Voždovac – sve popularnije mesto za život

Kada se u nekom društvu pokrene priča o najpoželjnijim krajevima za život, retko ko spomene Voždovac kao prvu opciju.

Prava je šteta što je tako jer je ova opština pravi skriveni biser Beograda čiji su potencijal prepoznali mnogi investitori poslednjih godina, pa se i u njegovu infrastrukturu dosta ulaže.

Sve češće danas Beograđani kupuju stanove u novoizgrađenim kondominijumima na Voždovcu, želeći da pobegnu od gradske gužve. Najradije se odlučuju za vozdovekapije.rs jer ovaj kompleks pruža sve što je potrebno za visokokvalitetan i komforan život.

Pročitajte zašto bi svako trebalo da razmotri kupovinu nekretnine u ovom ili sličnom naselju na Voždovcu.

Avalski toranj

Voždovac – opština sa bogatom istorijom

Osim što je spona između centra grada i južnih beogradskih opština, kao i jedna od najvećih opština, sa oko 200 hiljada stanovnika, Voždovac se može pohvaliti i bogatom istorijom.

Mesto današnje opštine Voždovac je upravo mesto sa kog je vožd Karađorđe poveo svoje ustanike kada je 1806. prvi put oslobodio Beograd od Turaka. U znak sećanja na taj događaj, ovaj kraj dobija naziv Voždovo predgrađe, da bi kasnije dobio ime Voždovac. Po završetku Drugog svetskog rata opština je nazvana VI rejon, a 1956. nastaje Voždovac kakav danas znamo spajanjem tadašnjih opština Lekino brdo i Voždovac.

Na teritoriji ove opštine danas ima 36 naselja, a ona su se postepeno pripisivala opštini, kako se Beograd širio. Danas je tu mnogo značajnih arheoloških nalazišta i spomenika od kulturnog značaja. Izdvojićemo nekoliko:

  • Lokalitet Strelište – nalazi se na Banjici i tu su krajem 19. veka konstantovani ostaci antičkih grobova;
  • Lokalitet Autokomanda – u krugu stare Autokomande su konstantovani ostaci iz praistorije i srednjeg veka;
  • Spomen park Jajinci – u pitanju je bivša masovna grobnica iz vremena Drugog svetksog rata, koja je kasnije preuređena u spomen park u znak sećanja na streljane.

Mnoge važne istorisjke ličnosti su rođene i odrasle na Voždovcu, ali jedna istorijski veoma bitna koju ćemo pomenuti odmah jeste vojvoda Stepa Stepanović, koji je rođen u selu Kumodraž i bio učesnik narodno-oslobodilačkih ratova.

Po Stepi Stepanoviću nosi naziv i najduža ulica na Voždovcu, ali i u Beogradu – ulica Vojvode Stepe.

Ona počinje na Autokomandi, tačnije kod Trga Oslobođenja, a zatim se prostire sve do ulice Stražarska Kosa u Kumodražu. Ukupna dužina joj je oko 7 kilometara i jedna je od 5 glavnih saobraćajnica u tom delu grada, veći deo ulice Vojvode Stepe može se preći tramvajima, omiljenim prevoznim sredstvom većine Voždovčana.

Poznata je i po nekada kultnom bioskopu Voždovac koji svi znamo iz filma “Kad porastem biću Kengur”.

Najznačajnije istorijske ličnosti

Mnoge veoma bitne istorijske ličnosti živele su na Voždovcu.

  • Stepa Stepanović – kao što smo već naveli, Vojvoda Stepa rođen je u tadašnjem selu Kumodraž 1856. godine
  • Milunka Savić – čuvena Milunka provela je drugi deo svog života i starost u stanu u svojoj kući na Voždovcu čuvajući unuke, da bi joj grad dodelio neposredno pre njene smrti stan u ulici Braće Jerković na Voždovcu u kom je i umrla 1973. Danas ulica na Voždovcu nosi njeno ime, a na njenoj bivšoj kući nalazi se spomen ploča.
  • Vasa Čarapić – rođen je u Belom Potoku, a bio je poznat i pod imenom Zmaj od Avale i jedan je od značajnijih boraca za oslobođenje Beograda.
  • Mihailo Nenadović – bio je artiljerijski brigadni general i rođen je u selu Zuce kod Avale.

 

Spomenik neznanom junaku

Koja sve mesta čine Voždovac?

Voždovac se sastoji od čak 36 naselja. Njegov gradski deo čine Naselje Stepa Stepanović, Autokomanda, Banjica, Banjica 2, Braće Jerković, Siva Stena, Braće Jerković 2, Voždovac, Dušanovac, Jajinci, Kumodraž, Kumodraž 2, Lekino Brdo, Marinkova Bara, Medaković, Medaković 2, Medaković 3, Mitrovo Brdo, Konjarnik, Pašino brdo, Selo Rakovica, Trošarina i Šumice.

Prigradska naselja su uglavnom locirana u blizini Avale i u pitanju su sledeća: Jajinci, Selo Rakovica, Beli Potok, Bubanj Potok, Gaj, Zuce, Pinosava, Ripanj, Stepin Lug i Šuplja Stena.

Iako je gradski deo Voždovca najpoželjniji za život, pre svega lokacije koje se nalaze u delu ulice Vojvode Stepe pre Trošarine, kao i u ulicama Jove Ilića, Bulevaru oslobođenja i okolnim, mnogi se odlučuju i za nešto mirniji život, te kupuju kuće što bliže Avali, kako bi bili okruženi prirodom.

Glavna prednost Voždovca je u tome što je veoma blizu centra Beograda, a opet dovoljno okružen prirodom, tako da nemate osećaj kao da ste u preterano urbanoj sredini i centru gradske vreve.

Stanovnicima Voždovca na raspolaganju su Banjička šuma, plivalište Banjica, kao i teniski i mnogi fudbalski tereni za rekreaciju. Za vikend izlet do Avale nije im potrebno više od pola sata putovanja, čak i ako se odluče da do nje odu autobusima koji polaze sa Trošarine i ima ih mnogo koji staju u njenom podnožju.

Još jedan razlog zbog kog se mnogi studenti sele na Voždovac jeste blizina čak četiri popularna fakulteta, a u blizini je i veliki tržni centar.

A o gastronomiji i ogromnom izboru lokala sa dobrom hranom bolje ni da ne počinjemo. Ta tema tek zaslužuje jedan poseban tekst!

Sve u svemu, Voždovac ima mnogo toga da ponudi i treba ga ozbiljno razmotriti pri biranju mesta za život.

Autor: Lav Vračević | Objavljeno: 23.12.2022. | Modifikovano: 23.12.2022.