Šta je Air Serbia Wi-Fly?

Nacionalna avio-kompanija je početkom oktobra svojim putnicima omogućila korišćenje interneta i usluga mobilne telefonije tokom leta. Surfovanje internetom i različiti oblici komunikacije sada su mogući i kada se nalazite na visini od 10.000 metara. Tako je Air Serbia postala prva avio-kompanija u regionu, i među retkima u Evropi, koja nudi ovu uslugu. Trenutno je moguće koristiti usluge Wi-Fly mreže samo na delu Airbus-ove flote, a plan je da do kraja prvog kvartala 2016. godine to bude omogućeno na svim Air Serbia letovima.

Prvi utisci

Nešto pre zvaničnog uvođenja ove mogućnosti na letove domaćeg avioprevoznika, organizovano je i sprovedeno sedmodnevno javno testiranje funkcionisanja celog Wi-Fly sistema na jednom od aviona. Naime, novu uslugu korišćenja interneta i mobilnih telefona iznad oblaka imali su mogućnost prvi put da isprobaju kako redovni putnici, tako i pripadnici srpske online zajednice, tviteraši, blogeri i predstavnici medija. Glavni cilj je bio da se testiranjem funkcionalnosti sistema pruži povratna informacija o iskustvima putnika, a na osnovu stečenih saznanja izvrše eventualna korigovanja pre zvaničnog uvođenja sistema u rad.

Kako su društvene mreže pokazale, svi su bili veoma uzbuđeni zbog mogućnosti komuniciranja iz vazduha i veoma zadovoljni funkcionalnošću sistema. Stekao se utisak i da je povezivanje preko mobilnog telefona nešto jednostavnije nego sa računara, ali da, naravno, možete očekivati pomoć ukoliko vam bude potrebna. Prvi put svakako morate otvoriti nalog preko koga ćete se povezivati ubuduće. Kao mana se navodi da nije moguće povezati se sa više uređaja na jedan nalog.

Mogućnosti, uslovi, cene Wi-Fly

Gosti mogu da se povežu na Wi-Fly sistem preko svih svojih uređaja koji to podržavaju, kao što su pametni telefoni, tableti i laptop računari. To im omogućava da pretražuju internet, šalju elektronsku poštu, ažuriraju svoje naloge na društvenim mrežama i drugo. Precizne informacije o korišćenju interneta, mobilnog telefona i načinu povezivanja na mrežu, dostupnim paketima i cenama, možete pogledati na zvaničnom sajtu Air Serbia.

Ono što nije promenjeno i što je iz bezbednosnih razloga ostalo isto je činjenica da je uslugu moguće koristiti kada su znaci za vezivanje pojaseva isključeni.

Pored mnogo pozitivnih komentara o Wi-Fly mreži, primećuje se da ima i negativnih, a oni se uglavnom odnose na plaćanje i, eventualno, brzinu internet veze. Mnogi smatraju da su cene paketa visoke, naročito zbog toga što je u okviru njih ograničen protok. Međutim, treba imati u vidu da mnoge avio-kompanije još uvek nemaju mogućnost da svojim putnicima ponude ovu uslugu, ali i da će Air Serbia raditi na razvijanju i unapređivanju Wi-Fly sistema. Ovo je tek početak.

Važna upozorenja

Ukoliko ne planirate da koristite mobilni internet u romingu tokom leta, obavezno isključite opciju mobilnog intereneta na vašem uređaju (Mobile Data). Ako koristite usluge intereneta na vašem telefonu, isključite opciju automatskog ažuriranja podataka.

Čelnici Air Serbia na svom portalu navode da če se pobrinuti za to da obezbede najbolje usluge povezivanja, ali da tehnička i zakonska ograničenja koja postoje u vazdušnom prostoru određenih zemalja mogu dovesti do gubitka mobilne ili internet mreže. Nadamo se da ćete uživati u novim pogodnostima koje nam je omogućila Air Serbia i pozivamo vas da podelite vaša iskustva. Očekujemo vaše tweet-ove, komentare i želimo vam ugodan let i dobru konekciju!

Autor: Tanja Loncar | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 22.02.2019.