Skriveni troškovi prilikom kupovine avio-karte

Dodatni troškovi su postali nešto svakidašnje za putnike avionom. Različite avio-kompanije naplaćuju različite takse, a evo nekih na koje bismo skrenuli pažnju.

Većina putnika koji putuju na kraćoj relaciji ne traže ćebe i jastuk kako bi malo odspavali. Međutim, putnici na dužim letovima neretko žele da odmaraju dok traje let, pa im mogu biti potrebni jastuk ili ćebe. U nekim kompanijama ovo se dodatno naplaćuje. Primera radi „Air Canada“ naplaćuje 7, a „Virgin America“ čak 10 dolara za korišćenje ćebeta i jastuka.

Iako se karte mogu rezervisati preko interneta, mnogi putnici rezervišu svoje karte putem telefona jer smatraju da je tako sigurnije. Iako se ovi troškovi često ni ne pomenu, oni ipak bivaju naplaćeni kod nekih avio prevoznika. Ipak, ovi troškovi su donekle opravdani, imajući u vidu da avio kompanije moraju da zaposle operatera koji bi obavljao rezervacije, pa nije neobično da deo troškova snosi putnik.

Neki avio-prevoznici, poput kompanije „Allegiant“ naplaćuje taksu od 3.2% za transakciju obavljenu kreditnom karticom. Za transakcije obavljene debitnom karticom ne postoje dodatni troškovi.

Autor: Krsto Arsenijević | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 22.02.2019.