Vraćeno staro zdanje: Biznismen poklonio hotel Aranđelovcu

Staro zdanje u Bukovičkoj banji, posle mnogo godina menjanja vlasništva i propadanja, konačno će biti vraćena i imati svog domaćina. Naime, poznati biznismen poklonio je gradu Aranđelovcu nekadašnji hotel, nesuđeni Dvor narodne skupštine. Ova građevina je poslednju titulu hotela izgubila neslavno u rukama bankrotiranog preduzeća.

Kljuc hotela u Arandjelovcu

Privrednik i ugledan građanin, Radovan Milojević je odlučio da kao novi vlasnik Starog zdanja ustupi Dvor gradu Aranđelovcu, kojem nesumnjivo ova građevina i treba da pripada. Prvi korak je napravio gospodin Milojević, te je sada na samom gradu kako će i kada da se organizuje i obnovi objekat sa dugom istorijom.

Vredan objekat obrastao korovom

Ova nekada impozantna građevina Evrope kojom bi se svaka svetska metropola ponosila, danas je ruševina od koje svi okreću glavu. U Bukovičkoj banji, u Aranđelovcu, jedna građevina mami poglede i uzdahe, ali poglede i uzdahe sažaljenja a ne divljenja. Naime, Staro zdanje je objekat koji bi u Evropi donosio milione evra od turizma, a kod nas predstavlja građevinu sraslu sa korovom. Sama priča o Starom zdanju može predstavljati priču o jednom narodu koji ne može da se dogovori i dozvoljava da jedna kulturna baština doživi ovakvu sudbinu.

Staro zdanje je toliko propalo i izgubilo svoj prvobitni sjaj usled godina i godina neodržavanja i velikog broja pljački, da je nesumnjivo da će biti potrebno mnogo truda i vremena, ali i novca i strpljenja kako bi ovaj objekat povratio svoj sjaj na oko devet hiljada kvadrata prostora. Ipak, zahvaljujući savesnim pojedincima jedan deo eksponata i nameštaja iz Dvora je sačuvan, a ono što nije uništeno može biti vraćeno uz pomoć policije.

Duga i bogata istorija jedne zgrade

Danas, Staro zdanje predstavlja samo jedna opustošena i propala zgrada od kojih mnogi okreću glavu i tužno uzdišu kada je vide i prođu pored nje. Ali, nekada nije tako izgledala. Naime, ova građevina je svojevremeno bila ponos čitavog Aranđelovca i predstavljala je dvor Obrenovića. Takođe, napravljena je sa ciljem da predstavlja Skupštinu Kneževine Srbije, pa ne čudi što ova zgrada ima istorijsku, kulturološku, ali i arhitektonsku vrednost.

U Bukovičkoj banji, Staro zdanje je povezivalo brojne važne ličnosti i znamenite ljude, kao što su knez Mihailo Obrenović, vojvoda Živojin Mišić, Zdravko Čolić, Zoran Đinđić. Mnogi ljudi srpske istorije su želeli od ovog zdanja da naprave nešto veliko i bitno, ali ih je život iznenadio, te nisu uspeli u svojoj nameri. Sam knez Mihailo koji je finansirao izgradnju Starog zdanja, nije dočekao završetak, jer je ubijen, a ista sudbina zadesila je i nekadašnjeg premijera Đinđića koji je hteo da se Dvor obnovi.

Ova zgrada je predstavljala mesto gde su su nekada organizovali balovi, a nešto kasnije i koncerti. Mnogi sa ponosom ističu da je upravo na jednom balu koji je organizovan u Starom zdanju, vojvoda Mišić upoznao svoju izabranicu, ćerku nemačkog inženjera čija porodica nije podržavala njihovu ljubav. Aranđelovčani se sećaju da je poznati pevač Zdravko Čolić snimao spot upravo u Starom zdranju.

Čini se da je propadanju Dvora došao kraj i da će ova građevina ponovo biti najbolje iz Srbije. Tačno je da će biti potrebno vremena kako bi se Dvoru vratio njegov izgled i ugled, ali je sigurno da je svaki minut utrošen na renoviranje ovog objekta vredan, jer će Staro zdanje na taj način postati ono što je nekada bio i što je oduvek i trebalo da bude, ponos Aranđelovca.

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 18.02.2019. | Modifikovano: 08.03.2019.