Ispišite drage uspomene – pripremite se za putovanje sa unucima u inostranstvo

Jedan od najlepših događaja koje pamti svako dete jesu putovanja. Ona uživaju kako u samom putovanju tako i u boravku na nekoj od destinacija. Predlažemo da svoje unuke povedete na putovanje u inostranstvo i to na jednu od dve destinacije – Hrvatsku i Tursku.

Šta je potrebno poneti od dokumenata i na koje stvari treba obratiti pažnju? Zašto baš ove dve destinacije? Šta videti na putovanju?

Odredite destinaciju, ponesite neophodno, i usrećite i unuke, a pri tome i sebi priuštite fenomenalan odmor. Hrvatska i Turska vas čekaju – koju destinaciju izabrati za putovanje?

Hrvatska – sused koji vam može obezbediti magičan odmor i uživanje

Putovanje sa maloletnim unucima može biti prava avantura, ali je važna dobra organizacija tako da bi deca bila okupirana, da bi i vama i njima bilo lepo i da biste uživali u svakom trenutku.

Nacionalni park „Plitvička jezera“ je nešto što će oduševiti i decu i odrasle. Reč je o prelepom nacionalnom parku koji pruža šetnju uređenim stazama, otkrivanje novih biljnih vrsta i uživanje u prirodnim lepotama kakve se retko sreću. Jezera kristalno zelene boje, šumoviti predeli i netaknuta priroda je nešto što vredi posetiti. Priuštite svojim unucima nešto nesvakidašnje jer deca danas mnogo manje vremena provode u prirodi pa je ovo prava avantura.

Kada govorimo o upoznavanju prirodnih lepota, mališane će oduševiti i poseta Modre špilje koja reflektuje plavu boju i do koje se dolazi čamcem, a može vam biti zanimljiv i odlazak i do nekog od mnogobrojnih ostrva ili istorijskih lokaliteta, za svakog postoji odlična atrakcija.

Osim prirodnih lepota, deci će biti zanimljivi i sadržaji koji su njima prilagođeni, ali i brojne turističke ture koje na zanimljiv način objašnjavaju istoriju i kulturu Hrvatske. Izaberite ponudu, uživaćete svakako.

Sudski tumač za hrvatski jezik – neophodan za realizaciju putovanja

Da bi deca prešla granicu sa EU moraju posedovati pasoše, ali i potvrdu kojom roditelji daju saglasnost za putovanje mališana. Upravo ona mora biti overena pa je sudski tumač za hrvatski jezik itekako potreban kako za prevod ovog dokumenta, ali i za overu svih ličnih informacija kojima potvrđujete da ste dobili starateljstvo nad decom i da su dokumenta validna u našoj zemlji.

Evropska unija ima striktne propise koji su rigorozni za putnike zemalja koje nisu članice pa bi trebalo da se detaljno informišete i obezbedite sve papire kako bi nesmetano prešli granicu i uživali u boravku u Hrvatskoj.

Magični orijent i Turska kao destinacija za putovanje

Turska je udaljenija od nas, ali avionom se može doći za nešto više od sat vremena. Zbog toga je idealna kao destinacija i za odmor sa unucima.

Započnite planove sa Kapadokijom i mestom Goreme koje je idealno za odmor sa decom jer je u ponudi vožnja balonom koja će zapanjiti svako dete. Vama će možda biti interesantnija šetnja nacionalnim parkom i šetnja Dolinom golubova

Verovatno će vas mamiti i Istanbul, moderan grad koji leži na obalama Bosfora. Obavezno se provozajte trajektom, posetite neku od pijaca. Deci će biti zanimljivi i brojni istorijski spomenici, katakombe, ali i čuveni turski slatkiši… pripremite se na cenkanje i uživajte u kupovini sa svojim unucima. Prenećete im bogatstvo jedne druge kulture, ali i vezu koju imamo sa njima.

Da li vam je ponovo potreban sudski tumač za turski jezik?

Da, sudski tumač za turski jezik će morati da još jednom prevede ovlašćenje roditelja i to na jezik zemlje u koju se putuje. Turska nije članica EU, ali ne znači da su propisi nešto blaži kada se putuje sa decom koja nisu u pratnji roditelja.

Vi ćete biti bezbedniji u drugoj državi i imati bolju kontrolu kada znate da ste ispoštovali propise jedne zemlje. I ovde vam preporučujemo da se raspitate šta je potrebno da sudski tumač za turski jezik overi ako deca putuju sa bakom ili dekom pa da svaku kontrolu prođete bez problema.

I sada, pitanje sa početka teksta – gde otputovati? Naš predlog su obe destinacije! Složićemo se da i Hrvatska i Turska imaju svojih čari i idealne su da svojim unucima prenesete iskustvo posete drugim kulturama jer samo tako mogu vrednovati i ceniti svoju.

Uz to, obe destinacije će vas oduševiti pa otuda i preporuka da ih posetite, a onda krenete dalje kao pravi pustolovi, deci usadite ljubav ka putovanjima i naučite ih nečemu vrednom.

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 28.03.2023. | Modifikovano: 28.03.2023.