Turizam ili terorizam? – Bezbedne turističke destinacije za budućnost

Mnogo se proteklih meseci dogodilo na geopolitičkom planu i sve to je u velikoj meri uticalo na privredu. Dobar deo posledica terorističkih napada ćemo tek osetiti. Turizam je delatnost na koju terorizam ima direktan uticaj i koja se istovremeno koristi kao oružje, jer šta bolje doprinosi publicitetu terorista i poruci koju imaju da pošalju svetu od povređenih turista i oštećenih ili uništenih kulturnih atrakcija i infrastrukture? Teroristički napadi u turističkoj destinaciji u sezoni su vrlo dobar način za dospevanje u žižu javnosti i to se poslednjih decenija masovno iskorišćava. Kako će se situacija dalje razvijati? Koje destinacije će, nenamerno, dobiti priliku da se pokažu? Gde je najpametnije otputovati ovog leta?

Evropske destinacije

Uprkos činjenici da su se napadi proširili i na područje starog kontinenta, turisti ovog leta ipak mogu pronaći destinacije u kojima su, ako ništa drugo, šanse da se teroristički napad dogodi manje nego u nekim drugim mestima. Za one koji su ovog leta planirali Egipat, Tunis ili Tursku, možda bi bilo dobro da svoju želju za morem, suncem i odmorom preusmere na Hrvatsku, Grčku, Italiju, Maltu, Crnu Goru. Za one kojima putovanje nije podređeno letnjem odmoru ili boravak na plaži ne vide kao idealno potrošeno vreme, tu su Skandinavija, Rusija, Island. Ovo su zemlje za koje terorističke organizacije imaju manji interes, a koje obiluju i prirodnim i kulturnim resursima. Predviđa se neveliki, ali ipak značajan “preliv turista” na navedene destinacije.

Gde je Srbija u svemu tome? Praktično nigde, ali ipak, nije sve tako crno. Srbija može imati koristi od turista iz Rusije koji su sankcijama i viznim režimom onemogućeni da letovanje planiraju uz širok izbor. Rusi vole naša jezera, zanimljive su im reka Drina i Tara, medicinski i kongresni turizam im kod nas postaje sve interesantniji, a pre svega vole tradicionalno gostoprimstvo koje im Srbija neštedljivo pruža. Setimo se sjajnog prošlogodišnjeg slogana “Putujte tamo gde vas vole” kojim su se Srbija i Rusija predstavile jedna drugoj na sajmovima turizma u Beogradu i Moskvi. Osim ruskih turista možemo, uz dobru promociju, očekivati Evropljane, pomalo prepadnute repriziranim napadima u mediteranskim destinacijama, a pogotovo skorašnjim dešavanjima u evropskim centrima. Oni koji su zasićeni klasičnim boravišnim turizmom (sea, sand, sun) i željni da isprobaju neke nove oblike turizma mogu u narednom periodu u obzir uzeti i našu zemlju kao novu turističku destinaciju.

Azija i Afrika kao alternativa Bliskom istoku

Situacija je vrlo jasna – turistička kretanja će se u narednom periodu premeštati sa Bliskog na Daleki Istok. Egipat, Izrael, Sirija, zemlje Magreba, pa i dobar deo Turske, iako tradicionalno turističke, sa bogatom istorijom, kulturom, raznovrsnim prirodnim atrakcijama i velikom gostoprimljivošću, otišle su u zapećak pod pritiskom terorističkih napada i panike koja je usled toga zavladala.

Mesta koja će zasigurno imati veću posećenost ovog leta i narednih godina:

  • Na prvom mestu Kina, koja je među prvim zemljama po broju svojih turista u svetu, a koja zbog svog uređenja i sve veće ekonomske stabilnosti, da ne spominjemo raznovrsnost ponude, ali i niske cene, postaje vrlo privlačna turistima na svetskom nivou. Zanimljivo je da državljanima Srbije vize nisu potrebne za ulazak u dva specijalna regiona NR Kine – Hong Kong i Makao.

  • Snižavanjem cena avionskih karata Indija i Šri Lanka postaju destinacije dostupne i našim turistima. Sa izuzetkom severa Indije, ova dva centra mira, prirode i nasmejanih ljudi koji će vam pokazati lepotu jednostavnosti življenja mogu biti interesantan izbor za leto 2016.

  • Očekuje se da će turisti ove i narednih godina bezbednost osetiti na prostorima Južne Afrike, kao i na ostrvima Istočne Afrike. Ostrva Madagaskar, Sejšeli i Mauricijus ostaju aktuelni sa sjajnim resortima za boravišni turizam, dok Bocvana svoje atraktivnosti temelji na foto safariju i lovnom turizmu. Na krajnjem jugu je Južnoafrička Republika koja decenijama mudro kombinuje netaknutu divljinu sa više nego uzbudljivim gradskim turizmom. Ne zaboravimo sve lepote nacionalnih parkova koje Južna Afrika nudi.

Pacifik – mirne i bezbedne destinacije

Samo ime ovog područja nas zove k sebi, pozivajući na mir i tišinu. Kroz istoriju, obruč Pacifika za nas Evropljane važio je za neke mirnije predele, neki drugi svet. U ovim turbulentnim vremenima taj njegov status sve više dolazi do izražaja. Da sve bude još bolje – ovde zaista ima mnogo toga da se vidi!

Počnimo od tajnovitog Japana, zemlje od čije će vam se mešavine tradicionalnog i modernog zavrteti u glavi. Budistički hramovi i svetilišta u harmoniji sa najnaprednijom digitalizacijom, vulkan koji je u isto vreme planina, ali i sveto mesto i simbol Japana, šljašteći, multimilionski gradovi u čijim zen baštama ćete zadivljeno šetati, smerne gejše i ne baš tako elegantni sumo rvači. Odmah ispod Japana nalaze se Filipinska ostrva. Situirani u vatrenom pojasu Pacifika, odlikuje ih izloženost zemljotresima, tajfunima, ali takođe veoma raznovrsna flora i fauna. Papua Nova Gvineja, Australija, Novi Zeland – svaka od ovih zemalja obiluje specifičnostima pred kojima ne možemo ostati ravnodušni i čija će turistička vrednost tek dolaziti do izražaja, ali i profita.

Popularne destinacije u Južnoj Americi

Atlantik odvaja Južnu Ameriku od napada kojima su države preko mora sve izloženije i svi su izgledi da će po strani i ostati. Osim sve većeg nivoa bezbednosti, Južna Amerika turistima može mnogo toga da pruži – od planinskog masiva Anda, veličanstvene reke Amazon, nepregledno dugačkih plaža, spektakularnih vodopada, do mnoštva festivala i bogatog kulturnog nasleđa koje seže vekovima unazad. Ipak, najvrednija stvar sa kojom turisti budu suočeni boravkom u nekoj od južnoameričkih zemalja je stanovništvo. Gostoljubivost i toplina u međuljudskim odnosima srpske turiste će neizbežno podsetiti na domovinu, dok će putnici iz drugih zemalja biti prijatno iznenađeni.

Brazil, Venecuela, Čile, Peru, Argentina, Panama, Bolivija – ako ste ljubitelj prirode, različitih kultura i ljudi, novih boja, zvukova, inteziteta u svemu čega se latite, sa Južnom Amerikom nećete pogrešiti.

Uprkos napadima i nesigurnosti kojoj je svet izložen, mogućnosti za putovanja su i dalje velike. Na pojedincu je da, u skladu sa svojim afinitetima i materijalnim stanjem odredi koja destinacija je najbolja za njega. Šta Vi mislite o problemu terorizma i budućim popularnim destinacijama?

Autor: putujsigurno | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.