Putovanje sa ljubimcem: rase pasa koje uživaju u putovanjima

Psi su sjajno društvo za putovanja, a svaki vlasnik pasa koji je imao priliku da svog mezimca povede na putovanje bi mogao da potvrdi da je u pitanju neizostavno zabavna avantura.

pas na drvenoj klupi

Kako putovanja podrazumevaju i put do same destinacije koji neretko ne obezbeđuje idealne uslove koje bi poželeo svaki pas, ukoliko kao zaljubljenik u putovanja razmišljate da udomite ljubimca – ograničenja u putovanjima mogu biti važna briga.

Zato smo za vas pripremili spisak, koji vas čeka u nastavku teksta, od tri rase pasa koje će uživati u baš svakom trenutku sa vama – psi koji su po prirodi poslušni, neki čak i hipoalergeni – idealni su za putovanja i biće sjajni saputnici, bez potrebe da ih ostavljate nekome ko bi ih pričuvao.

Pas kao idealni saputnik na putovanjima – kriterijumi i saveti

Zavisno od vrste putovanja – to jest tipa prevoznog sredstva kojeg planirate da koristite, važiće različiti uslovi koje vaš ljubimac mora da ispunjava, a vi da poštujete, kako bi putovanje prošlo u najboljem redu i sa što manje stresa – i za vas i za vašeg ljubimca.

Većina prevoznika kriterijume određuje na osnovu težine ljubimca, odnosno težine ljubimca i transportera u kojem je potrebno da se ljubimac nalazi. Najčešće je to mera od osam kilograma, ali se tačni uslovi razlikuju između različitih kompanija.

U avionima će, na primer, psi sa transporterom do osam kilograma, najčešće moći da putuju zajedno sa vama, dok će teži morati da put provedu u prtljažniku aviona – što neće biti prijatno iskustvo za svakog psa.

Ukoliko planirate da putujete u društvu ljubimca – preporuka je da transporter držite dostupnim ljubimcu i u vašem domu – kako bi pas transporter smatrao njegovim prostorom u kojem je bezbedan. Na taj način ćete blagovremeno pripremiti ljubimca za provođenje dužeg vremena u malom zatvorenom prostoru.

Koje rase pasa su idealni saputnici na putovanjima?

Poznato je da se rase pasa, između ostalog, razlikuju po dimenzijama i temperamentu – što neke izdvaja od drugih u vidu lakšeg organizovanja putovanja, manje potrebnih dodatnih procedura, kao i samog boljeg podnošenja putovanja na nivou rase.

Ove karakteristike ne moraju biti “zacrtane” i često će iskustvo putovanja sa kućnim ljubimcem zavisiti od individualnog karaktera psa, koji potpuno može da odudara od ustaljenog ubeđenja o njegovoj rasi ili pak zavisi od vaspitanja i navika koje ste mu specifičnim odgojem omogućili da stekne.

Ako ste ljubitelj putovanja, a ujedno u potrazi sa idealnim četvoronožnim mezimcem – tu smo da vam pomognemo! U daljem tekstu pronađite tri rase pasa koje su po prirodi takve da će omogućiti da se sjajno provedete na odmoru – na koju god destinaciju da ste se uputili.

pas koji leži na plaži

#1 Kovrdžavi bišon – beli “lavić” milog pogleda

Prepoznatljiv po belom krznu i milom pogledu, kovrdžavi bišon je rasa koja ima idealne predispozicije za odličnog saputnika na putovanjima. U pitanju je naročito popularna rasa psa koja spada u male rase – težine od pet do maksimalnih deset kilograma.

Spadaju u inteligentne vrste, pa ih je lako naučiti lepim manirima. Pri tome, ne vole da budu sami, pa će biti posebno radosni ako odlučite da ih povedete sa sobom na putovanje.

#2 Čivava – najmanja pasmina na svetu

Čivave su popularna rasa pasa koja je jedna od najzgodnijih ukoliko planirate da često provodite vreme u putu sa svojim ljubimcem – izuzetno su sitni, težine od jednog do tri kilograma. 

Vole da budu u toplom, pa će, tokom dugih putovanja, uživati u torbi, malom transporeteru ili vašem naručju. Umeju da budu veoma zahtevni ako ih razmazite, ali, uz dobru motivaciju, voljne su, a pre svega sposobne, da brzo uče.

#3 Jorkširski terijer – vedri umiljati pratilac 

Jorkširski terijer je još jedna patuljasta rasa – težine do osam kilograma, pa je samim tim sjajno prlagodljiv uslovima koje možete da obezbedite ljubimcu tokom putovanja.

Ako ste ljubitelji dugih šetnji i aktivnog odmora – jorki je vaš idealni saputnik koji je veoma živahan i posebno uživa u skakutanju na otvorenom. Ne vole hladnoću, pa će biti mirni ušuškani u transporter ili vašem naručju – uživajući u pažnji.

Kao neko ko uživa u putovanjima i ko planira da više vremena provide u putu, potrebno je da dobro razmislite o udomljavanju još jednog člana porodice – četvoronožnog mezimca, koji neće uvek moći da uživa u istim uslovima putujući, u kojima vi možete.

Iako ćete putovanje automobilom najlakše da prilagodite tako da ono psu, ali i vama sa njim, najlakše “padne”, nekad ćete biti u prilici da su druga prevozna sredstva neophodna, ili jednostavnija, opcija.

Zato je najbolje da se odlučite za psa koji će po prirodi biti miran i generalno dobrog odnosa prema drugim ljudima i psima, kako organizovanje putovanja ne bi postalo nešto što vam izaziva glavobolju.

Istina je da baš svaki pas može da bude vaš sjajan pratilac na putovanjima – kako pri onim unutar granica, tako i internacionalnim, samo ukoliko je dobro i na vreme pripremljen na sve što ga na putovanju čeka – tako će svako vaše zajedničko putovanje, nasuprot potencijalnom stresu, biti prijatno iskustvo i prava avantura.

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 29.09.2021. | Modifikovano: 29.09.2021.