Top 3 skijališta u Švajcarskoj – prestiž snežnih aktivnosti

Polako ali sigurno se bliže zimski dani i snežne zimske radosti. 

žena na ski stazi

Shodno tome mnogi su se već, kako bi mi to rekli, “bacili” na posao i krenuli u istragu – potreban im je spoj adrenalinskih avantura koje pružaju snežni sportovi, zajedno sa opuštajućim aktivnostima i užitkom tradicionalnog i modernog doživljaja jedne zemlje.

Švajcarska je poznata po Alpima koji se prostiru duž središnjeg i južnog dela zemlje. Planinski venac svake godine privlači sve više i više ljubitelja zimskih sportova čineći Švajcarsku vodećom zemljom evrposkog, pa čak i svetskog zimskog turizma.

Odlučili smo se da sa vama podelimo top 3 skijališta u Švajcarskoj – za sve ljubitelje zimskog sporta ova destinacija predstavlja idealno mesto da uživate u čarima ove zemlje dok pokazujete svoja skijaška umeća.

Kako se pripremiti i kako izabrati resort za jedinstvenu ski idilu?

Švajcarska je zemlja koja kao da je savršeno dizajnirana za ljubitelje zimskog sporta. Stvorena za uživanje u snežnim akrobacijama – vodeća u odnosu na ostale zemlje sveta. Odabir resrota može zavisiti od mnogo faktora: od vaše lične želje, preko organizacije vašeg putovanja i budžeta, pa sve do stadijuma vašh sijaških veština i sposobnosti. 

Pre nego što se odlučite gde ćete provesti zimski odmor, imajte na umu da morate dobro da se opremite kako bi nesmetano unapređivali svoje veštine na snežnim stazama željene destinacije. Radi bolje organizacije i uštede vremena, možete da poručite online ski pantalone po vašem ukusu kao i drugu opremu za zimske sportove koja će vas pripremiti za uživanje u sportu i prirodi. Obratite pažnju da bude fukncionalna, udobna i kvalitetna.

Pređimo na listu TOP 3 prirodnih lepota i izuzetno privlačnih destinacija koje vredi posetiti a verujemo da svaki strastveni ljubitelj zimskih sportova jedva čeka da to učini.

muškarac na ski stazi

#1 Sant Moric (St. Moritz) – zavičaj zimskog sporta i turizma

Sankt Moric je grad koji se nalazi u istočnoj Švajcarskoj i jedno od najvećih naselja oblasti Graubinden, takođe i najpoznatije izletište, takozvanog, svetskog džet – seta. Sankt Moritz je postala poznata zimska turistička destinacija davne 1864. godine te ga mnogi smatraju kolevkom zimskog turizma i rodnim krajem zimskih sportova.

Kako je dva puta bio glavni domaćin Zimskih olimpijskih igara, mnogi profesionalci ga rado posećuju jer im olimpijske skakoonice i staze pružaju adrenalinsku avanturu. St. Moritz nije samo za profesionalnce – više od 350km skijaških staza i preko 50 žičara omogućavaju, deci i odrasilima – skijašima početnog i srednjeg nivoa, da oprobaju svoje veštine i uživaju u jedinstvenom pogledu na Alpe.

St. Moritz je jedno od najboljih skijališta u Evropi – ima najdužu noćnu stazu i tri vrha viša od 3000m do kojih se stiže žičarom. Takođe nudi mnoge druge aktivnosti i zanimljivosti poput nordijskog skijanja, kriketa na ledu, bob sankanja kao i klizanja na ledu.

#2 Cermat (Zermatt) – srce Alpa i skriveni dragulj na zemlji

Jedno od najpoznatijih skijališta na svetu. Nalazi se na nadmorskoj visini od skoro 4000m blizu poznatog Materhorn vrha sa 200km dužine skijaškh staza, koje važe za jedne od najbojih staza u zemlji – svoje veštine možete oprobati na stazama za snowboard-ing kao i na freestyle stazama.

Cermat ima posetioce preko cele godine ali je najpopularniji tokom zimske sezone. Ovaj resort je jedan od popularnijih ali uejdno i najskuplji u švajcarskim planinama. Uprkos visokim cenama, ljudi rado dolaze da se zabave i uživaju u zimskoj idili koju pruža Cermat.

Popularan je po dugim stazama sa terenima prilagođenim skoro svim nivoima veština – ipak se više preporučuje nešto iskusnijim skijašima koji mogu uživati u jedinstvenom pogledu na Materhorn iz udobnosti žičare koja ih prevozi do snežnih staza.

prikaz planinske doline prekrivene snegom

#3 Sas – Fe (Saas – Fee) – poznati i jedinstven biser Alpa

Odlično skijalište namenjeno podjednako i početnicima kao i profesionlcima. Sas – Fe je glavno selo u dolini Saas koje je smešteno na planinskoj visoravni na 1800m – okužen sa 13 vrhova preko 4000m. Zahvaljujući vrhovima, sa ovog klasičnog skijališta pruža se predivan pogled na glečere Doma.

Nagrađivan je za jedan od najkvalitetnijih i najpouzdanijih skijališta. Karakterišu ga staze duge 150km koje dostižu visinu do 1800m. 

Idealno je za početnike i decu jer nudi preko 30km staze osobama početničkog nivoa veština na kojima mogu adevkatno da uče i vežbaju. Duge i jednostavne padine rezervisane su za skijaše sa srednjem nivoom veština –  čak 14km dužine staze. Pored staza za početnike Sas – Fe skijalište, profesionalcima i nešto više istreniranim skijašima nudi čak 23km crne dijamantne staze.

Mnogi posetioci mu se vraćaju iz godine u godinu, pogotovo jer ga karakteriše sneg koji ga krasi gotovo čitave godine.

Počasnu posvetu rezervisali smo za Andermat (Andermatt) i Miren (Müren). Andermat se sprema postati najveće skijaško područje sa potuno novom opremom i stazama (90km ukupno) koje su skroz pokrivene snegom – dok Miren nudi ukupnu dužinu staza perko 200km koje se nalaze između 950 i 3000m nadmorske visine sa predivnim pogledima na obližnje planine i prirodu koja ostavlja bez daha. 

Švajcarska nudi luksuz, tradiciju i odličan kvalitet i uslove za zimske sportove – za bilo koju opciju da se opredelite – čak iako samo hoćete da odmorite i uživate u čarima koje ova zemlja nudi. Jedno je sigurno a to je da je oduševljenje, adrenalin i uzbuđenje zagarantovano!

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 26.11.2021. | Modifikovano: 01.12.2021.