoćom i svedenošću. Zamislite prostor pun svetlosti, savršeno poliranog drveta, velikih kupatila i bilja. Upravo to su glavne odlike čuvenog japanskog enterijera. Enterijeri tipični za Japan sinonim su za zen.

Brazilski enterijer – inspirisan Amazonom

Amazon zovu plućima sveta, a Brazil je zemlja u kojoj je smešten. Zato ne čudi ni to što je klasičan primer brazilskog enterijera inspirisan upravo njime. “Vraćanje čoveka prirodi” i biofilija koncepti su kojima se najbolje može opisati brazilski enterijer. Prirodni tonovi boja, kao i materijali, uz motive cveća, lišća i ptica neizostavni su element uređenja doma na brazilski način.Sigurni smo da ćete pri sledećem putovanju više pažnje obraćati na način uređenja enterijera u zemlji u kojoj boravite. Verovatno ćete uočiti i povezanost enterijera sa prirodom i načinom života ljudi. Uživajte u zapažanjima i inspirišite sesrećan put iPutujte Sigurno!

Autor: Ljubica Šanjević | Objavljeno: 09.10.2019. | Modifikovano: 26.10.2019.