Vodič za parkiranje na aerodromima

Parkiranje na aerodromima ume da bude izuzetno kompleksno. Kada je u pitanju aerodrom parking uvek postoji u sklopu samog aerodroma, ali mnogi ne znaju uslove parkiranja, kao i ostale informacije o parkingu, a neki bi voleli da čuju i da li postoji neka alternativa zvaničnom parkingu na aerodromu.

Zato smo umesto vas istražili kako funkcioniše parkiranje na aerodromima, posebno parkiranje na aerodromu Beograd, gde će vam, pretpostavljamo, najčešće trebati. Ipak, uključili smo i neke parkinge aerodroma u Evropi, posebno one na popularnim destinacijama. Vodič za parkiranje na aerodromima nalazi se u nastavku teksta. 

devojka na aerodromu trazi parking

Aerodrom Nikola Tesla – parking na aerodromu Beograd

Beogradski aerodrom Nikola Tesla najprometniji je, najveći i najvažniji aerodrom u Srbiji, a nalazi se u Surčinu, na 15 km udaljenosti od centra grada. Aerodrom Nikola Tesla sve češće koriste i turisti koji obožavaju Beograd, a beleži rast u prometu poslednjih godina. 

Postoji nekoliko opcija za dolazak do samog aerodroma, a mnogo je onih koji se odlučuju da sopstvenim kolima dođu do terminala, a zatim na aerodromu i parkiraju automobil, gde će ih čekati odmah pri povratku sa puta. Kada je u pitanju parking aerodrom Nikola Tesla ima 3 parkirališta.

Parkiranje na aerodromu Beograd – zvanični parking 

Zvanični parking aerodroma Beograd daje onima koji se za njega odluče izbor među 3 parking-prostora (2 otkrivena i 1 natkriven). 

 1. Parking 1 (P1) je na otvorenom je prostoru, preko puto aerodromske zgrade, ima 478 parking mesta. Cena parkiranja: 100 dinara po započetom satu.
 2. Parking 2 (P2) je na otvorenom prostoru, 300m od aerodromske zgrade, ima 196 parking-mesta. Cena parkiranja: 800 dinara dnevno.
 3. Parking 3 – Aerodrom garaža, odnosno natkriveni parking na aerodromu u Beogradu, udaljen je od zgrade aerodroma oko 150m, a ima 528 parking mesta. Cena parkiranja: 100 dinara po započetom satu, 4000 dinara za jednokratno trodnevno parkiranje

Obzirom da je važno temeljno predstaviti parkiranje na aerodromu, a da je platforma PutujSigurno uvek na strani putnika, moramo navesti i primedbe putnika u vezi za parkiranjem na aerodromu Beograd.

Ono što putnici zameraju parkingu na beogradskom aerodromu Nikola Tesla, uglavnom se svodi na 2 glavne primedbe: visina cene parkiranja (nekada je cena parkinga na aerodromu viša od cene avionske karte) i nedovoljna obaveštenost o slobodnim mestima na parkingu.

Alternativni park ‘n fly aerodrom parking 

Uređen i osmišljen po ugledu na park ‘n fly sistem na američkim aerodromima, alternativni parking kraj samog aerodroma Beograd nema mana kao zvanični aerodromski parking. On je osmišljen upravo sa ciljem da putnicima obezbedi povoljan, brz, a potpuno bezbedan uslužni parking koji se nalazi na svega  par stotina metara od terminala

Tako je https://www.aerodromparking.com/ ubrzo pronašao svoje pristalice i stvorio čitavu bazu fanova koju čine zadovoljni korisnici ovog parkinga kraj aerodroma. Jednostavna rezervacija parkinga, bezbednost automobila na najvišem nivou, izuzetno povoljna cena, kao i besplatna vožnja do aerodroma i pranje automobila najzaslužniji su sa sve veću popularnost alternativnog aerodrom parkinga. 

Cena alternativnog aerodrom parkinga zavisi od broja dana, a računica izgleda ovako: 

 • 1 do 5 dana – 1 dan – 450 RSD, 2 dana – 400 RSD, 3 dana – 400 RSD, 4 dana – 400 RSD;
 • 5 do 15 dana -300 RSD po danu;
 • 16 do 30 dana – 250 RSD po danu;
 • 30+ dana – 200 RSD po danu.

Sem neverovatno povoljne cene parkinga, dodatne usluge kao što su: mogućnost da tokom putovanja uvek možete da uđete na aplikaciju i vidite svoj automobil, besplatan prevoz od parkinga do aerodroma, kao i besplatan doček sa leta ispred samog terminala (čak iako let kasni), rad 00-24 i laka rezervacija, pogodnosti su koje dodatno preporučuju ovakav način parkiranja na aerodromu.

aerodrom Sarl de Gol u Parizu

Aerodrom Šarl de Gol – parkiranje na aerodromu u Parizu

Aerodrom Šarl de Gol jedan je od najvećih i najprometnijih aerodroma sveta, pa ne čudi što obiluje brojnim parkiralištima na aerodromu. Mesto za parkiranje na aerodromu Šarl de Gol u Parizu može se pronaći na više različitih mesta oko terminala na aerodromu: 1, 2A, 2C, 2D, 2E, 2F, 2G i 3. 

Sem regularnih parkinga na aerodromu u Parizu, postoji i parking koji služi za kratak vremenski period – od par minuta pa na dalje. Ova parkirališta nalaze se na otvorenom, kraj samih ulaza u terminale, a dobro služe ukoliko vas neko dovozi do aerodroma, ili vi nekoga dovozite, pa vam je potrebno samo kratko zadržavanje na parkingu. Prvih 10 minuta je besplatno, a posle se svaki minut naplaćuje. Sat vremena je 8 eura.

Za duža putovanja, za svrhe parkiranje na aerodromu u Parizu možete odabrati bilo koji od mnogih parkirališta, ali je najjednostavnije da vaše opredeljenje bude parking koji je što bliži terminalu sa kog poleće vaš let. Cene parkiranja na aerodromu Šarl de Gol: 

 • 1 do 7 dana – €120.00
 • 8 dana – €125.00
 • 9 dana – €130.00
 • 10 dana – €135.00
 • cena se poveća za 5.00 sve do 30. dana parkinga, od kada se počinje sa novom računicom: €40.00 za svaku narednu nedelju parkinga. 

Parkiranje na najprometnijem aerodromu Evrope – londonskom Hitrou

Aerodrom Hitrou je jedan od najprometnijih aerodroma sveta, a prvi je na listi najprometnijih aerodroma Evrope. Zanimalo nas je kako funkcioniše parkiranje na aerodromu kroz koji godišnje prođe oko 80 miliona putnika, pa smo ćemo i parking ovog aerodroma navesti u našem vodiču za parkiranje na aerodromima.

Londonski aerodrom Hitrou raspolaže sa šest različitih tipova parkinga: 

 • Parking za kratko ostajanje

Cene: Do 30 minuta – £4.20; 30 minuta-sat vremena – £7.50; 1-2 sata – £12.00; 2-3 sata – £14.90; 3-4 sata – £19.40; 4-5 sati – £24.00; 5-6 sati – £29.80, 6-9 sati – £43.60; 9-12 sati – £56.30, 12 do 24 časa –  £64.30. 

 • Parking za duži vremenski period

Cene: Prvi dan – £29.50, svaki naredni dan –  £23.50.

Sem toga, kada je u pitanju parking aerodrom Hitrou u Londonu raspolaže sa još četiri tipa parkinga, za koje važe posebna pravila o kojima se možete informisati na njihovom sajtu.

 • Parking za dugo ostajanje
 • Meet & Greet parking 
 • POD parking 
 • Valet parking

Sigurni smo da vam je vodič za parkiranje na aerodromima pomogao da donesete zaključke o parkiranju na drugim aerodromima Evrope, ali i čitavog sveta. Na kom god aerodromskom parkingu da ste odlučili da parkirate – savetujemo da krenete rano i da izaberete najpovoljnije rešenje – Putujte Sigurno! *Cene parkinga određuju aerodromi i podložne su promeni. Savetujemo da posetite zvanični sajt željenog aerodroma i tu se informišete o aktuelnim cenama i informacijama.

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 24.07.2019. | Modifikovano: 24.07.2019.