Severni Kipar – ostrvo koje samo turisti priznaju

Ako bi vam neko kupio kartu i uplatio pun pansion na ostrvu koje je priznato jedino od strane turista i meštana, da li biste otišli? Upustili bi se u avanturu čak iako znate da idete u državu koja međunarodno nije priznata, a zauzima skoro 40% teritorije mediteranskog ostrva? Naravno da je reč o Kipru. Ako je odgovor potvrdan i želite da saznate zbog čega Severni Kipar ima “problema“ sa svojim južnim komšijama – Južni Kipar, na pravom ste mestu. Prelepe plaže, prijatna klima, luksuzni hoteli, veliki broj kulturno-istorijskih znamenitosti dovoljan su razlog da se uputite na ovo očaravajuće ostrvo.

ograđena biljka uz pogled na more

Kako je počelo?

Severni Kipar proglašen je republikom 1974. intervencijom Turske na međunarodno priznatu državu Kipar. Aktuelne političke nesuglasice su doprinele podeli ovog mediteranskog ostrva na četiri dela, od čega Severni Kipar zauzima oko 1/3 teritorije ostrva. Kopneno se “graniči“ sa ostala tri dela: Zelenom linijom, britanskim vojnim bazama Akrotiri i Dekelija i delom Kipra pod upravom međunarodno priznate države Kiparska Republika. Glavni grad je službeno Severna Nikozija (deo Nikozije pod kontrolom Severnog Kipra), ali vrlo često i Kireneja vrši tu ulogu. Mislite da je komplikovano? Kako i ne bi bilo kada je Kipar zbog svog idealnog položaja imao burnu istoriju, ako je prema onoj narodnoj – nikako dva dobra sastaviti. Iz ruku jednih osvajača prelazio je u druge. Turska i Pakistan su jedine države koje su zvanično priznale Severni Kipar za državu. Problem statusa ove teritorije je glavni kamen spoticanja Evropske unije, Grčke i Kiparske Republike sa jedne i Turske sa druge strane. Sve ovo nije razlog da baš Severni Kipar ne bude sledeća destinacija za odmor jer itekako ima šta da ponudi i ne brinite, nikakvih neprijatnosti ne možete da imate.

Svi poslovi obavljaju se preko Turske bez koje teško da bi Severni Kipar mogao da funkcioniše. Grcima se ova situacija nikako ne dopada, ali dok nema sukoba i Grčka i Turska neće potezati ovo pitanje. Službeni jezik je turski, dok se grčki slabo koristi u Severnom delu ostrva. Pogađajte, na jugu je obrnuto. Najlepši i najbolji način da upoznate burnu istoriju i kulturu Kipra je poseta gradovima Kirenija na severnom i Famagusta na istočnom delu ostrva, poznatim po svojim velelepnim antičkim spomenicima.

Kirenija – severna lepotica

Kirenija je lučki grad na severnoj obali Kipra, prepun istorijskih spomenika i prelepih prizora. Poznata po antičkoj tvrđavi u kojoj u sklopu muzeja možete videti ostatke antičkog broda, nudi predah u nekom od brojnih restorana i taverni ili kupovinu u trgovinama i suvenirnicama iz kojih ćete zasigurno poneti nešto po svojoj meri. Kirenija ima oko 20.000 stanovnika, uglavnom preseljenika iz Turske, a manji deo vodi poreklo od kiparskih Turaka.  Svojom netaknutom prirodom, Kirenija nudi bistro more i prelepe pejzaže zbog čega ćete uvek želeti da se vratite na ovo ostrvo. Prosečna cena smeštaja u hotelu sa 3 zvezdice je oko sedam hiljada dinara, dok bi za hotel za pet zvezdica trebalo izdvojiti do dvanaest hiljada. Vredi otići i izvan grada gde se nalazi zamak Svetog Hilariona izgrađen za vreme krstaških ratova.

plaža

Famagusta – sakriven u pesku

Ovaj grad je četvrti po veličini na Kipru, dok je vekovima bio najveća kiparska luka. Od Nikozije udaljen je nekih šezdesetak kilometara istočno. Moglo bi se reći da je ovom gradu prijala “nezavisnost“ jer se posebno razvija turistička privreda u vidu niza novih hotela-nebodera u južnom delu grada. Prosečna cena smeštaja u hotelu sa tri zvezdice je duplo niža nego u Kireniji, pa je za prenoćište potrebno oko četiri hiljade dinara. Situacija je drugačija sa hotelima koji imaju dve zvezdice više, pa je petnaest hiljada dinara prosečna cifra koju treba izdvojiti. Ko god je bio u ovom gradu sakrivenom u pesku što njegov naziv izvorno znači, kaže da ga pamti po tišini. Da li je to tišina koja je simbol podele i propuštene prilike za razvoj ili pak one opuštajuće, nekad preko potrebne tišine, na vama je da procenite.

kamena statua

Aja Napa

Aja Napa se nalazi u jugoistočnom delu Kipra.  Ovo mesto je čuveno po netaknutoj prirodi, dugim peščanim plažama i toploj vodi, tako da predstavlja savršeno mesto za ljubitelje kupanja, sunčanja i sportova na vodi. Razuđena obala ima dosta zaliva i uvala koje su idealna mesta  za sve one koje vole da istražuju. Jedna od takvih uvala je Nissi Beach, plaža koja je posebno popularna među mladima zbog  žurki koje se ovde organizuju tokom leta. Aja Napa je poznata i kao jedna od najatraktivnijih destinacija na svetu za ljubitelje zabave i noćnog života. Trg je najpoznatiji deo grada za noćne izlaske pun restorana, kafića i noćnih klubova među kojim se posebno ističe “The Castle Club” koji je ujedno i najveći i najpopularniji klub na Kipru.  Sve ovo Aja Napu čini nezaobilaznom destinacijom za sve one koji vole kombinaciju prvoklasnog provoda i odmora. Ako odlučite da posetite Aja Napu do polovine maja, cena prenoćišta se kreće oko devedeset evra dok će u sezoni biti blizu sto pedeset. Letovi iz Beograda su povoljni, pogotovo ako se leti avionima low cost kompanija, sa čijim pravilima možete da se upoznate za par minuta i tako sebi olakšate putovanje.

crkva

Larnaka – grad aviona i soli

Kako to mislite bili ste na Kipru, a niste makar jedan dan proveli ovde? Tu se nalazi jedan od najvećih aerodroma i često je prvi susret sa ostrvom. Larnaka je najstariji grad na Kipru i za razliku od ostalih mesta koja su kroz istoriju imala manji ili veći broj stanovnika, bivala napuštena, Larnaka je od svog osnivanja uvek bila nastanjena. Blizu međunаrodnog аerodromа u Lаrnаci nаlаzi se Lаrnаkа slаno jezero. Tokom zime se puni vodom i posećuju gа flаmingosi od novembrа do mаrtа. Leti se osuši. Kroz istoriju se koristilo kаo mesto gde se sаkupljаlа so, po kojoj je Lаrnаkа bilа poznаtа. Crkvа Svetog Lаzаrа je predivnа prаvoslаvnа crkvа sаgrаđenа nа grobu Svetog Lаzаrа, brаtа Mаrije i Mаrte. Oko 890. nаđen je njegov grob, nа kome je pisаlo, Lаzаr, Hristov prijаtelj. Hаlа Sultаn Teke je muslimаnsko svetilište nа 5 kilometаrа zаpаdno od Lаrnаke. Tu se nаlаzi grob Muhаmedove pomаjke Um Hаrаm, kojа je poginulа nа tom mestu 647. godine prilikom opsаde Lаrnаke od strаne Arаpа. Tu je bilа sаhrаnjenа, а Turci su mnogo vekovа kаsnije tu sаgrаdili džаmiju. Tvrđаvu Lаrnаkа sаgrаdili su Turci počev od 1625. godine. Tvrđаvа je dаnаs muzej, а tokom letа dvorište se pretvаrа u pozorište.

plaža

Od gradova ovog dela ostrva, svakako treba pomenuti Pafos i Protaras. Pafos, nekadašnja antička prestonica Kipra, predstavlja najveće kulturno blago ostrva, a ne treba zaboraviti ni njegovih 27 prelepih plaža. Protaras na jugoistočnom delu Kipra, nekada stari grad Leukola, danas je moderna turistička destinacija s mnogobrojnim hotelskim kompleksima koji predstavljaju pravo mesto za nešto mirniji i pravi porodični odmor.

Da bi sve proteklo u najboljem redu, putno osiguranje je nezaobilazan deo i ne smemo ga zaboraviti koliko god kofera imali da spakujemo. Jeste li znali da možete da ga dobijete besplatno? Zašto onda baš Severni Kipar, ostrvo čuvene grčke pevačice Ane Visi ne bi bio izbor za godišnji odmor? Znate li da je samo pre deset godina ova prelepa pevačica u okviru svoje turneje bila i u Srbiji?

Autor: Marija Božić | Objavljeno: 16.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.