Putovanje sa kućnim ljubimcem – pravila i dokumenti

Ukoliko planirate da za godišnji odmor putujete sa kućnim ljubimcem, a ne znate šta vam je sve potrebno za to, predlažemo vam da pročitate nastavak ovog zanimljivog teksta.

Mačka koja leži na koferu

U njemu ćete naći sve neophodne informacije o tome kakva su pravila u tom slučaju i šta je sve potrebno imati od dokumenata za putovanje sa kućnim ljubimcem.

Potrebni papiri koje vaš kućni ljubimac mora da ima

Kao i čovek, prilikom izlaska iz zemlje kućni ljubimac mora imati spremnu određenu dokumentaciju. Svaka država ima zakonom propisane normative koje morate poštovati ukoliko želite da bez problema izađete sa psom, mačkom ili nekom drugom životinjom van granica Srbije.

Zakon o držanju kućnih ljubimaca je gotovo u svim zemljama isti, sem za gmizavce i neke retke vrste gde su potrebni dodatni papiri. Takođe, propisi za  smeštaj ili način držanja ljubimaca u toku same vožnje su detaljno propisani.

Ukoliko za kućnog ljubimca imate psa ili mačku, nećete imati mnogo muke oko papirologije. Ljudi koji rade na granicama su dobro upućeni u to šta je sve neophodno za njihov odlazak u inostranstvo.

Pasoš za pse, mačke i ostale životinje – osnovni podaci o Vašem ljubimcu

Prvo i osnovno što će vam tražiti jeste papir o vlasništvu i osnovne podatke o životinji. To se sve nalazi u samom pasošu za životinje. Pasoš bi trebalo da ima svaka životinja koja se nalazi u evidenciji kod nadležnog veterinara.

Pasoš za pse, mačke i ostale životinje, sadrži osnovne podatke kao što su rasa, pol, visina, težina, zatim podaci o vlasništvu i detalji kao što su vakcinacije i potvrda da nije bolestan od neke zarazne bolesti i da je spreman za putovanje.

Pre putovanja, proverite da li je pasoš za pse, mačke i druge životinje važeći, kako biste izbegli neprijatnosti na granici.

Titar test – potvrda veterinarske inspekcije za putovanje

Jedan od najvažnijih dokumenata jeste Titar test koji je obavezan! To je potvrda veterinarske inspekcije za putovanje koja se dobija samo uz Titar test, to je labaratorijski test. Nekada je potrebno i 20 dana da nalaz titarevog testa bude dostavljen na kućnu adresu. 

Ovaj test se radi 30 dana nakon vakcinacije, a najkasnije 6 meseci. Test se mora vaditi tri meseca pre polaska na put.

Za svaki slučaj proverite pravila i sa zemljom u koju ulazite jer se pravila nekada razlikuju iako kažu da su jedinstvena za EU.

Zlatni labrador koji je izbcio glavu kroz prozor automobila

Cene za potrebne pripreme za putovanje sa kućnim ljubimcem

Ukoliko imate psa, pitaćete se: “Koliko košta pasoš za pse?” Pre svega, putovanje sa psom ima nekoliko uslova. Prvi uslov je da on bude čipovan. Čipovanje i sama vakcinacija iznose oko 1200 dinara.

Zatim, tu je i vakcinacija protiv besnila pred putovanje sa psom, koja je 600 dinara, kao i najskuplji Titar test koji je 4600 dinara i to je najveća suma para koju svi vlasnici ljubimacamoraju da daju kako bi pasoši za pse i druge ljubimce bili potpuno ispravni. 

Priprema seruma za slanje je oko 1000 dinara, veterinarski sertifikat sa taksama je oko 4500 dinara.

Pasoši za pse, mačke i ostale ljubimce moraju da imaju sve ove podatke kako bi bili ispravni i važeći, jer jedino će tako pasoš za pse i druge životinje biti validan.

Putovanje sa kućnim ljubimcem automobilom

Za Vašeg ljubimca putovanje automobilom na duži put može biti veoma stresan. Psi i mačke mogu da osete uznemirenost i ugroženost zbog manjka prostora.

Preporučljivo je da životinje priviknete na unutrašnjost automobile pre samog polaska na put, jer zvuk motora i skučen prostor mogu ostaviti negativne posledice na vašeg miljenika.

Mačka u koferu koji se nalazi napolju

Obezbedite adekvatne uslove za putovanje ljubimca

Kako i sam zakon nalaže od vas se očekuje da obezbedite za vašeg kućnog ljubimca adekvatne uslove, a to podrazumeva transporter ili transportnu kutiju, koja se kupuje u pet šopovima.

Transporteri se prave u različitim veličinama, tako da će ljubimac dobiti sav neophodan komfor. Jedan mali savet jeste da pre putovanja izmorite igrom vašeg ljubimca, kako bi u toku puta lakše zaspao.

Kao što vam je verovatno već poznato životinje mnogo teže podnose vrućine, tako da je bitno da rashladite unutrašnjost automobila jer u suprotnom životinja postaje nervozna i razdražljiva, a može doći i do toplotnog udara.

Preporuka je da ukoliko krećete na put leti da krenete rano ujutru ili u poslepodnevnim satima, kako bi vašem ljubimcu bilo udobnije.

Nekoliko načina da vaša životinja izbegne stres prilikom putovanja

 • Pravite manje i češće pauze
 • S vremena na vreme dajte ljubimcu vodu
 • Nemojte hraniti životinje neposredno pred sam put, već ostavite vremena da uspe da svari hranu kako ne bi došlo do mučnine i povraćanja

Putovanje sa kućnim ljubimcem avionom

Prevoz kućnog ljubimca avionom podleže strogim propisima na aerodromu, potrebno je da se dobro informišete šta vam je sve potrebno za ovu vrstu avanture. Savet je da se detaljno informišete o svemu kod avio kompanije preko koje ste isplanirali da putujete.

Za sve avio kompanije važi isto pravilo, a to je da prilikom rezervacije i kupovine karata naglasite da će sa vama putovati i kućni ljubimac.

Ovo je obavezno jer je broj kućnih ljubimaca je ograničen. Njihov prevoz mora biti potvrđen od strane avio kompanije pre početka putovanja.

Mesto u avionu za ljubimca zavisi od njegove težine

Kada putujete sa kućnim ljubimcem nećete biti odvojeni od njega tokom leta ukoliko životinja nije teža više od 8 kg. Vaša maca ili kuca je odmah tu pored vas ili ispod nogu, smeštena u nosiljci. 

Ukoliko njena težina prelazi tu težinu biće smeštena u pripremljenom mestu u prtljažniku aviona. Nosiljku morate sami nabaviti pre putovanja

Obavestite avio kompaniju da idete na putovanje sa kućnim ljubimcem

Treba napomenuti da već prilikom rezervacije mesta potrebno je da kompaniju informišete o nameri da putujete sa kućnim ljubimcem. 

Potrebno je takođe obavestiti avio kompaniju o vrsti, težini kućnog ljubimca zajednog sa nosiljkom, kao i dimenzijama iste. Potrebno je imati i potvrđeno mesto na letu.

Psi koji su pratnja osobama sa posebnim potrebama

Psi koji su pratnja osobama sa posebnim potrebama podležu posebnom režimu prevoza. Neophodna je sva potrebna dokumentacija za putovanje sa ljubimcima prilikom putovanja.

Cena prevoza kućnog ljubimca avionom

Cena prevoza kućnog ljubimca uvek podleže specijalnim naknadama koje određuje avio kompanija.

Ukoliko se odlučite da putujete kompanijom Air – Serbia bitno je da znate da prevoz životinja nije dozvoljen u prtljažnom delu aviona, dok prevoz ljubimaca u kabini uz ručni prtljag nije moguć ni na letovima od/do Velike Britanije i od/do Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Fotografija sivog psa iz ptičije perspektive

Pravila za prihvat Vašeg kućnog ljubimca avionom

 • Konkretno kompanija Air Serbia prihvata samo kućne ljubimce ukoliko su kuce ili mace.
 • Ljubimac ne sme da bude opasan, agresivan, kao i neprijatnog mirisa.
 • Neophodno je imati svu dokumentaciju o vakcinisanju protiv besnila, i sva važeća zdravstvena uverenja koja su neophodna u tačkama tranzita, transfera, odredišta ili prekida putovanja.
 • Neophodno je pribaviti dozvolu za ulazak ljubimca u zemlju u koju putujete i ostala dokumenta koja su zahtevana od strane zemalja ulaska, izlaska, tranzita.
 • U istom kavezu mogu biti smeštene maksimalno dve životinje koje pripadaju istom leglu.

Pravila za nosiljku za kućne ljubimce

 • Potrebno je da nosiljka i životinja nisu teži zajedno od 8 kg. 
 • Dozvoljena je jedna nosiljka po gostu.
 • Nosiljka mora da ima mrežasto platno za ventilaciju.
 • Nosiljka mora biti adekvatno obezbeđena od otvaranja i potpuno zaštićena od potencijalnog curenja tečnosti i otpada.
 • Glava, kao i ostali delovi tela životinje ne smeju da vire iz nosiljke u toku bilo koje faze putovanja. 
 • Vašem ljubimcu mora biti udobno u nosiljci, toliko da može da legne, ustane i da se okrene.
 • Nosiljka je podložna inspekciji.
 • Maksimalne dimenzije nosiljke moraju da budu: 40 (dužina) x 30 (širina) x 24 (visina) cm.

Putovanje sa kućnim ljubimcem brodom, autobusom ili vozom

Ukoliko se odlučite da na putovanje brodom povedete vašeg kućnog ljubimca, možete naići na prepreke jer mali broj brodskih prevoznika dozvoljava putovanje sa ljubimcima.

Isto tako, za putovanje autobusom ili vozom potrebno je da se informišete koji prevoznik dozvoljava prevoz ljubimaca i pod kojim uslovima.

Dobro se informišite i uživajte u putovanju sa Vašim ljubimcem

Nadamo se da smo uspeli da vam pružimo korisne informacije i savete oko procedure, pravila i neophodne dokumentacije koju vaš kućni ljubimac mora da ima prilikom putovanja i da vam je ovaj tekst olakšao odluku ukoliko ste imali dilemu da li da krenete na put sa vašim kućnim ljubimcem. 

Ukoliko se odlučite za ovakav korak, raspitajte se još jednom dobro oko svega i uživajte u putovanju sa vašim miljenikom kuće.

Autor: Nataša Božić | Objavljeno: 23.06.2020. | Modifikovano: 23.06.2020.