Šta treba da uradite u vašem domu pre odlaska na odmor?

Za veliki broj ljudi polazak na godišnji odmor je jedan od dugopriželjkivanih trenutaka u godini.

Kada govorimo pripremama za odlazak na duže putovanje, uglavnom se misli na pakovanje, proveru dokumenata, servis automobila, kupovinu nedostajućih stvari i slično – što u “paketu” može biti vrlo stresno.

Međutim, ne treba zanemariti da bitan deo pripreme za putovanje podrazumeva i sređivanje kuće i ostavljanje reda, kom ćete se nesumnjivo obradovati kada se budete vratili.

Zbog toga smo za vas napravili univerzalni vodič koji će vam pomoći da dom ostavite u što boljem stanju kako bi sve bilo u redu i kada se vratite sa puta.

Dnevna soba

#1 Čistoća kuće

Kako biste sprečili okupljanje mrava ili bubica u vašem domu dok ste na putu, potrudite se da usisate celu kuću kako slučajno ne bi ostale neke mrvice.

Osim toga, brisanje prašine i ribanje podova učiniće da prostor kad se vratite bude manje zagušljiv.

Naravno, ukoliko se desi da ne možete da se organizujete kako biste sve ovo obavili i ostavili dom cakum-pakum, možete unajmiti nekoga ko se profesionalno bavi ovim poslom, kao što je agencija za čišćenje Arkas Clean. Time ćete i osigurati urednost doma i uštedeti vaše vreme.

Pritom, ako vas dočeka pedantan i čist dom kada se budete vratili, osećaćete mnogo manje nostalgije za morem i odmorom nego ako bi prva obaveza pri povratku bila sređivanje nereda koji ste ostavili za sobom pre odlaska.

#2 Sređivanje kuhinje, sa akcentom na frižideru

Najpre dobro obrišite radnu površinu i očistite šporet.

Ukoliko bi tvrdokorne mrlje ostale, ne biste lako mogli da ih obrišete kad se vratite. Takođe, već smo naglasili koliko mravi vole mrve hleba i komadiće hrane. Ne bi bilo dobro mamiti ih.

ObratitE pažnju i na sve otvorene namirnice, grickalice, sokove i slično.

Još jedna stvar o kojoj treba razmišljati je frižider. Bilo bi dobro da pažljivo isplanirate jelovnik za celu nedelju pre odmora kako biste hranu koja stoji u frižideru pametno iskoristili i pojeli.

Neposredno pre polaska proverite da li u frižideru ili bilo gde drugo postoji hrana kojoj uskoro ističe rok i uklonite sve što može u međuvremenu da se pokvari. Kvarljivu hranu izbacite i oslobodite se svih ambalaža koje mogu privući crve, bubašvabe i druge štetočine.

Kako ne bi završila u smeću, možete je poneti sa sobom.

Kada smo već kod toga, pokupite svo smeće iz kuće, zajedno sa svim što vam ne treba i što se može pokvariti do vašeg povratka.

#3 Pranje veša

Kada pripremite sve što ćete nositi i spakujete kofer, pokupite sav prljav veš i operite ga kako ne bi stajao u korpi. Ovo je naročito važno ukoliko je vlažan jer ćete pranjem izbeći mogućnost da poprimi užegao miris.

Takođe, nakon odmora ćete sigurno imati i previše prljave odeće, peškira i veša koji ste vratili kući, pa bi bilo korisno da vas ne dočeka i kod kuće puna korpa.

Autobus

#4 Isključivanje uređaja iz stuje

Osnovno pravilo pre odlaska na svaki duži odmor je da isključite iz struje sve elektronske uređaje kojima nije potrebno napajanje dok vas nema.

To bi značilo da isključite aparate kao što su ruteri, televizori, računari, konzole za igrice, punjači, mikrotalasna, toster, blender, aparat za kafu i slično.

Bojler pre polaska obavezno isključite. Nemojte zaboraviti da Izvučete iz utičnice i kuhinjski bojler ako je povezan tako da ima utikač.

Zavrnite obavezno i glavni ventil za vodu, kako se ne bi desio neki kvar ili poplava

Sve ovo vam neće samo uštedeti račun za struju, već će i smanjiti rizik od požara. Prema statistikama, neispravni punjači za mobilne telefone i laptopove sve su češći uzrok požara, pa ih nikada ne ostavljajte u utičnici duže nego što je potrebno za punjenje, a naročito tokom letovanja, zimovanja i drugog dužeg odsustva.

#5 Proverite sve prozore i vrata

Neposredno pre nego što odete, proverite sve moguće ulazne tačke oko vašeg doma. Uverite se da neka retko korišćena vrata ili prozor niste ostavili otključanim ili odškrinutim.

Ako živite u kući, uklonite merdevine i sve na šta provalnici mogu da se popnu. Zamolite komšije da paze na vaš stan.

Takođe, nije preporučljivo držati novac i dragocenosti u stanu. Čuvajte ih na bezbednom mestu.

Rezervni ključ nemojte ostaviti ispod otirača ili saksije, već kod osobe od poverenja koja će moći da poseti vaš dom i uveri se da je sve u redu. Istovremeno može da isprazni poštansko sanduče i da svakih nekoliko dana malo drugačije podesi roletne.

Ukoliko posedujete sobne biljke, ta ista osoba može da brine o njima i zalije ih kako bi preživele tokom vašeg odsustva.

Priprema za odmor može biti veoma stresna i možda ćete biti u iskušenju da sve ostavite za poslednji trenutak, što neće pomoći.

Svakako se nadamo da vam je ovaj mini vodič bio koristan i da ćete informacije iz našeg teksta iskoristiti kako biste sve organizovali na vreme i imali miran odmor bez stresa. Srećno!

Autor: Lav Vračević | Objavljeno: 10.02.2023. | Modifikovano: 10.02.2023.