Grad Hag – istorija, opšte informacije i atrakcije

Grad Hag se godinama unazad često spominjao širom Balkana, a prva asocijacija na njega jeste čuveni haški tribunal. Međutim, ovaj grad je mnogo više od toga, i prepun je sadržaja u kojima turisti mogu uživati. Zato vam predstavljamo Hag iz nešto drugačije perspektive.

Pročitajte ovaj tekst i otkrijte znamenitosti i atrakcije Haga. 

park i gradjevina u Hagu

Istorija grada – kako nastaje grad Hag

Grad Hag je osnovan 1248. godine. Osnovao ga je grof Holanda i Zelanda Vilem II, a kasnije i kralj Nemačke,  na području sela Haga.  Ovaj grad je postao važan početkom XV veka kada su vojvode Burgundije preuzele kontrolu nad grofovijama Holandom i Zelandom.

Kada je započeo osamdesetogodišnji rat ili Holandski rat za nezavisnost, Španci su lako osvojili grad jer nije bio opasan zidinama. Staleži su čak razmišljali i o opciji da ga sruše, ali ih je Vilem Oranski od toga odvratio. 1558. godine je oslobođen i postaje sedište vlade Nizozemske republike. Rat se završio tek 1648., pobedom Nizozemaca.

U XV veku za Hag je korišćen naziv des Graven hage, što u prevodu znači „Grofova šuma“, zatim u XVII veku je počeo da se koristi i naziv s-Gravenhage, koji se i danas čak koristi u nekim dokumentima, a sad grad sebe zove Den Haag, ili jednostavno Hag.

Grad Hag kao administrativni centar Holandije 

Iako suprotno opštem i važećem mišljenju, Hag nije prestonica Kraljevine Holandije, već Amsterdam, ali Hag je poslovni glavni grad zato što se u njemu nalaze sedišta Vlade, Strateške skupštine, Državnog saveta i Vrhovnog suda, kao i tri kraljevske palate. Grad Hag predstavlja administrativni centar Holandije.

Nalazi se u provinciji Južna Holandija. Prostire se na povšini od oko 100 m², ima oko pola miliona stanovnika, a više od milion ljudi ako se računaju i predgrađa. Hag je treći holandski grad po veličini, odma posle Amsterdama i Roterdama. U Hagu se takođe nalazi i sedište holandske vlade, kao i zgrade donjeg i gornjeg parlamenta i kancelarija kraljice Beatris.

Hag Holandija – spona države i ostatka Evrope

Velika većina stranih ambasada se upravo nalazi u Hagu, kao i 150 međunarodnih organizacija, uključujući i Međunarodni sud pravde, Međunarodni krivični sud, Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, Organizaciju za zabranu hemijskog oružja… Hag se smatra da je jedan od glavnih gradova Ujedinjenih nacija, uz Njujork, Ženevu, Rim, Beč i Najrobi.

Ulica u Hagu sa tramvajskim šinama

Zašto Hag nije glavni grad Holandije?

Kada je u pitanju Holandija Hag je mnogima prvi odgovor na pitanje koji je glavni grad ove zemlje, međutim, to nije tačan odgovor, a evo i zašto. 

Ujedinjena kraljevina Holandija je formirana početkom 19. veka i nastala je tako što su Belgija i Holandija formirane u jednu administrativnu celinu, kako bi Francuska dobila malo jačeg suseda na severu.

Amsterdam i Brisel su se smenjivali na svake dve godine kao glavni gradovi unutar Kraljevine, dok je u Hagu sedište holandske vlade nastavilo da predsedava.

Nakon 15 godina Belgija se odvojila, Amserdam je ostao i dalje glavni grad, a sedište vlade je  nastavilo da funkcioniše u Hagu. Svoj veliki uticaj grad Hag je uspeo da ostvari u 19. veku, kada je Holandija gospodarila Jugoistočnom Indijom.

Kao jedna od najvećih luka u regionu, u Hag su brodovi dovozili začine, zlato, egzotične proizvode iz Jugoistočne Azije. Neobičan podatak kojim može da se pohvali Holandija Hag danas važi za centar Indonežanske kuhinje u Evropi.

pogled na Hag sa reke

Hag Holandija – atrakcije koje vas ovde očekuju 

Hag je često zaobilažen jer je tretiran kao dosadni grad, koji je izgradio imidž ozbiljnog međunardnog centra, dok je Amsterdam oduvek bio pravi magnet za turiste.

Zahvaljujući tome, Hag je izuzetno bogat grad i mesto gde se rađa umetnost, a pored toga grad nudi i sjajnu arhitekturu, zato nema sumnje da je Hag grad u kome ima šta da se vidi.

Raskošna arhitektura koju odlikuju diverziteti

Grad Hag  omogućava slavnim arhitektama iz celog sveta prostor za gradnju. Neki od najpoznatijih arhitekata, koji su doprineli transformaciji grada su: američki arhitekta Ričard Mejer, on je zaslužan za izgradnju kompleksa u kojem su smeštene nova Skupština grada i Centralna biblioteka.

Što se tiče starije arhitekture, neke od najatraktivnijih građevina jesu: sedište vlade – Binenhof, zatim Velika crkva, koja je podignuta sredinom 15. veka, kao i sedište kraljice Beatris.

„Poš“ rezidencijalni delovi Haga građeni su u  art nuvo stilu, možete ih videti obilaskom šireg centra grada. Holadnski De Stil je bio izuzetno popularan početkom 20. veka, tu se danas mogu naći primere ovih arhitektonskih stilova.

Umetnička zbirka grada u Hagu 

U ovom gradu možete videti Vermerovu Devojku s biserenom minđušom, kao i Rembrantov Čas Anatomije i dva autoportreta. Ova dela su locirana u muzeju Mortichuisu, koji je podignut u 17. veku. 

Takođe, ukoliko se nađete u ovom gradu ne bi trebali propustiti ni obilazak Opštinskog muzeja ili Geementemuseum. Tu se nalazi više od 300 Mondrijanovih radova. Ovaj muzej pruža uvid u razvoj karijere ovog čuvenog slikara, kao i razvoj moderne umetnosti 20. veka.Za sve ljubitelje nauke i istorije tu je i popularni interaktivni muzej Museon.

U Hagu se nalazi i jedan od najstarijih japanskih vrtova izgrađenih u Evropi.  U parku Klingendelu 1910. godine dizajniran je ovaj japanski vrt, koji možete posetiti samo u peridu između aprila i juna.

Gradska plaža Ševiningen – omiljeno mesto za izlete tokom leta

Iako ne odaje utisak mediteranskog letovališta, činjenica je da je Hag grad na moru, a gradska plaža Ševiningen predstavlja jedno od omiljenih mesta za izlete tokom kratkog holandskog leta. Na godišnjem nivou oko deset miliona posetilaca iz celog regiona poseti ovu plažu.

Ševiningen ima izutetan značaj na lokalnu ekonomiju. Veoma su popularni sportovi na vodi, surfovanje, kao i surfovanje na vetru, ronjenje, vožnja gliserom i slično.

Zavirite u svet maketa u minijaturnom gradu Madurodam

Jedna veoma popularna atrakcija Ševeningena jeste minijaturni grad Madurodam. Ovaj jedinstveni park predstavlja skup maketa svih značajnih građevina na području Holandije u razmeri 1:25, dizajniran je pre tačno 60 godina. Madurodam predstavlja jednu od najzabavnih atrakcija.

Ovaj jedinstveni grad već nakon tri godine od kreiranja, poslužio i kao inspiracija za izgradnju sličnog projekta u sklopu pariskog Diznilenda, kao najvećeg minijaturnog grada na svetu. Slični parkovi postoje i u Briselu, Istanbulu, Izraelu, Klagenfurtu.

Nadamo se da smo uspeli da vam dočaramo Hag, i da ste dobili nove asocijacije na ovaj grad, koji može mnogo da ponudi svojom bogatom kulturom, umetnošću i predivnom arhitekturom. Za sve ljubitelje istog, ovaj grad je idealna destinacija koju bi trebali posetiti.

Autor: Nataša Božić | Objavljeno: 01.06.2020. | Modifikovano: 01.06.2020.