Sendvič ili šampanjac u avionu? Vi birate.

Mnoge avio-kompanije su počele da naplaćuju klasičan obrok u avionu, poput sendviča i vode. Ipak, postoje i one avio-kompanije kojima je važno kakvu hranu služe i da li su putnici zadovoljni onim što dobiju za cenu karte. Na primer, nasuprot naplati sendviča ili vode, Air France upošljava kuvare sa Mišelinovim zvezdicama i sarađuje sa najboljim somelijerom na svetu. Pročitajte o čemu se radi.

Služenje vina u avionu

Postoji ona stara izreka „Koliko para toliko muzike”, a izgleda da se ona verodostojno može primeniti na klase u avionu, kada je u pitanju hrana. Klasična podela na avio-klase je:

  • Ekonomska
  • Biznis
  • Prva klasa

Ipak, kod nekih avio-prevoznika postoje i međuklase, a ekonomska klasa ne znači isto kod različitih kompanija. Mnogi misle da je ekonomska klasa reper usluge u avionu. Što je ona bazičnija i skromnija, usluge koje pružaju više klase su jednostavnije.

Cena karte takođe zavisi od toga kojom klasom putujete

Cene karata za ekonomsku klasu su najniže, dok promocije najkraće traju. Za ekonomsku klasu morate znatno ranije kupiti kartu, ukoliko želite da prođete što jeftinije.

Kada su u pitanju više klase tarife su fleksibilnije – karte se mogu kupiti duži vremenski period po istoj ceni, i nije neophodna znatno ranija kupovina, rezervacije mogu da stoje duže vreme pre izdavanja karte, promene imena, datuma putovanja pa čak i destinacija su često moguće bez doplata ili uz male doplate.

Biznis i prva klasa dozvoljavaju veće količine predatog i ručnog prtljaga i donose više nagradnih poena.

Udobnost i prioritet na aerodromu

Dok će putnici sa kartom za ekonomsku klasu čekati u redu za check-in, biznis i putnici prve klase imaju prednost ubrzanih procedura na aerodromima: imaju posebne šaltere za brzi check-in, posebne „brze“ prolaze kod pasoških i carinskih kontrola, a u tranzitu imaju besplatne ulaze u lounge-ove (salone) od kojih neki poseduju čak i bazene i spa zone.

Najveća razlika između klasa je u pitanju udobnosti. U višim klasama možete komotno sedeti i spavati. Sedišta su ovde specijalno dizajnirana da se mogu obarati pod različitim uglovima i imaju više prostora za noge.

Hrana i piće

U ekonomskoj klasi nekih avio-prevoznika vam se može dogoditi da umesto nekadašnjeg sendviča dobijete meni i fiskalni račun, pa da platite čak i vodu. Sa druge strane, u biznis i prvoj klasi hrana i piće su uračunati u cenu karte.

Flaša vina u rukama

Prava trka među avio-kompanijama nastaje kada pitanje postane kvalitet hrane i pića. Air France upošljava kuvare sa Mišelinovim zvezdicama da kreiraju jela za njihove putnike, ali i sklapa saradnju sa najboljim somelijerom na svetu za 2013. godinu – Paolom Basom.

Iz ove saradnje rodilo se 7 nagrada za najbolja vina na letovima koje je 19. Februara dodelio Business Traveller Cellars in the Sky Awards 2017.

Air France je dobio:

  • dve zlatne medalje – u kategoriji za najbolji šampanjac prve klase i u kategoriji za najbolje desertno belo vinо prve klase;
  • četiri srebrne medalje – u kategorijama za najbolji izbor vina u prvoj i biznis klasi, najbolje belo vino u biznis klasi, najbolji izbor vina u prvoj klasi i najbolji šampanjac u biznis klasi  
  • jednu bronzanu medalju – u kategoriji za najbolje crveno vino u prvoj klasi.

Autor: Marija Penezić | Objavljeno: 16.03.2018. | Modifikovano: 22.02.2019.