Novi Zakon o turizmu stupa na snagu od maja

Informacije o ispravnosti turističke kuće sa kojom putujete uskoro će biti dostupnije. Novi Zakon o turizmu nastojaće da reguliše prava putnika bez ikakve mogućnosti prevare. Zajedničkim radom Privredne komore Vojvodine i članica Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA), donet je predlog novog Zakona o turizmu, čije je usvajanje zakazano za kraj maja.

dogovor u agenciji

Na koga se odnosi ovaj Zakon?

Prema rečima Aleksandra Seničića, direktora udruženja turističkih agencija, novi Pravilnik o vrsti i garancijama putovanja obezbediće jednake uslove poslovanja kako za velike tako i za male turističke agencije, shodno prometu koje ostvaruju.

Da bi izbegli mogućnost malverzacija, sve turističke organizacije plaćaće znatno veće premije za dobijanje licence, čime se otežava zloupoterba u poslovanju i garancijama za obeštećenje putnika u agencijama kojima ističe dozvola za poslovanje ili ne ostvaruju veliki prihod.

Na koji način će Zakon uticati na male turističke agencije?

Iz Privredne komore Vojvodine i Ministarstva saopštavaju da će se prvenstveno voditi računa o zaštiti interesa putnika, ali da se ovim zakonom neće zanemarivati ni poslovanja manjih turističkih agencija. One će za organizovanje putovanja plaćati garancije shodno ostvarenom prometu na godišnjem nivou, broju putnika i vrsti proizvoda koji pružaju (autobuski prevoz u zemlji i inostranstvu, prodaja avio karata, individualnih aranžmana i dr.). Na taj način, utvrdiće se njihova sposobnost da pružaju usluge ovog tipa i njihov opstanak na tržištu neće moći da se dovede u vezu sa potencijalnim prevarama putnika.

Smernice za izradu Pravilnika o vrsti i uslovima garancije putovanja, grupe za rad Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacie u saradnji sa Nacionalnom organizacijom turističkih agencija Srbije trenutno se nalaze u skupštinskoj proceduri a njegovo definitivno usvajanje zakazano je za kraj maja.

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 25.03.2019. | Modifikovano: 25.03.2019.