Putno osiguranje obavezno ili ne: Besplatna zdravstvena nega u inostranstvu

Svaka zemlja je drugačija, ima svoja pravila u zdravstvu a samim tim i cene. U većini zemalja zdravstvene usluge su skuplje nego kod nas. Zato nepredviđene situacije mogu da vam upropaste odmor, ali i značajno umanje ušteđevinu.

Nemojte biti tvrdoglavi i praviti se hrabri. Mnogi su govorili da se njima tako nešto neće dogoditi, pa su se pokajali. Putno zdravstveno osiguranje je izuzetna povoljnost koju bi svako trebao da koristi pri svim putovanjima. A da li je putno osiguranje obavezno ili ne? Saznajte u nastavku teksta.

Devojka na putovanju

Da li je obavezno putno osiguranje za inostranstvo?

Nećemo dužiti, preći ćemo odmah na pitanje iz naslova. Putno osiguranje nije obavezno, što znači da vi možete putovati i bez zdravstvenog osiguranja.

Ali pre nego što se odlučite da u inostranstvo idete bez polise, pročitajte obavezno ostatak teksta. Želimo da vam ukažemo na to da iako nije obavezno, nikada ne putujete bez tog međunarodnog dokumenta.

Zašto je putno osiguranje toliko važno?

Znamo da pri planiranju putovanja ne razmišljate o posledicama. Razmišljate samo o destinaciji, turističkim posetama i uživanju. To je u redu, ali uvek se osigurajte od nepredviđenih situacija koje su jako česte.

Svedoci smo mnogih primera kada su odmor i uživanje potpuno uništeni zbog saobraćajnih nezgoda ili zdravstvenih problema. Osim što ćete upropastiti toliko očekivano putovanje, ono će vas koštati mnogo više nego što ste očekivali.

Evo jednog primera. U većini zemalja najosnovniji pregled košta minimum 50€, i u startu ćete platiti više od cene putnog osiguranja. Polisa za pojedinačno osiguranje je najčešće manja od 10€. Ta polisa će pokriti sve troškove lečenja do osigurane sume, koja je obično 30.000€.

Šta mislite, da li se isplati rizikovati?

 

Kako kupiti putno osiguranje?

Putno osiguranje se danas dobija preko online poručivanja. Tehnologija napreduje, pa i sami možete zaključiti da više ne morate ići u poslovnicu i čekati red. Sada to možete učiniti i online, ili telefonom.

Za dobijanje polise putnog osiguranja potrebni su osnovni podaci, izaberete odgovarajući paket i uplatite. Potvrda vam stiže na mejl, možete je štampati ili pokazati sliku. Kada se uzme u obzir niska cena polise i jednostavan proces dobijanja, ne možete kriviti druge ako je ne izvadite, a potrebna vam je medicinska nega u inostranstvu.

Šta je obuhvata polisa putnog zdravstvenog osiguranja?

Još jedna stvar koju morate znati pre kupovine polise putnog osiguranja je šta ona obuhvata. Postoje jasno definisane intervencije i usluge koje će osiguravajuća kuća pokriti, a taj spisak postoji zbog zloupotrebe.

Ukoliko do saobraćajne nezgode i povrede dođe zbog vaše neopreznosti i nemara, usled uticaja alkohola i opojnih droga, polisa neće pokriti troškove. Takođe, u okviru polise ne nalaze se intervencije koje nisu hitne (estetske, psihičke, stomatološke, itd) i usled hroničnih oboljenja.

Ono što je spada u okviru polise i intervencije za koje možete očekivati da će biti besplatne za vas su:

  • pomoć i organizaciju u slučaju lečenja u inostranstvu,
  • naknadu troškova lečenja usled nezgode ili iznenadne bolesti,
  • neophodni lekarski tretman za sve vreme boravka u drugoj zemlji,
  • neophodne rendgenske i ultrazvučne preglede, kao i potrebne lekove, medicinski prevoz i hospitalizaciju,
  • povratak bolesnika u matičnu zemlju,
  • povratak dece u zemlju prebivališta,
  • naknadu troškova u slučaju gubitka ili krađe prtljaga i dokumenata,
  • pravne pomoći,
  • prevodilačkih usluga,
  • kašnjenja leta.

 

Najčešća pitanja u vezi putnog osiguranja

Pre nego što vam otkrijemo gde možete uplatiti polisu putnog zdravstvenog osiguranja, daćemo vam odgovore na još nekoliko često postavljenih pitanja.

Koliko traje putno osiguranje? Polisa će biti aktivna kada se uplati pa narednog dana od 00h. A moći ćete da je iskoristite tek kada pređete granicu. Traje onoliko dana koliko ste je uplatili, ili ako ranije pređete granicu sa Srbijom, tada će prestati.

Na koliko dana može da se uplati putno osiguranje? Možete koliko god vam je potrebno. Minimum je 1 dan, a maksimalno 365 dana.

Kako aktivirati osiguranje u slučaju nezgode? Pre odlaska u zdravstvenu ustanovu pozovite kontakt centar asistenstke kuće. Broj upišite pre putovanja, a oni će vam dati dalja uputstva. Ako ne možete da ih pozovete, pre samog pregleda doktorima naglasite da imate polisu kako bi postupili po protokolu.

Šta je osigurana suma? Svaki paket putnog osiguranja ima osiguranu sumu. To je maksimalna cifra do koje će troškove snositi osiguravajuća kuća.

 

Gde uplatiti putno osiguranje?

Najbolja opcija je da to uradite u agenciji DON. Sarađuju sa 5 osiguravajućih kuća, pa vam mogu dati najbolju ponudu, u zavisnosti od vaših zahteva.

Uplatite lično u njihovim poslovnicama u Beogradu, na tri lokacije: Bogoslovija, Zemun i Viline Vode. Još jednostavnija opcija je putem telefona, date im sve podatke i uplatnica će vam stići na mejl. Kada uplatite i ona bude evidentira, dobićete na mejl polisu.

Uz putno osiguranje kod njih možete uplatiti i zeleni karton koji će osigurati vaše vozilo na putovanjima van granica naše zemlje. Više informacija na sajtu don-registracija.com

Cena putno zdravstvenog osiguranja je niska u poredjenju sa mogućim komplikacijama koje mogu da vam pokvare putovanje.

Autor: Lav Vračević | Objavljeno: 14.02.2023. | Modifikovano: 14.02.2023.