VAŽNO: Izmena pravilnika o načinu uplate sredstava od prodatog putovanja

Obaveštavamo sve turističke organizatore i posrednike, kao i same putnike da je upravo izmenjen pravilnik o bližim uslovima i načinu uplate sredstava od prodatog turističkog putovanja, zatim načinu uređivanja međusobnih odnosa organizatora putovanja i posrednika, kao i odnos organizatora putovanja i posrednika prema putniku. Najnoviji pravilnik stupa na snagu 18. novembra 2016. godine, pri čemu  je objavljen u „Službenom glasniku RS“, broj 91/2016.

Najvažnije izmene u novom pravilniku

Član 4. – način uplate novca

Među najvažnijim činjenicama i izmenama nalazi se i informacija da putnik može na dva načina uplatiti svoje turističko putovanje, koje povlači drugačije obaveze organizatora putovanja (turističke agencije) i posrednika.

  • Ukoliko se turističko putovanje uplaćuje kod posrednika, putnik može da izvrši uplatu direktnim plaćanjem na račun organizatora, koji je naveden u programu putovanja.
  • U drugom slučaju, kada se uplata vrši na račun posrednika, taj posrednik je dužan da u roku od 48 sati od trenutka uplate, uplaćena sredstva prenese na raun samog organizatora.

Član 5. – valuta uplate

Ukoliko se turističko putovanje u celosti realizuje na teritoriji Republike Srbije, pri čemu je cena turističkog putovanja izražena u stranoj valuti, uplata novca se vrši u dinarskoj protivrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije, na sam dan uplate.

Član 8. – otkaz putovanja

  • Ukoliko organizator putovanja otkaže putovanje, o tome obaveštava posrednika i sve putnike koji su uplatili ili rezervisali putovanje, najkasnije do kraja narednog dana od dana otkaza putovanja.
  • Ukoliko putnik otkaže putovanje preko posrednika, posrednik mora najkasnije do kraja narednog radnog dana o tome da obavesti organizatora putovanja, elektronskim putem. (datum otkaza putovanja je datum predaje pisanog dokumenta ili e-maila organizatoru odnosno posredniku)

Još jednom napominjemo da novi pravilnik stupa na snagu 18.11.2016. godine. Pogledajte celokupan izmenjeni pravilnik ovde.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 12.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.