Big Ben London – sve o simbolu Ujedinjenog Kraljevstva

Jel se slažete sa nama kada kažemo da je otići u London, a ne posetiti Big Ben, gotovo nemoguće? Ova čuvena atrakcija privlači turiste iz celog sveta, a krije mnoge interesantne činjenice za koje sigurno niste znali. 

Znamenitost kao što je Big Ben London čini još zanimljivijim za sve posetioce, koji žele da što bolje upoznaju jedan od glavnih simbola grada. Koliko je visok Big Ben, kada je sagrađen i zašto uopšte nosi takav naziv? Sve su to pitanja na koja ćete naći odgovore u ovom tekstu, jer smo vam pripremili mini priručnik za oblizak Big Bena.

kula Big Ben u Londonu

Big Ben Tower – korisne informacije za turiste

Planirate obilazak najveće turističke atrakcije u Londonu? Želite da unapred odvojite novac i budete potpuno pripremljeni za obilazak znamenitosti? Evo par informacija koje će vam biti zaista korisne za obilazak glavnog grada Ujedinjenog Kraljevstva i njegove najpoznatije građevine.

 • Kao što svi znamo, London je jedan od najskupljih gradova Evrope, tako da za obilazak ove prestonice treba da spremite deblji novčanik. Prosečna cena avio karte iz Beograda direktno za London, iznosi oko 230 eura bez prtljaga.
 • Ukoliko vam avion sleće na Heathrow London aerodrom, ujedno i najveći u Londonu, imate buseve koji direktno voze do najveće turisičke atrakcije ovog grada. Big Ben Clock je udaljen na samo 25km od aerodroma, tako da brzo možete da stignete do destinacije.
 • Pripremite dobru garderobu. London je poznat po kiši i hladnim danima. U zimskom periodu, najviša dnevna temperatura dostiže do 8, a u letnjem periodu do 20℃
 • Tačna adresa Big Bena koju možete da ukucate na navigaciji – Westminster, London SW1A 0AA, UK.
 • Ukoliko planirate da obiđete London do 2021. godine, na žalost, nećete moći da čujete zvono glavnog simbola ovog grada, Big Bena. Od 2017. godine se renovira, u želji da se dugoročno sačuva zvono ove sat kule. Stručnjaci planiraju kraj radova do 2021 godine, a nakon toga, zvono će moći da se čuje samo u specijalnim prilikama kao što je Nova godina.
 • Ulazak u Big Ben Clock Tower, na žalost, nije moguć za strance. Jedini koji mogu da uđu su državljani Velike Britanije. Ali to ne menja činjenicu da možete da uživate u obilasku i razgledanju Westminsterske palate i na kraju, kao šlag na torti, obiđete spolja najatraktivniji deo ove palate – čuveni Big Ben Clock Tower.

Šta je Big Ben Tower?

Česta je zabuna da li je Big Ben sat ili kula ili je možda ceo toranj, potom da li je to pravi naziv ove građevine ili nije. Pa hajde da otkrijemo sve moguće nedomice vezane za ovo remek delo.

Big Ben je zapravo nadimak velikog zvona unutar sata. Sat kula je deo Westmnisterske palate, i nalazi se u njenom severnom delu. U trenurku kada je izgrađena, bila je najviša sat kula na svetu, što je učinilo ovu kulu još moćnijom i neverovatnijom.

Često je turisti obilaze u sklopu palate jer na taj način mogu da se upoznaju sa bogatstvom same palate, kao i Big Bena.

Iako nam je ova čitava konstrukciju poznata pod nazivom Big Ben Tower, danas, pravo ime ovog simbola Ujedinjenog Kraljevstva je Elizabeth Tower. A ovaj naziv je dobio u čast dijamatskog jubileja vladavin Elizabete II 2012. godine.

pogled na Big Ben

 Zašto se Clock Tower zove Big Ben?

Postoje dve teorije koje kruže o istoriji davanja nadimka ove danas, svetski poznate atrakcije. 

 1. Prva teorija je da je sat kula dobila naziv po britanskom političaru Benjaminu Hallu. Istorija piše da je on bio izuzetan političar, poznat po svom znanju, stasu, šarmantsnosti i da je zato kula dobila nadimak Big Ben.
 2. Druga teorija glasi da je sat kula dobila naziv po tadašnjem šampionu boksa u teškoj kategoriji, Benjamin Caunt.

Istorijske činjenice o čuvenom simbolu Londona

Istorija Big Ben tornja je duga preko 160 godina i vredna je pažnje za mnoge istoričaričare, arhitekte, kao i turiste, Svi se dive neogotičkom stilu gradnje, kao i visini tornja. A znate li kada je sagrađen i ko je dizajnirao ovaj veličanstveni projekat, i da je ovo druga po redu palata Ujednjenog Kraljevstva?

Da li ste znali da je prva Westminsterska palata izgorela?

Prvobitna Westminsterska palata u potpunosti je uništena u požaru u noći 22. oktobra 1834. godine. Zbog ove britanske katastrofe, odlučeno je da se podigne nova palata.

Jedinstvena pozicija ove palate, kao i predivan pogled na reku Temzu je razlog što je doneta odluka da se nova palata podigne na istom mestu.

Ko je dizajnirao Big Ben?

Današnju jedinstevnu građevinu je dizajnirao arhitekt Augustus Pugin.

Grad je raspisao konkurs za dizajn nove zgrade Parlamenta. Kao što možete pretpostaviti, prijavljenih je bilo mnogo. Na stotine predloga je dolazilo, međutim izabran je baš Augustus. 

Ipak je pobedio predlog da sat kula Big Ben bude deo nove Westministerske palate. 

Kada je sagrađen Big Ben?

Mehanizam satova za Big Ben je bio završen 1854. godine, ali tada sama kula nije bila gotova. Tek je četiri godine kasnije, odnosno 1858. veliko zvono postavljeno. Satovi su ušli u upotrebu 7. septembra 1859. godine, i od tog trenutka predstavljaju glavno turističko obeležje Londona.

Ulica pored Big Bena

Big Ben visina – koliko je visoka poznata građevina?

Big Ben je posebno svima zanimljiv zbog svoje visine koja dostiže čak 96.3 metra. Oni koji imaju mogućnost da obiđu Big Ben unutra, moraće dobro da se zagreju, i spreme flašicu vode jer do vrha ima 334 stepenika, a lift nikada nije izgrađen.

Big Ben kula je dugi niz godina bila najveća sat kula na svetu, sve do pojave Alen Bredlijeve sahat kule u Milvokiju, koja dostiže visinu preko 100 metara.

Big Ben zanimljivosti – evo šta sigurno niste znali

 • Da li ste znali da Big Ben nije otvoren za strance? Ovu svetski poznatu turističku atrakciju možete obići samo spolja, a ulazak je moguć samo za državljane Velike Britanije.
 • Vreme koje se prikazuje na velikom satu je uvek tačno u minut. Za svo postojanje Big Ben Clock-a, samo je jednom kasnio sat za četiri i po minuta. To se dogodilo 1949. godine, kada je jato ptica, čvoraka, sletelo na minutnu kazaljku i učinilo je da kasni. 
 • Zbog svoje tačnosti ovu sat kulu su britanci zvali “Princ čuvara vremena”.
 • Da li ste znali da je potreban samo jedan engleski peni da bi mehanizam za merenje vremena radio kako treba? Da, da, dobro ste pročitali. Ni prirodni faktori, poput kiše, vetra, mu ne mogu nauditi. Jedino što je potrebno je jedan peni kako bi se podesila brzina unutrašnjeg klatna.
 • Sat se nalazi na sve četiri strane kule. Na bazi svakog od satova pozlaćenim slovima na latinskom jeziku piše: „DOMINE SALVAM FAC REGINAM NOSTRAM VICTORIAM PRIMAM“, što u prevodu znači: „Bože, čuvaj našu kraljicu Viktoriju„.
 • U svakom brojčaniku nalazi se 312 komada stakla, a samo zvono je teško 13 tona.
 • Danas je Big Ben pod UNESCO zaštitom.

Big Ben London – evo zašto treba da obiđete magičan simbol Velike britanije

Uz atrakciju kao što je Big Ben London može da računa na svakodnevne posete turista!  Nemoguće je da kada kažemo London, ne pomislimo na građevinu visoku skoro 100 metara, koja ima veliki sat na sve četiri strane. Možda ne možete da uđete u sam Big Ben toranj, ali je zaista lepo iskustvo da priđete Parlamentu i izbliza vidite ovu veličanstvenu građevinu.

Clock Tower se nalazi na obali reke Temze, i deo je panorame grada već vekovima. A poseban je doživljaj kada se noću upali osvetljenje ove svetski poznate turističke destinacije, tada možete da osetite svu moć predivne sat kule.

Atmosfera oko Big Bena i njegov značaj za građane Londona su dovoljni razlozi da obiđete ovaj simbol Velike Britanije, koji ste nebrojeno puta mogli da vidite u filmovima i serijama.

Uverite se uživo zašto je Big Ben tako magičan, i napravite forografije za pamćenje pored ove znamenitosti!

Autor: Emilija Jovanović | Objavljeno: 11.03.2020. | Modifikovano: 12.03.2020.