5 razloga za kampovanje u prirodi ovog leta

U prethodnoj i ovoj godini, više nego ikad pre, kampovanje je znatno povećalo svoju popularnost. Sve što je pandemija donela sa sobom, zatvaranje u stanovima, ograničeno kretanje, distancu, strah, a sa druge strane želju za boravkom u prirodi i povezivanje sa njom, probudilo je kod putnika nove i jeftinije oblike putovanja. 

prikaz šatora za kampovanje na planini

Poslednje svetske statistike kažu da se milenijalci najviše okreću ovakvim načinima uživanja na putovanju, a da je kod starijih koji su jednom iskusili čari kampinga – to vrlo često postalo i jedina opcija.

Ne samo da je kampovanje odličan način za istraživanje destinacija i prirodnih lokaliteta i doživljaj sjajnog boravka na otvorenom, već ima i brojne zdravstvene prednosti. Ako vam je potrebno oslobađanje od stresa i obnavljanje energije, kupovina šatora i odlazak u avanturu je dobar način da se to ostvari. Kampovanje može značajno doprineti kod boljeg raspoloženja, odmaranja mozga, kvalitetnijeg metabolizma i sna. 

Dakle, prednosti su brojne, a u nastavku pročitajte kakve nam sve to benefite donosi kampovanje  i zašto da baš ovaj način odmora bude vaš izbor za ovo leto.

#1 Kampovanje doprinosi kvalitetnijem snu

Jedno istraživanje sprovedeno još 2013. godine pokazalo je da kampovanje može restartovati naše biološke satove i pomoći onima koji nikako da se naspavaju ili lako probude ujutru. 

Zašto je to tako? 

Sve je povezano sa neverovatno velikom upotrebom veštačke svetlosti u našem svakodnevnom životu (a posebno u godini kada se radilo od kuće) i činjenicom da nam spavanje u prirodi može pomoći da se prilagodimo prirodnom ciklusu smene dana i noći

Ako pod vedrim nebom pokušamo da spavamo onda kada sunce zađe, a budimo se po njegovom izlasku, naš celokupni organizam će se lako navići na takav ritam. A mislimo da nema potrebe da govorimo koliko je kvalitetan san potreban za jak imunitet, zdrav i dug život. Uostalom, kada ste poslednji put spavali bez alarma na telefonu koji vas budi? Kada kampujete, jedini alarm koji imate su sunce i cvrkut ptica. 

Buđenje zajedno sa prirodom, a ne sa alarmom, iskustvo je koje bi svi trebalo sebi bar jednom da priušte.

pogled iz kamp šatora na prirodu

#2 Kampovanje u prirodi čisti pluća

Dobro je poznata činjenica da su drveće i lišće prirodni prečišćivači vazduha. Vrlo je verovatno da je većina nas provodila prethodno vreme u zagušljivim kancelarijama ili u kućnim radnim prostorima, pa nakon toga boravak u šumi i prirodi ne samo da može pomoći u čišćenju pluća, već će i poboljšati varenje, smanjiti krvni pritisak i poboljšati raspoloženje. Sve to doprinosi generalnom osećaju revitalizovanja i disanja punim plućima. 

U redu je da vas u stanovima osvežavaju klima uredjaji, ali dajte šansu i kiseoniku. I nemojte da vas iznenadi ako vam se uveče mnogo ranije prispava, jer će upravo kiseonik odraditi svoje.

#3 Odličan način da se snabdete prirodnim vitaminom D 

O vitaminu D i njegovom značaju za celokupno stanje organizma se tokom pandemije govori više nego ikada. Telo ne proizvodi vitamin D samostalno i potrebno mu je sunce i odgovarajuća hrana, zbog čega je malo sunca svaki dan neophodno. 

Upravo vam kampovanje pruža priliku da provedete više vremena na suncu, ukoliko se njemu izlažete u „dozvoljenim“ vremenskim intervalima. Više vremena za izlaganje sunčevim zracima znači dodatni vitamin D, koji ima nebrojeno koristi. Neophodan je za pravilan rast kostiju i zuba kod najmlađih, kao i za pravilan rad mišića i nervnog sistema. Imunološkom sistemu je vitamin D potreban za borbu protiv bakterija i virusa, a zajedno sa kalcijumom pomaže starijima protiv osteoporoze. 

Izlaganje suncu je povezano sa benefitima i kod mentalnog zdravlja. Svakako treba imati na umu i da direktno izlaganje suncu treba da je umereno i uz odgovarajuću UV zaštitu.

#4 Razvija vaš društveni život

Život koji živimo u proteklih godinu dana, ali i savremeni život generalno, doprinosi tome da se osećamo istrošeno, pod stresom i distancirano od ljudi do kojih nam je stalo i sa kojima volimo da provodimo dane. Bez obzira da li odlučite da kampujete porodično ili sa prijateljima, to može biti zajedničko iskustvo koje stvara i zajedničke uspomene, deci donosi samopouzdanje i odnos prema prirodi i razumevanju iste, a vama pruža značajnu dozu društvenog života koji će učvrstiti međusobne odnose.

prijatelji okupljeni na travi oko vatre

Kampovi su vrlo često mesta gde provodite vreme sa ljudima koji dele vašu strast prema prirodi, zajednička interesovanja, mesta gde možete dobiti korisne savete, povezati se sa najrazličitijim strukturama ljudi, steći prijatelje i podršku. A ako nekada i osetite potrebu da budete sami sa svojim mislima, sve što je potrebno je da zađete par koraka dalje, jer priroda nudi takve skrivene kutke za uživanje. 

#5 Kampovanje vas uči novim stvarima

Gotovo je nemoguće da ne naučite nešto novo ukoliko se odlučite za kampovanje, bilo da ste potpuni početnik ili iskusni kamper. Kada su ovakva putovanja u pitanju, svako želi da da svoj doprinos grupi, a to je sjajan način za sticanje novih veština i učenje od drugih. Sigurno je da ćete naučiti kako postaviti šatore, vezati čvorove, zapaliti vatru, kuvati neko novo jelo (najčešće od plodova iz prirode) i još mnogo toga. Sve ove veštine je važno imati, a složićete se da u užurbanom gradskom životu nemamo često priliku da ih razvijemo.

Kampovanje i boravak u prirodi će sigurno doprineti rastu serotonina, a znamo da je on odgovoran za sreću. Već smo pomenuli brojne faktore koji našem organizmu pomažu da ga stvara, a to su: više sunčeve svetlosti, više kiseonika i bogat društveni život. Vaše je samo da odaberete destinaciju za aktivan odmor i javite nam utiske!

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 12.05.2021. | Modifikovano: 12.05.2021.