Restorani u Beču – evo koji su najbolji austrijski i srpski restorani u Beču

Kada obilazite određenu destinaciju, najbolji deo dana stiže baš onda kad treba negde da sednete i odmorite noge posle napornog obilaska u kom ste uživali.

Planirate odlazak u Beč? Ili ste već možda tamo i pitate se gde jesti u Beču i koji su to najbolji restorani u Beču? Ne brinite, pripremili smo za vas tekst o sjajnim restoranima gde možete vaše popodne da učinite još lepšim! 

A znate li koji su to još najpopularniji restorani u Beču, pored austrijskih? Da, to su upravo srpski restorani u Beču! Pripemili smo listu najboljih ugostiteljskih objekata, kao i specijaliteta koje morate probati.

Parče Saher torte na tanjiru

Beč – gde jesti u Beču i šta naručiti?

Kada su u pitanju restorani u Beču preporuka je svima izuzetno važna jer želite probate ono što je karakteristično za te predele. Zato evo nekih specijaliteta koje možete da naručite:

 • Bečka šnicla
 • Kobasice uz dobro pivo
 • Frankfurter kobasica
 • Tafelšpic (Tafelspitz)
 • Mocart kugla
 • Štrudla sa jabukama
 • Zaher torta

Restorana u Beču ima zaista toliko mnogo da kada biste odabrali samo najbolje, ne biste mogli da stignete sve da obiđete u par dana. 

Beč je prestonica koja je izmislila neverovatne recepte, stvorila savršena jela koja se danas nalaze u jelovnicima širom sveta. Samo neke od tih jela su bečka šnicla, štrudla od jabuka, zaher torta. 

Zato Beč opravdano nosi epitet jednog od najboljih mesta u Evropi za uživanje u raznovrsnoj hrani. A u zavisnosti od vašeg raspoloženja, moćićete da probate različite kuhinje, jer Beč pored restorana za ljubitelja gurmanske hrane, nudi i neke italijanske picerije. 

Srpski restorani u Beču 

Složićete se sa nama kada kažemo da je jedna od najpoznatijih stvari kod nas, naša velika ljubav pema ukusnoj lokalnoj hrani. Spremanje hrane je poseban deo srpske tradicije i kulture.

Ako ste i sami gurmani, ne brinite, jer ćete u Austrijskoj prestonici imati pregršt opcija za odlazak u restoran. Srpski restorani u Beču su zaista brojni i veruejmo da ćete naći neki baš po vašoj meri.

#1 Restoran Semendria

Kada su u pitanju restorani u Beču srpski restoran Semendira nudi gostima razne srpske specijalitete kao što su šnicle sa raznim prelivima, bifteci, jela sa roštilja, kuvana jela, riba, i mnoge ukusne slatkiše.

Najbolje jelo koje poručite u ovom restoranu su rebarca u kajmaku sa vrućim lepinja! Mnogi gosti kažu da se zbog ovog specijaliteta iznova vraćaju u ovaj restoran. A i zbog tamburaša koji vikendom uveseljuju sve goste lokala.

Postavljen svečani sto za proslavu

Gde se nalazi restoran Semendira?

Zbog velikog broja gostiju srpski restoran Semendira se vremenom širio i danas se nalazi na nekoliko lokacija u Beču. Evo adrese lokacija koje možete da ukucate na vašim navigacijama i brojeve telefona na koje možete da izvršite rezervaciju za vašu večeru u Semendira.

 • Koppstrasse 62, 1160 Vienna, Austira, broj za rezevaciju: +436602626026
 • LUGNER CITY Gablenzgasse 1-3 / TOP OG 59, 11050 Vienna, broj za rezevaciju: +436602602626
 • Schonbrunner Strasse 84, 1050 Vienna, broj za rezevaciju:+436602626026

Koje je radno vreme restorana Semendira?

Radno vreme restorana se razlikuje vikendom u odnosu na ostatak nedelje. Evo kada je restoran otvoren:

 • Od ponedeljka do četvrta, kao i nedeljom od 11:00 do 23:00h
 • Petkom i subotom od 11:00 do 01:00h

#2 Restoran Sokače

Ako su vam na listi za obilazak Šenbrunski parkovi, posle duge šetnje, možete da napravite mali predah u restoranu Sokače, koji se nalzi u blizini čuvenog zdanja Marije Terezije

Ukoliko ste ljubitelji novijeg stila onda je Sokače za vas zbog opremljenosti modernog dizajna. U ponudi imaju stare srpske specijalitete, od proja i kajmaka za predjelo, do sarmi i obilnih porcija sa ćumura za glavno jelo.

Gde se nalazi restoran Sokače?

Tačna adresa koja vas vodi do fenomenalnih srpskih tradicionalnih jela u restoranu Sokače u Beču je Sechshauserstraße 99, 1150 Wien.

Koje je radno vreme restorana Sokače?

Restoran je otvoren za sve goste od ponedeljka do subote od 09:00-22:00h, a nedeljom   10:00-22:00h.

#3 Restoran La Koliba

Kada su u pitanju restorani u Beču srpski la Koliba se posebno razlikuje od ostalih. Restoran La koliba u Beču nudi svim gostima od prepodnevnih, pa do kasnih večernjih sati, švedski sto. Ova opcija je drugačije u restoranu poznata kao “All you can eat”.

Gosti mogu da jedu apsolutno sve sa švedskog stola, od čorbi i supa, preko sarmi, prebranca, gibanice, hleba, mesa sa roštilja, baklavi, i palačinki. I to sve za samo po ceni od 9.90 eura.

Gde se nalazi restoran La Koliba?

Adresa lokala La koliba je Laxenburger Straße 6, 1100 Wien, a za sve dodatne informacije možete da pozovete restoran na +436766001670.

Koje je radno vreme restorana La Koliba?

Restoran La koliba u Beču je na raspolaganju svim gostima svakog dana od 11:00 do 23:00h.

#4 Restoran Beograd 

Restoran Beograd je još jedan od divnih srpskih restorana u Austrijskoj prestonici. Enterijer i atmosfera restorana će vas učiniti da zaboravite da ste napustili svoju zemlju. Stare slike Beograda krase ovaj ambijent, a uz tamburaše ćete uživati u starogradskoj muzici baš kao u Skadarliji!

Jelovnik je raznovrstan, a šef kuhinje uvek rado preporuči svojim gostima specijalitet dana, koji možete zaliti dobrom srpskom rakijom.

Restoran Beograd Beč – gde se nalazi?

Restoran Beograd u Beču se nalazi na tačnoj adresi Schikanedergasse 7, A-1040 Wien. Kada ukucate na vašim navigacima ovu adresu, odvešće vas do mirisa svih srpskih đakonija.

Specijalitet bečka šnicla na drvenoj podlozi

Restorani u Beču preporuka – evo gde možete uživati u Beču

Bečka šnicla u Beču je pravi specijalitet koji je gotovo nemoguće da ne probate dok ste tamo. Po originalnom receptu se pravi od telećeg mesa. Kao glavni simbol austrijske kuhinje, bečka šnicla u Beču je moguća da se nađe u svakom restoranu.

#1 Restoran Reinthaler’s Beisl

Reinthaler’s Beisl je izuzetno poznat po divnoj atmosferi koja vlada unutar restorana. Ovaj lokal je drugačije poznat kao skriveni dragulj jer sa ulice nije toliko upadljiv, a unutra je i više nego fenomenalan zbog enterijera, energije i hrane.

Ukoliko pitate građane Beča gde bi mogli da probaju najbolju bečku šniclu većina će vam odmah reći restoran Reinthaler’s Beisl. Lokal ima još mnogo austrijskih recepata da ponudi gostima, po vrlo pristumačnim cenama

Adresa restorana: Dorotheergasse 4, Graben.

#2 Restoran Glacis Beisl

Ukoliko želite da vaše popodne uz ručak provedete u nekoj bašti, onda je restoran Glacis Beisl baš za vas! Jedan od glavnih obeležja ovog restorana je divan spoljni vrt u kom tokom ručka, i posle uz čaj ili kafu možete da uživate u bečkom toplom vremenu.

Restoran se nalazi u kvartu gde su poznati muzeji MUMOK, Leopold Museum, Kunsthalle Wien. Odiše opuštenom atmosferom i pored tradicionalnih austrijskih jela nude laganije klasične varijante.

Adresa restorana: Zugang Breitegasse 4, Museumsplatz 1

#3 Restoran Steirereck

Restoran Steirereck je jedan od najboljih restorana ne samo u Beču već i u svetu. Kvalitet rada i poslovanja ovog restorana su prepoznali svi stručnjaci i mesto  je nagrađeno sa dve Mišelin zvezdice.

Kuvar Heinz Reitbauer sve priprema po tajnim receptima i koristi lokalne i sezonske proizvode za pripremanje izuzetnih jela. Različite vrste domaćeg hleba i mirisni sirevi su nešto što ne smete da zaobiđete ukoliko se opredelite za ovo mesto. 

Adresa restorana: Am Heumarkt 2A / im Stadtpark

#4 Café Landtmann 

Ako želite da se posle ručka zasladite kafom, kolačima, čajem preporučujemo café Landtmann.

Kao što sigurno znate, bečka kafa predstavlja deo kulturne austrijske baštine. A café Landtmann ima u ponudi pravu bečku kafu, austijske torte i kolače koji zajedno sa svojim ambijentom odišu elegantnošću i sofisticiranošću. 

Tradicionalni izbor u kafeu Landtmann je čuveni umak od vanile – Apfelstrudel mit Vanillesoß i espresso sa mlekom – Wiener Melange

Znate li ko je još nekada sedeo na ovom mestu? Sigmund Frojd, Marlen Ditrih, Bert Lankaster, Pol Makartni i mnogi drugi. Tako da eto još jednog razloga da posetite ovo mesto.                  

Adresa kafea: Universitätsring 4

#5 Restoran Plachutta

Restoran Plachutta je otvoren još 1987. godine i nalazi se iza ugla veličanstvene Schönbrunn palate. S obzirom da je ovo mesto dosta popularno u Beču, a i zbog same lokacije moguće su gužve i lista čekanja za sto. Zato vam preporučujemo da predhodno izvršite rezervaciju.

Čorbe su među najistaknutijim jelima austrijske gastronomije, a kuvana teletina ovog restorana je omiljena – sočan komad mesa, kuvan u bujonu sa korenastim povrćem. Teleća čorba se sprema od kvalitetnog mesa sa lokalnih farmi.

Adresa restorana: Auhofstraße 1

Italijanska kuhinja u Beču – evo koje su poznate picerije u Beču

Svi ljubitelji italijanske kuhinje će sigurno naći restoran za sebe jer postoje razne picerije u Beču koje pored najrazličitijih vsrta pica, nude pastu i lazanje. Zato BON APETIT!

#1 Picerija Via Toledo Enopizzeria

Ako pitate nekoga gde jesti u Beču najbolju picu, svi će vam dati odgovor – pravac Via Toledo Enopizzeria

Ambijent je pravog modernog italijanskog stila. Posban razlog zašto svi vole ovu picu je taj što šef kuhije, ovo najpoznatije jelo na svetu, peče u peći na drvima.

Restroran je smešten u centru grada. dobro je povezan gradskim prevozom, tako da će vam sigurno biti usput da navratite do ovog restorana i okrepite se italijanskom kuhinjom.

Adresa picerije: Laudongasse 13, 180 Wien

Okrugla pica isečena na stolu pore povrća

#2 Picerija Sofi

Picerija Sofi se nalazi na odličnoj lokaciji, u centru Beča, tako da lako i brzo možete stići do nje. Osoblje je prijatno, ljubazno i sa radošću će vam preporučiti bilo šta sa menija. 

Izbor pića i hrane je ogroman tako da će sigurno biti nešto baš po vašem ukusu. Pice se prave od svežih visoko kvalitetnih sastojaka što čini hranu još ukusnijom.

Adresa picerije: Brunnenmarkt 161, 1160 Wien

#3 Restoran Fabios

Pored divne italijsanske kuhinje koju služi Fabios s ponosom se hvali i raskošnim enetrijerom. Elegantna koža, tamno drvo i tamna svetla čine ovaj restoran izuzetno romantičnim.

Fabios je ujedno i bar gde gosti mogu da se okupljaju i probaju najrazličitije vrste aperitiva, penušavih vina i drugih pića.

Adresa restorana: Tuchlauben 4-6

Pored velikog broja najrazličitijih kulturno-istorijskih spmenika koji su od velikog značaja ne samo za Beč, već i za celu Evropu, moćiće te da uživate u najrazličitijim rapsodijama mirirsa i ukusa.

Beč je poznat po tome da se “tamo dobro jede” i da nećete moći da odolite raznim austijskim poslasticama. Nadamo se da smo ovim tekstom odgovorili na sve vaše nedoumice oko pitanja gde jesti u Beču i koji su to najbolji austrijski i srpski restorani u Beču. A sada uživajte u planiranju vaših aktivnosti u Beču!

Autor: Emilija Jovanović | Objavljeno: 20.03.2020. | Modifikovano: 20.03.2020.