Aktivni odmor u Srbiji – izdvajamo najbolje destinacije za vas

Aktivni odmor u Srbiji je moguće jedan od najzapostavljenijih turističkih potencijala naše zemlje. Pandemija koronavirusa uticala je značajno na turizam svuda u svetu, a Srbija nije izuzetak. Ipak, ove globalne promene, inspirisale su srpske turiste da bolje istraže i turističke potencijale svoje zemlje.

covek stoji na travi planinskom vrhu a iza njega su stene

Veliki broj ljudi ostao je iznenađen bogatstvom turističkih atrakcija koje naša zemlja može ponuditi u svim sezonama, a naročito kada je aktivni odmor u pitanju. Ukoliko ste ljubitelji aktivnog odmora, trenutna ograničenja u putovanjima ne treba da vas razočaraju, budući da Srbija može ponuditi raznovrstan sadržaj, kojima će biti zadovoljni i najzahtevniji turisti.

Postoje mnogi razlozi zbog čega bi trebalo da svoj sledeći aktivni odmor provedete u Srbiji. Na ovaj način podržavate domaći turizam i ekonomiju, ali se i upoznajete bolje sa prirodnim i kulturnim bogatstvima vaše matične zemlje, što će vam pomoći da još više zavolite i cenite zemlju u kojoj ste rođeni.

Nastavite da čitate tekst i upoznajte se sa mnogobrojnim potencijaima Srbije za aktivan odmor. Počnite sa planiranjem vaše sledeće posete nekoj od pomenutih destinacija i uverite se u činjenicu da Srbija ima mnogo toga da ponudi svim zaljubljenicima u kvalitetnu avanturu i adrenalin u svim sezonama. 

Predlozi za aktivni odmor u Srbiji u prolećnoj i letnjoj sezoni

Iako se za aktivni odmor uglavnom vezuje zimska sezona i pridruženi zimski sportovi sa njom, proleće i leto su ništa manje interesantna opcija. Proleće je idealna prilika za isprobavanje planinarenja, biciklizma i dugih šetnji prirodom, budući da su temperature blage i optimalne za ovakvu vrstu aktivnosti.

S druge strane, letnja sezona i visoke temperature daju mogućnost uživanja u vodenim sportovima i kupanju. Iako Srbija nema more, ona obiluje rekama i jezerima na kojima su organizovane brojne aktivnosti sada već poznate širom Balkana, poput regate na Tari. 

Predstavljamo vam samo deo potencijalnih destinacija za letnji i prolećni aktivni odmor u Srbiji, i različite opcije za sve od pravih adrenalinskih zavisnika, do ljubitelja umerenog aktivnog odmora. 

Palićko jezero – idealan za ljubitelje kupališta i jahanja

Palićko jezero je verovatno i najpoznatije jezero u Srbiji, a kao takvo i jedno od najpoznatijih turističkih atrakcija u našoj zemlji. Palićko jezero je pre svega ovu popularnost zaslužilo zbog svoje autentične arhitekture, karakterističnu za severnije predele naše zemlje, ali i zbog prijatne klime i zelenila koje okružuje jezero.

Tokom letnje sezone, na uređenom štrandu pored jezera moguće je kupati se i plivati, ali i uživati u mnogobrojnim aktivnostima na vodi poput jedrenja, vožnje katamaranom ili brodićima i pedalinom. Zanimljivo je to da se Jedriličarski klub na Paliću osnovao još 1897. Godine, a danas tokom svih sezona organizuje školu jedrenja za decu kao i za odrasle.

Na Palićkom jezeru mogu se pronaći i brojni uređeni tereni za različite timske i individualne sportove, poput košarkaškog i fudbalskog terena, kao i terena za tenis, i odbojku. Tereni za odbojku uređeni su tartan podlogom, a na štrandu postoji i nekoliko terena za odbojku na pesku, koja je popularna aktivnost tokom letnje sezone.

Budući da se Palićko jezero nalazi na krajnjem severu zemlje, u okolini Subotice i jezera nalaze se brojne ergele u okviru kojih je organizovana škola jahanja, kao i mogućnost rekreativnog jahanja, što su odlične vesti za ljubitelje konja, ili onih koji su želeli da se oprobaju u jahanju, ali za to do sada nisu imali prilike.

Planina Tara – riznica aktivnosti za ljubitelje adrenalina

Planina Tara poznata je po svojoj predivnoj, netaknutoj prirodi i autentičnoj,blagoj klimi. Na planini Tara, takođe možete uživati i u brojnim aktivnostima pogodnim za aktivan odmor – kao što su jahanje proplancima planine, planinarenje, kvad vožnja planinom, ali i kupanje u prelepim jezerima ove planine poput Zaovina i Perućca.

Dok na Paliću možete iskusiti jahanje po predivnim i dugim ravnicama Vojvodinom, jahanje na Tari pruža potpuno drugačije iskustvo – iskustvo jahanja dugim planinskim proplancima. Jahanje Tarom, pored toga što je zahtevna aktivnost, predstavlja i svojevrsno meditativno iskustvo, koje opušta i stvara osećaj spokoja.

Ipak, za one malo energičnije, ljubitelje prave avanture, tu je ATV Kvad tura, koja obilazi popularne vidikovce Crnjeskovo, Sokolarica i Osluša, sa kojeg se pruža pogled na prelepu Drinu. Kvad turom se posećuju još neke prirodne atrakcije planine poput jezera Jarevac.

Tokom letnje sezone, brojni turisti dolaze da se okupaju na jezeru Perućac, koje pored kristalno čiste vode nudi i uređenu pontonsku plažu, koja poseduje tuševe i kabine za presvlačenje. Drugo najpoznatije jezero jeste Zaovine, s tim što na ovom mestu ne postoji uređena plaža. Ipak, za sve ljubitelje avanture, ovo ne bi trebalo da predstavlja problem.

vidikovac sa planine na jezero i šumu u daljini

Divčibare – neprevaziđeno mesto za ljubitelje aktivnog odmora 

Divčibare nije slučajno odabir brojnih profesionalnih sportista za njihove pripreme. Sportski tereni na ovoj planini izgrađeni su po FIBA standardima, koji zajedno sa fantastičnim kvalitetom vazduha i blagom klimom predstavljaju idealnu kombinaciju za sve ljubitelje sporta i rekreative. 

Ipak, Divčibare je i pored toga jedna od turističkih destinacija sa najbogatijim sadržajem za aktivni odmor u Srbiji, sa desetinama mogućnosti poput streličarstva, Avantura parka, Zip Line-a, Panoramske vožnje žičarom, i brojnim uređenim biciklističkim stazama pogodne za sve nivoe.

Streličarstvo je idealna opcija za ljubitelje aktivnog odmora svih generacija. Ovaj sport je vrlo zabavan i pored toga što zahteva maksimalnu koncentraciju i fokus. Savršen je za sve one kompetativno nastrojene, kao i turiste željne novih izazova. 

Za malo hrabrije i ljubitelje adrenalina u okviru Adrenalin parka tu je Zip Line, koja nudi priliku da se spustite osiguranom konstrukcijom iznad potoka, i osetite momentalno uzbuđenje. Avantura park pored zip vožnji organizuje i aktivnosti na visećim mostovima i prevazilaženje raznih prepreka.

Avantura park je posebno pogodna opcija za turiste sa decom, a postoji mogućnost i organizovanja rođendana za mališane u okviru ovog kompleksa. Divčibare je takođe verovatno i najpoznatiji po svojim dugim uređenim biciklističkim stazama pogodnih za vozače svih nivoa. Zelena, plava ili magenta staza dužina oko 30-tak kilometara omogućiće nezaboravno iskustvo svim ljubiteljima planinskog biciklizma.

Uvac – uživajte u kajak avanturi prelepim menadrima 

Retko ko nije, makar na slikama, svedočio o bajkovitim pejzažima i prizorima na meandre Uvca, sasvim sigurno jednim od najlepših vidika u Srbiji. Pored neprocenjive vrednosti prirodnog bogatstva i lepote, klisura reke Uvac krije i potencijal za brojne aktivnosti kakva je kajak avantura njenim meandrima.

Iz ptičije perspektive meandri Uvca izgledaju kao beskrajni lavirint, a kako ćete bolje upoznati njegovu zagonetnu prirodu negoli zaploviti njegovim strujama. Kajak avantura je fantastična opcija za sve ljubitelje aktivnog odmora ispunjenog adrenalinom, ali i edukativnim sadržajem.

Kajakom ćete moći da zađete i u Ušački pećinski sistem kojim se može pristupiti samo preko jezera, ali se i okupati u vodama Uvačkog jezera i potpuno uživati okruženi netaknutom prirodom u toplim, letnjim danima. Kajak avantura pogodna je za one fizički spremne, ali i osobe bez ikakvog prethodnog iskustva sa kajakom.

beli i braon konj na livadi ispred zimzelene šume

Predlozi za aktivni odmor u Srbiji u zimskoj sezoni

Zimski sportski turizam se sve više popularizuje i razvija i u Srbiji, pa  tako danas imamo nekoliko ski centara, koji do pre par godina nisu funkcionisala u svom punom potencijalu. Planina je oduvek bila popularni odabir za aktivni odmor u zimskoj sezoni širom sveta, a i Srbija nije izuzetak.

Čak i oni koji nisu ljubitelji zime, vrlo rado odlaze na zimovanje, budući da planina pokrivena snegom kreira posebnu, romantičnu atmosferu kojoj retko ko ostane ravnodušan. Odlazak na planine Srbije, ne predstavlja samo sportsku, već i pravu gastronomsku avanturu.

Zimovanje na planinama Srbije, fantastična je kombinacija aktivnog odmora i hedonizma, zbog čega savetujemo da čak i ako niste ljubitelji zime, makar jednom probate da se upustite na ovo putovanje, i upoznate se sa njegovim čarima. 

Ukoliko do sada niste imali prilike da provedete svoj aktivni odmor u zimskoj sezoni u Srbiji, ili vam fali inspiracije za sledeće putovanje, prilažemo i kratku listu najpopularnijih destinacija za zimovanje u Srbiji koje se obavezno moraju naći na vašem spisku budućih obilazaka. 

Kopaonik – neprevaziđeni skijaški centar Srbije

Ukoliko ste skijaš, ili želite da naučite da skijate, ne postoji boljeg skijaškog centra u Srbiji od Kopaonika. Kopaonik je ski centar sa dugom tradicijom, i predstavlja odabir svih iskusnih skijaša. Kopaonik je najveći ski centar u Srbiji, sa stazama u dužini od 64km, namenjenih svim nivoima.

Kopaonik svojim posetiocima nudi sadržaj nalik najmodernijim svetskim skijalištima, poput ski parka, noćnog skijanja i sistem veštačkog osneživanja koje pokriva gotovo 97% skijališta. Pored skijaških staza, tu su i staze posebno uređenje za alpsko i nordijsko skijanje, pa su omogućene brojne druge aktivnosti pored skijanja i snouborda.

Na Kopaoniku se organizuju i brojne druge aktivnosti poput takmičenja, trka i sankanja, tako da će posetioci svih generacija uspeti da pronađu neku aktivnost u kojoj će uživati. Za najmlađe i početnike u skijanju, orgnaizovane su škole skijanja i snouborda, kao i mogućnost iznajmljivanja opreme. 

Interesantno je to da na Kopaoniku postoji i letnja ski staza, pa u skijanju i bordu posetioci mogu da uživaju i u letnjoj sezoni. Letnja ski staza izrađena je od posebne plastične podloge, duge oko 900 metara, i predstavlja pravo osveženje kada je reč o mogućnostima za aktivni odmor u Srbiji. 

Zlatibor – najpopularnija turistička destinacija u Srbiji za aktivan odmor

Zlatibor je jedna od destinacija za aktivni odmor koja gotovo da ima podjednako sadržaja i u letnjoj i zimskoj sezoni. Razlog ovome jeste autentična klima Zlatibora, koja predstavlja kombinaciju kontinentalne i mediteranske klime. Ovakva klima omogućava savršene klimatske uslove za aktivan odmor tokom cele godine.

Za razliku od Kopaonika, Zlatibor odlikuje mnogo blaža klima, slabiji vetrovi, ali bez izostanka snežnih padavina. To pruža odlične uslove za uživanje u skijanju, snoubordu i drugim zimskim sportovima, kojima se rekreativci, ali i početnici mogu baviti u Ski centru Tornik,  na samo nekoliko kilometara od centra grada.

Tokom zime, u centru grada, moguće je uživati na terenu za klizanje, a od ostalih zimskih aktivnosti, Zlatibor se izdvaja i kao savršen teren za nordijsko skijanje i biatlon. Kao poseban dodatak, tu je i jaka, tradicionalna zlatiborska kuhinja, idealna za zimske dane, koja predstavlja sjajan završetak svakog dana aktivnog odmora.

Zlatibor je predivna, i blaga planina, bogata prirodom i svežim, kvalitetnim vazduhom, pa će za uspešan aktivan odmor biti potrebno samo da se obučete dobro, i krenete bilo kojom pešačkom stazom. Zlatibor je zbog svog autentičnog okruženja i vazduha posebno dobra opcija za sve ljubitelje dugih šetnji. 

Stara planina – uživajte u svim prednostima netaknute prirode

Stara planina je jedna od onih turističkih destinacija čiji su potencijali tek u razvoju. Stara planina je najveća planina je najduži planinski masiv u Srbiji, a na njoj se nalazi i Midžor, koji na nadmorskoj visini od 2.169 m predstavlja jedan od najviših vrhova u zemlji. 

Zbog ove činjenice, Stara planina, i ekspedicija osvajanja Midžora je već dugo bio svojevrstan planinarski poduhvat, te je ova planina već dugo poznata kao odlična destinacija ljubitelja aktivnog odmora i planinarenja. Ova planina se nalazi pokrivena snegom gotovo 5 meseci godišnje, zbog čega ima ogroman potencijal za razvoj.

Pre svega, zbog količine padavina ima neverovatan potencijal za razvoj ski centra, a zbog svog terena, fantastična je i za izgradnju staza za alpsko skijanje. Iako su potencijali Stare planine prepoznati, čeka se na ostvarivanje punog potencijala u budućnosti. 

Za početak izgrađen je sistem žičara i ski staza, kao i neki smeštajni kapaciteti, a neke procene predviđaju da će ovo postati i najznačajniji ski centar u Srbiji nakon razvoja. Posetite Staru planinu već ove godine, i uživajte u prednostima njene prirode i potencijala pre svih ostalih!

Fruška Gora – mogućnost za fantastične pešačke ture

Ukoliko ste ljubitelj aktivnog odmora, ali ne i zimskih sportova, Fruška Gora nudi vam alternativu. Fruška Gora je idealno mesto za aktivni odmor pun šetnji i obilaska istorijskog i prirodnog bogatstva Srbije. Na Fruškoj Gori nalaze se 16 manastira iz srednjovekovnog doba, koji su i dan danas očuvani.

Na Fruškoj Gori nalazi se i mnogo drugih lokaliteta vrednih posete u svakoj sezoni, poput ostataka crkve Svetog Rudolfa, Zavičajni muzej Čerevića, Zmajev muzej, dvorac porodice Špicer, Orlovske stene, Vrdnička kula, spomenik Sloboda i još mnogo drugih turističkih atrakcija.

U zimskoj sezoni poseta jezerima možda neće biti tako atraktivna kao u letnjem periodu, ali ih su nezaobilazna tačka posete Fruškoj Gori. Takođe, nezaobilazna stanica na ovoj planini je i vrh Stražilovo, gde se nalazi grob velikog srpskog pesnika Branka Radičevića. 

Na Fruškoj Gori postoji još mnogo izletišta i spomenika kulture i prirode koje možete obići, a Fruška Gora ima toliko toga da ponudi, da vam jedan odlazak sigurno neće biti dovoljan da sve obiđete. Zbog toga, za sve prave ljubitelje šetnje i obilazaka, Fruška Gora je uvek dobro rešenje, koje preporučujemo.

Nadamo se da vas je naš tekst inspirisao da krenete u organizovanje vašeg sledećeg odmora i pronađete savršenu destinaciju u Srbiji, koja će zadovoljiti sve vaše kriterijume aktivnog odmora! Srećno!

Autor: Julijana Spasić | Objavljeno: 26.03.2021. | Modifikovano: 26.03.2021.