Vinarije na Fruškoj gori – top 5 vinskih kuća na obroncima Srema

Kada su u pitanju vinarije Fruška gora se može istaći po neverovatnom broju od čak njih 60, te je jasno da je ovo idealna destinacija za sve ljubitelje vina. O kvalitetu vina na ovim prostorima svedoči i činjenica da je tradicija vinogradarstva i proizvodnje vina jedna od najstarijih u čitavoj Evropi, a počeci se vezuju za stare Rimljane. 

Casa crnog vina iza koje se pruža pogled na vinograde

U nastavku teksta smo izdvojili neke od najautentičnijih vinarija na Fruškoj gori i dali vam predloge za vinsku turu prilikom koje ćete uživati u vinima jedinstvenog ukusa i vrhunskog kvaliteta.

#1 Vinarija Kovačević – dugo čuvana porodična tradicija

Vinarija Kovačević se nalazi u malom mestu poznatom upravo po vinogradima i voćnjacima – Irigu. Tradicija proizvodnje vina se u porodici Kovačević održava još od 1895. godine, a 2001. godine se postavljaju novi temelji i otvara nova vinarija. Od tada je proizvodnja rasla, da bi vinarija Kovačević postigla mnogobrojne uspehe i postala najveća fruškogorska vinarija

Miroslav Kovačević, koji je treća generacija vinara, 2013. godine kupuje poznati iriški ,,Podrum 1930”, obnavlja ga i prilagođava savremenim metodama proizvodnje vina. Autentični ambijent podruma postaje simbol Iriga i nezaobilazna stanica prilikom posete Fruške gore. 

U vinariji Kovačević vino se proizvodi od različitih sorti crnog i belog grožđa, a od 2018. godine ova vinarija se u potpunosti priklonila organskom principu proizvodnje. Najpopularnija vina vinarije Kovačević su belo vino Chardonnay i crveno Aurelius, a pored njih ističu se Sauvignon, Pinot Noir, ali i crveni i beli bermet visokog kvaliteta

Treba pomenuti da su vinarije na Fruškoj gori i njenim obroncima poznate po ovom tradicionalnom vinu. Bermet je slatko aromatizovano vino koje se pravi od crnog ili belog grožđa, a upečatljiv ukus daju lekovite trave koje se dodaju u  vinsku burad. 

Vinska burad rasporedjena u vinskom podrumu

Vinarija Kovačević je jedinstven spoj tradicije i novina, pa su tako nastali neki od prepoznatljivih ukusa vina, a mogu se istaći Orange Chardonnay edicije R i penušavo vino. S obzirom na to da je vinarija Kovačević tokom vremena znatno proširila i unapredila svoju proizvodnju, ova vinska kuća odlučila se za organizovanje vinskih tura, čime doprinosi vinskom turizmu Srbije. 

Pri vinariji se nalazi i vinska kuća Kovačevič, restoran koji će vam izuzev prepoznatljivog i pitkog vina ponudi mnogobrojne gastronomske specijalitete, a u rustičnom, ali raskošnom ambijentu ćete moći da se prepustite uživanju svim čulima. 

Nakon obilaska vinarije Kovačević i degustacije jednog od najkvalitetnijih vina na našim prostorima, možete provesti noć u nekoj od mnogobrojnih jedinica smeštaja na Fruškoj gori, te produžiti vinsku turu i upoznavanje sa autentičnim ukusima vina na nekoliko dana. 

#2 Vinarija Erdevik – Najstarija vinarija Fruške gore

Erdevik je jedno od najlepših sela u Vojvodini. Posebnost ovog šarmantnog sela čine tri jezera, ali i odličan geografski položaj, plodna zemlja i klima pogodna za uzgajanje voća i vinogradarstvo. 

Kada pomenemo vinarije Fruška gora se ističe kao kolevka vinskog turizma Srbije, a razlog za to je duga tradicija vinogradarstva na ovim prostorima. 

Kultura proizvodnje i uživanja u vinu na ovom području se neguje od davnina. Pojedini istorijski podaci govore da je prva loza zasađena još 276. godine p.n.e. Potencijal plodnog vojvođanskog u 19. veku prepoznao je grof Livije Odeskalki koji podiže ovaj podrum vina. 

Boce vina poredjane na drvenim policama u vinskom podrumu

Vinarija Erdevik se tokom istorije, uspona i padova sela Erdevik menjala i imala zastoj u radu, a danas je prepoznatljiva po vinima bogatog ukusa i zanimljivog naziva. Tu mislimo na Tri roze koze, Tri bele koze, Roza nostra, Bella novela i td

Vinogradi vinarije ne nalaze se u selu Erdevik, već u Krčedinu, na samoj obali Dunava, što dodatno doprinosu kvalitetu i punoći ukusa različitih sorti grožđa. Prilikom obilaska najstarije vinarije na Fruškoj gori, možete obići i tri jezera Bruje, Moharac i Sotsko jezero. Takođe, u blizini Erdevika nalaze se i manastiri Privina glava, Kuveždin i Petkovica. 

Erdevik vinarija je nosilac mnogobrojnih nagrada za kvalitet vina, a svake godine se posebno istakne neprevaziđeno roze vino. Ove godine se na trećem mestu liste magazina ,,Vino i fino” našlo vino Roza nostra, a ukoliko uživate u ukusima ove vrste vina, prilikom vinske ture nemojte zaobići Erdevik. 

#3 Fruškogorski vinogradi – vina sa severnih obronaka Fruške gore

Vinarija Fruškogorski vinogradi nalazi se u jednom od najstarijih sela u Sremu – Banoštoru i upravu na tlu ovog sela, 2006. godine niče jedna od najmlađih vinarija na Fruškoj gori. Danas, 14 godina kasnije vinarija Fruškogorski vinogradi nosilac je brojnih nagrada za kvalitet vina i proizvođač dva prepoznatljiva brenda vina – Fruškać i Quet.

Fruškać je vino koje se izuzev izvanrednog ukusa, kvaliteta, ali i pristupačne cene, ističe po prepoznatljivom dizajnu boce koju možete pronaći u trgovinskim lancima. Još jedna zanimljivost u vezi sa ovim vinom jeste da je oduševilo lično kineskog predskednika Si Đinpinga. 

U liniji Fruškać proizvode se belo, roze i crveno vino. Quet je serija premijum vina vrhunskog kvaliteta, a ovo neobično ime potiče od istoimenog keltskog naziva za utvrđenje koje se nalazilo na prostoru današnjeg sela Banaštor. 

Treba pomenuti da je vinarija Fruškogorski vinogradi zaslužna za uspeh slatkog vina Traminac, a od 2012. godine, kada je linija ,,Tri sunca” osvojila nagradu za najbolje slatko vino, sve više ljubitelja vina uživa u specifičnim ukusima u ovom napitku. Tajna bogatog ukusa ovog vina krije se upravo u takozvana tri sunca, odnosno u odličnom položaju vinograda. 

Naime, grožđe uzgajano u ovom vinogradu upija sunčevu energiju sa neba, iz zemlje i sa površine Dunava pored kojeg se nalazi, te se ukus plodova znatno razlikuje i ranije sazreva.

Vinova loza i pogled na zalazak sunca

#4 Vinarija Deurić – Škola vina za one željne znanja i sjajnog ukusa

Vinarija Deurić nalazi se u neposrednoj blizini sela Mala Remeta i jedna je od najmlađih vinarija Fruške gore, ali to je ne sprečava da niže uspehe. Deurić vinarija proglašena je najboljom mladom vinarijom Srbije 2016. godine. Prva vina su ovde proizvedena 2012. godine, a već sledeće je otvorena i vinska kuća sa vinarijom, restoranom i salom za degustacije. 

Princeps 2015 je vino vinarije Deurić koje je 2020. godine zauzelo prvu poziciju na listi top 5 penušavih vina Srbije časopisa ,,Vino i fino”. Ovaj elegantan napitak napravljen je bez uobičajnog dozažnog likera, te je jedino takvo vino u Srbiji. Pored toga, ova godina bila je jako uspešna za vinariju Deurić, pa su osvojili mnogobrojne nagrade na međunarodnom takmičenju. 

Izuzev vrhunskog vina, vinarija Deurić prepoznatljiva je po Školi vina koja obuhvata jednodnevno četvoročasovno predavanje sertifikovanog somelijera. Osim teorijskog dela sadrži praktične vežbe, ali i ručak i degustaciju 3 vrste vina. Svi polaznici škole sa sobom nose diplomu, ali i nezaboravno iskustvo. 

#5 Vinarija Imperator – proizvodnja organskog vina kao prioritet

Relativno mlada vinarija Imperator nalazi se u fruškogorskom selu Rakovac, a razlog da baš nju prosetite prilikom vinske ture je to što u svojoj ponudi ima jedini malbek iz Srbije. Kao što sam naziv vinarije govori, fokus vlasnika bio je na istoriji, te su za nazive vina uzeta imena careva koji su rođeni na ovim prostorima. 

Upravo to, ali i organsko vino izvrsnog ukusa učinili su da ova vinarija bude veoma poštovana u vinskim krugovima. Treba pomenuti da je ovo jedna od malobrojnih sertifikovanih organskih vinarija u Srbiji. Sertifikovanje je trajalo tri godine i urađeno je po propisima naše države, ali i Evropske unije.

U vinima posebnog ukusa moći ćete da uživate u degustacionoj sali koja na raspolaganju ima oko 50 mesta, a potrebno je da se najavite nekoliko dana ranije. Vinarija Imperator deli prostorije sa vinarijom Salaxija. U neposrednoj blizini ove vinarije na Fruškoj gori nalaze se manastiri Rakovac i Pokrov Presvete Bogorodice, a obilaskom manastirskih poseda možete upotpuniti svoje putovanje. 

Čaša crnog i čaša belog pored groždja na drvenom stolu

Sremski Karlovci –  nemojte zaboraviti destinaciju kulture i vina

Ima li ičega lepšeg od kombinacije dobrog vina i romantičnih ulica jednog od najlepših naselja Vojvodine? Iako lokacijski ne pripadaju teritoriji Fruške gore, Sremski Karlovci nalaze se na njenim obroncima i neizostavna su destinacija na vašoj vinskoj turi. 

Ovo mesto vekovima je predstavljalo središte kulturnog života Srba, a mnogobrojni narodi koji su ovuda prolazili, ostavili su neizbrisiv trag, te Sremske Karlovce danas krase građevine različitih arhitektonskih stilova. Pored toga, vinogradarstvo predstavlja jednu od glavnih zanimanja ljudi sa ovih prostora, te ćete ovde moći da uživate u vinima različitog ukusa. 

Pomenućemo vinariju Kiš koja se ističe po mnogo čemu, a o izvanrednosti kvaliteta vina govore i mnogobrojne nagrade. Kišov grašac (proizvodnja 2019) našao se na listi top 10 najboljih belih vina Srbije 2020. godine. 

Složićete se da ovo priznanje ima veliki značaj s obzirom na veliku konkurenciju u ovoj industriji. Treba pomenuti i vinarije Vinum, Veritas, Mrđanin, a nećete pogrešiti gde god da se uputite i uživate u degustacijama vina vrhunskog kvaliteta.

Nadamo se da vas je ovaj tekst podstakao da se uputite na plodno panonsko tlo i uživate u jedinstvenim vinima nastalim na obali Dunava. Sa prelepim krajolicima, zalascima sunca koji ostavljaju bez daha, ali i kao lokacija na kojoj se nalaze mnogobrojne vinarije Fruška gora predstavlja idealan izbor za sve hedoniste

Autor: Jelena Zdravkovski | Objavljeno: 29.12.2020. | Modifikovano: 30.12.2020.