Hjuston: Grad podvodnog sveta i nebeskih tela

Iako čim neko spomene Teksas prvo pomislimo na kauboje, divlji zapad, i južnjački akcenat, najmnogoljudniji grad ove države – Hjuston, nimalo ne podseća na prašnjavo, prostrano i neuređeno mesto puno nevolja i odmetnika. Njegov savremen izgled nije iznenađenje uzevši u obzir činjenicu da je era kauboja okončana još pre gotovo 200 godina, ali simbolika je toliko jaka da su i danas mnogima kauboji prva asocijacija vezana za Teksas. 

Hjuston, skoro dva veka star grad, danas ima više od dva miliona stanovnika i nudi veliki broj znamenitnosti vrednih pažnje. Ako se pitate šta sve možete da iskusite u Hjustonu, pročitajte do kraja ovaj tekst o najvećem gradu Teksasa.

Svemirski centar u Hjustonu

Svemirski centar u Hjustonu

Verovatno je svako od nas bar jednom čuo rečenicu „Hjustone, imamo problem“. U pitanju je parafrazirana izjava koju je astronaut Džon Svigert uputio Nasinom kontrolnom centru tokom misije Apolo 13. Ukoliko volite svemir i astronautiku, obradovaće vas jedna od najprivlačnijih atrakcija ovog grada – Svemirski centar Džonson

Ovaj centar je dom za preko 400 artefakata vezanih za temu svemira, uz stalne i gostujuće postavke, koje predstavljaju američke astronautičke programe. Pored statičnog dela, program sadrži i interaktivni deo, koji će čak i one manje zainteresovane za ovu tematiku očarati vizuelnim sadržajima koji oduzimaju dah. Hjuston je poznat širom sveta i kao dom Nasinoj kontroli misije i treninzima astronauta. Učestvuje, i učestvovao je, u brojnim astronomskim i astronautičkim projektima.

Muzejska četvrt u Hjustonu

Ako ste prirodnjački nastrojeni, ali ipak više volite da stojite čvrsto na zemlji, posetite  impozantan Prirodnjački muzej u Hjustonu, koji sadrži eksponate svih vrsta i veličina, od malih kristala do skeleta dinosaurusa. Tu je i planetarijum, za one kojima nikad nije dosta svemira. Muzejska četvrt u Hjustonu broji 19 muzeja i sigurno ćete pronaći neki koji nudi vama zanimljivu tematiku.

Park i jezero u Hjustonu

Grad parkova, restorana i šopinga

Iako je prepun oblakodera, u Hjustonu zelene površine nisu u deficitu. Predah možete potražiti u nekom od ogromnih parkova ovog grada. Bafalo Baju, nazvan po istoimenoj reci, jedan je od najvećih parkova Hjustona, a pogled na grad će vas podsetiti na prizore iz njujorškog Central parka. 

Ako ste jedna od onih osoba koje opušta šoping, nemojte zaobići čuvenu Galeriju, koja je rađena po uzoru na Galeriju Vitorio Emanuele, koja se nalazi u Milanu.

Ukoliko ste se umorili od šopinga, ali i ogladneli od šetnje parkovima, verujemo da će vašem čulu ukusa ugoditi bar jedan od 11 hiljada restorana, koliko ih se nalazi u Hjustonu. 

Da li biste voleli da provedete neko vreme u ovom gradu?

Bilo da ste Hjuston već posetili ili tek planirate da ga posetite, moguće je da ćete poželeti da ostanete duže od par dana. Imamo dobre vesti za vas – u pitanju je lako izvodljiva misija putem Work and Travel programa, jedne od najpopularnijih domaćih agencija. 

Već duži niz godina, West Point iz Novog Sada učestvuje u programu kulturne razmene studenata, omogućavajući im boravak u Sjedinjenim Američkim Državama i to u trajanju od 4 meseca. Ako niste upoznati sa ovim programom, u pitanju je privremeni rad na nekoj od unapred određenih pozicija u trajanju od 3 meseca, nakon kojih sledi mesec dana odmora. 

Ukoliko vam je iz bilo kog razloga privlačan baš Hjuston, u ovom gradu otvorene su pozicije u čuvenom “Downtown” akvarijumu.

Akvarijum u Hjustonu, Teksas

Downtown akvarijum u Hjustonu

“Downtown” akvarijum je otvoren 2003. godine. U pitanju je ogroman kompleks koji se sastoji od akvarijuma, dva restorana, bara i banket prostorija.  U skoro 2 miliona litara vode smešteno je preko 200 vrsta akvatičnih stvorenja. Raspoređene su po oblastima i svaka oblast predstavlja temu za sebe. Svaka od ovih tematskih oblasti obuhvata vrste koje su karakteristične za određene uslove, od močvara Luizijane do olupina broda ili potonulih hramova. 

Jedna od neočekivanih atrakcija ovog kompleksa su beli tigrovi Maharadža hrama, koji su i dalje goruća i diskutabilna tema. Uslovi u kojima ih drže su zadovoljili propisane standarde, ali činjenica da borave van svog prirodnog staništa i dalje uznemirava zaštitnike životinja, jer su beli tigrovi na listi zaštićenih i ugroženh vrsta. Argument protiv je da su ovde pod nadzorom, kao i da im je dostupna i sva neophodna nega.

Pored samog akvarijuma, tu su i atrakcije i za one malo aktivnije posetioce. Možete se oprobati u nekoj od vašarskih igara i osvojiti plišanu igračku. Tu je i vozić koji prolazi kroz ogroman rezervoar sa ajkulama, omogućavajući posetiocima da izbliza vide različite primerke ovog podvodnog predatora. Ukoliko tražite direktan kontakt sa nekim od vodenih stvorenja, obavezno obiđite Ražin greben. Za sitan novac možete nahraniti raže ili ih čak i dodirnuti.

Sve u svemu, obilazak kompleksa ovog akvarijuma vam može oduzeti čitav dan, pa čak i dva. Bez obzira što obuhvata različite uslužne delatnosti, ako se odlučite za boravak u Hjustonu i rad u akvarijumu, vaše zaduženje bi bilo jedno od jednostavnijih – pomoć u pripremanju hrane.

Na vama je izbor da li ćete ovom gradu posvetiti par dana ili par meseci. Iako se možda neće uklopiti u vaše pretpostavke o ovom delu Amerike, Hjuston će prevazići vaša očekivanja i očarati vas mnoštvom inspirativnog i neuobičajenog sadržaja.  

Autor: dragan antic | Objavljeno: 12.08.2019. | Modifikovano: 12.08.2019.