Šta je sve potrebno da ima hotel kako bi ispunio očekivanja gostiju?

Tokom pandemije korona virusa došlo je do procvata domaćeg turizma, s obzirom da je bilo onemogućeno prelaženje granice i odlazak u druge države, zbog mera Vlade Republike Srbije i drugih država radi sprečavanja širenja virusa. 

zvonce na recepciji hotela

Turisti iz cele Srbije su tokom cele 2020.godine bili okrenuti ponudi turističkog sadržaja naše zemlje bogate lepim destinacijama. Veliki je broj opcija kada se radi o poseti planinama, rekama, kulturno – istorijskim spomenicima i gradovima. 

Putovanje od više dana zahteva noćenje, pa samim tim i iznamljivanje određenog smeštaja koji odgovara vašim potrebama, a u tom pogledu jedan od najčešćih izbora definitivno su hoteli

U nastavku teksta saznajte šta je to potrebno da oni ispune kako bi zadovoljili očekivanja korisnika.

Uniformisano i profesionalno osoblje

Na vaš prvi utisak pri dolasku u određeni hotel znaćajno može uticati osoblje koje tamo radi. Ljubaznost, srdačnost i gostoprimstvo su osnovne karakteristike zaposlenika svakog hotela koji posluje na vrhunskom nivou.

Međutim, da bi pre svega mogli da prepoznamo radnik hotela, potrebno je da oni imaju uniforme koje će ih razlikovati od gostiju. Takođe, uniformisanost zaposlenih lica u hotelima ukazuje na veću profesionalnost i jači timski duh, te je pozitivna i za jačanje kolektivnog identiteta. 

Jedna od glavnih karakteristika većine hotela u Srbiji je da teži ka tome da postane poznata po svojim specijalitetima za koje su zaduženi profesionalni kuvari. Pored njihovog kulinarskog umeća, dosta se drži do higijene unutar kuhinje

U restoranima su obavezne uniforme za sve zaposlene, počevši od kuvara pa sve do konobara i barmena od kojih se takođe zahteva visok nivo profesionalnosti i znanja. 

Poprilično se ulaže u enterijer restorana kako bi se gostima napravio najbolji mogući ugođaj. Srbija je poznata po dobroj kuhinji, te je potrebno i stranim turistima prikazati sve naše bogate specijalitet kako bi se vratili opet.

Neophodno je da profesionalizam bude na vrhunskom nivou kada je u pitanju top menažment najboljih hotela, te da ima uvid u rad sopstvenog osoblja radi usavršavanja usluge koju pružaju.

Higijena je osnovni preduslov reprezentativnosti

Osnovni i početni uslov koji mora da ispuni svaki hotel koji želi da radi kvaliteno je besprkorna higijena. Od čistih apartmana, preko lobija, pa sve do restorana, svaki pedalj mora biti uredan i čist.

Svakodnevno sređivanje soba i zamena posteljine je osnovni preduslov za normalno funkcionisanje na odmoru i svaki hotel mora da ispunjava tu vrstu obaveze prema gostima. 

Takođe, redovno čišćenje prostorija za dodatne aktivnosti poput teretana, saune, spa centra, gosti će posmatrati kao prednost, a to će povećati šansu za ponovo vraćanje posetilaca u narednim godinama. 

hotelska soba

Dodatne aktivnosti za sve članove porodice

Pojedine destinacije u našoj zemlji nemaju toliko bogat sadržaj, a to je najčešće slučaj sa nekim planinama koje još uvek nisu dovoljno komercijalizovane. Cilj odlazak na takva mesta je uglavnom radi obilaska prirode i vezan je za dnevne aktivnosti, međutim šta raditi u večernjim i popodnevnim časovima kada padne mrak i zahladni?

Iz navedenog sledi da je potrebno uvesti sadržaj za celu porodicu u okviru hotela. Za decu je najbolje napraviti igraonicu sa animatorima koja ih može okupirati dok roditelji uživaju u slobodnom vremenu sa prijateljima. 

Zanimljiv izbor za hotelijere bi bilo otvaranje koktel bara gde se mlađi posetioci mogu opustiti tokom kasnih večernjih časova uz muziku. 

Za one koji su zaljubljenici u sportski način života, svaki ozbiljniji hotel treba da ponudi zatvoreni bazen, spa centar ili teren za tenis radi rekreacije tokom čitavog dana.

Kogresne sale su porpilično bitan faktor za svaki hotel koji želi da primi veće grupne posete firmi kako bi mogli da održe seminare i druge vrste poslovnih okupljanja.

Pomenute aktivnosti pružiće vam šansu da se rekreirate, opustite i uživate sa prijateljima, a odmor sa ovakvim sadržajem može biti nezaboravan.

Lokacija hotela može imati biti presudna onima koji ne voze

Prilikom odabira destinacije za odmor većini je bitna lokacija smeštaja u odnosu na najbitnije tačke koje žele da obiđu. Pri tome, za one koji putuju autobusima, najbolji izbor će biti hoteli koji se nalaze u urbanijim sredinama. 

Iz tog razloga, mnogi vlasnici hotela unapred razmišljaju kakva će im biti struktura gostiju i koje su to aktivnosti koje bi mogle da ih zainteresuju i ubede da posete baš tu destinaciju.

Turizam u Srbiji je tokom 2020.godine procvetao zbog velike navale domaćih turista, kao i ponuda ugostiteljskih objekata koji pružaju kvalitetne usluge. Nadamo se da ste tokom čitanja teksta uvideli šta je to potrebno da ispuni svaki hotel kako bi vam pružio odličnu uslugu. Iz široke ponude izaberite jedan od njih i obezbedite sebi i svojoj porodici nezaboravan odmor.

Autor: Dušan Zdravković | Objavljeno: 26.05.2021. | Modifikovano: 26.05.2021.