3 najbolja evropska grada za studentsko putovanje u 2023. godini

Ne postoji ništa bolje od otkrivanja novih gradova, upoznavanja kultura i naravno, stvaranja prelepih uspomena koje će vam trajati ceo život. Ako ste student, sada je pravo vreme da iskoristite svoju mladost i energiju i uputite se u neke od najuzbudljivijih evropskih gradova. U ovom članku, izdvojili smo četiri grada koja će vam pružiti nezaboravan provod, ali i biti pristupačna za vaš studentski budžet.

 

devojka okrenuta leđima drži šolju kafe

 

Kupovina karte i prevoz do aerodroma

Avionski prevoz je najbolja opcija za putovanja. Avio-karte za evropske destinacije mogu biti pristupačne, pogotovo ukoliko se rezervišu unapred i koristite low-cost aviokompanije poput Ryanair-a, EasyJet-a ili Wizz Air-a.

Kada putujete avionom, veoma je važna dobra organizacija i pripreme za putovanje. Obratite pažnju na težinu i dimenzije prtljaga, kao i na dozvoljene tečnosti koje možete poneti sa sobom. Osim toga, trebalo bi da pronađete najbolju opciju prevoza do i od aerodroma, kako biste uštedeli novac i vreme.

Pre nego što se uputite na put, važno je da razmislite o prevozu do aerodroma. Odlazak na putovanje može biti stresan, ali uz dobar plan, sve će biti lakše. Ako idete avionom, savetujemo vam da istražite različite opcije prevoza do i od aerodroma. Na primer, možete koristiti taksije ili javni prevoz, ali takođe možete unajmiti auto ili koristiti aplikacije za prevoz. U svakom slučaju, pripremite se unapred kako biste izbegli stres i nepotrebne troškove.

Kada je reč o smeštaju, svi ovi gradovi nude širok izbor opcija koje odgovaraju studentskom budžetu. Hosteli su popularan izbor za mlade putnike i obično nude ležajeve u zajedničkim spavaonicama po ceni od 10 do 20 evra po noćenju. Osim hostela, postoji i mogućnost iznajmljivanja privatnih stanova ili soba putem platformi. Cene smeštaja variraju u zavisnosti od lokacije i nivoa udobnosti, ali se obično kreću od 30 do 70 evra po noćenju.

Barselona

Barselona je jedan od najposećenijih gradova u Španiji, i to s razlogom. Grad je prepun prelepih plaža, umetnosti, kulture i neverovatne hrane. Ovaj grad ima mnogo toga da ponudi studentima, uključujući bogatu noćni život, živopisne ulice i prelepe parkove. Za smeštaj možete koristiti platforme poput Airbnb-a, gde ćete pronaći izuzetno pristupačne cene smeštaja u samom centru grada.

Kada je u pitanju Barselona, avionski prevoz je odlična opcija za studente koji žele da posete ovaj grad. Ukoliko rezervišete karte unapred, možete pronaći povoljne ponude za letove iz različitih evropskih gradova. Na primer, aviokompanija Ryanair ima direktne letove iz Beograda do Barselone po vrlo pristupačnim cenama avio karata.

Berlin

Berlin je grad koji je poznat po svojoj istoriji i kulturi, ali je takođe jedan od najuzbudljivijih gradova u Evropi. Ovaj grad je poznat po svojim klubovima, barovima i umetničkoj sceni. Za studente, Berlin je posebno interesantan zbog svoje živopisne i pristupačne studentske scene. Smeštaj je takođe pristupačan i možete ga naći na platformama kao što su Booking.com i Hostelworld.

Berlin takođe ima dobru povezanost avionskim saobraćajem, sa tri glavna aerodroma: Tegel, Šonefeld i Brandenburg. Cene avio karata variraju u zavisnosti od vremena putovanja i sezonalnosti, pa bi bilo najbolje da rezervišete karte unapred kako biste dobili najbolje ponude. Osim toga, postoje i brojne druge opcije za putovanje do Berlina, poput autobusa ili vozova.

Amsterdam

Amsterdam je grad kanala, cveća i bicikala, a takođe i jedan od najuzbudljivijih gradova u Evropi. Glavni grad Holandije poznat je po svom bogatom kulturnom nasleđu, ali i po svojoj liberalnoj politici koja privlači studente iz celog sveta. Amsterdam nudi mnogo zabave, od klubova do kafića, ali takođe je i prelepa lokacija za opuštanje i uživanje u nezaboravnom ambijentu. Za smeštaj u Amsterdamu, čest izbor je četvrt Jordaan, koja je poznata po svojim kanalima, galerijama i barovima.

Kada je u pitanju Amsterdam, aerodrom Schiphol je jedan od najprometnijih u Evropi, sa brojnim međunarodnim letovima. Ryanair takođe nudi direktne letove iz Beograda do Amsterdama, a postoje i druge low-cost aviokompanije koje lete do ovog grada. Ipak, treba napomenuti da su cene smeštaja u Amsterdamu relativno visoke u odnosu na druge gradove na ovoj listi.

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 11.04.2023. | Modifikovano: 11.04.2023.