Erupcija Strombolija preplašila turiste i odnela jedan život

Jedna osoba poginula je juče nakon serije erupcija vulkana koje su se odigrale na malom italijanskom ostrvu Stromboli, u blizini Sicilije. Izletnik koji je poginuo pogođen je kamenom iz vulkana, dok su drugi koji su se našli u blizini erupcije povređeni.

Tokom erupcije, vulkan je jakom eksplozijom izbacivao lavu i užareno kamenje, koji su izazvali seriju požara na ostrvu. Oko 30 turista, prestrašenih neočekivanom eksplozijom, skočilo je u more kako bi sačuvalo svoje živote. 

Vulkan izbacio fontanu užarenog kamenja

Očevici tvrde da je erupcija na Stromboliju izgledala kao fontana užarenog kamenja. Vulkanska prašina i dim su se tokom erupcije pružili visoko u nebo, pa su erupciji mogli da posvedoče, a i da je čuju, i oni koji se nisu nalazili na Stromboliju. 

Serije eksplozija trajale su tek po nekoliko sekundi, a užareno kamenje i lava raspršivali su se na sve strane. Ljudi koji su u vreme erupcije boravili na ostrvu ili u njegovoj blizini, tvrde da nikad nisu čuli jači zvuk, koje je mnoge paralisao na nekoliko sekundi.

Vulkan na Stromboliju jedan je od najaktivnijih na planeti, a aktivno eruptira od 1932. godine. Ujedno, Stromboli je ostrvo koje je jedno od najpopularnijih destinacija za izlet kod turista smeštenih na Siciliji i u Kalabriji.

Stromboli – od luksuznih vila do aktivnog vulkana

Stromboli nije slučajno jedno od omiljenih izletišta turista smeštenih u južnoj Italiji, najčešće na Siciliji. Tokom izleta na Stromboli, turisti se penju do vulkana, što smatraju egzotičnim doživljajem, ali kao što vidimo – nije u potpunosti bezbedan

Sem penjanja vulkanom, oni uživaju i u obilasku ovog prelepog italijanskog ostrvca, koje je puno luksuznih vila i neverovatno lepih predela, a krase ga i kristalno čisto more i bela, besprekorna plaža. Iako se nekad ovakvi izleti učine zabavnim, pre nego što se uputite u adrenalinska turistička iskustva, dobro se informišite o lokaciji koju posećujete – Putujte Sigurno

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 04.07.2019. | Modifikovano: 04.07.2019.