Vreme trajanja turističkog putovanja

Na kompletan doživljaj tokom turističkih putovanja utiču brojni faktori, pa i vreme trajanja turističkog aranžmana. Česte su situacije u kojima putnici smatraju da su izgubili dan u odlasku ili povratku i da su tako bili oštećeni brojem dana provedenih na destinaciji. Još jedna stvar koja nervira putnike jeste kasni ulazak i rani izlazak iz smeštaja poslednjeg dana putovanja.

Programom putovanja definisan je datum i pravac kretanja od trenutka polaska do trenutka dolaska, mesta zadržavanja tokom prevoza i opis svih aktivnosti u toku turističkog aranžmana. Vremensko trajanje aranžmana precizira se utvrđivanjem dana polaska i dana povratka sa putovanja, a ne boravkom u smeštajnom objektu.

Datum početka i završetka aranžmana

Prema opštim uslovima putovanja, datum početka i završetka putovanja utvrđen programom ne podrazumeva celodnevni boravak putnika u smeštajnom objektu, odnosno destinaciji. Vreme polaska i dolaska putnika ili izlaska putnika iz smeštajnog objekta  uslovljen je procedurama na graničnim prelazima, stanju na putevima, dozvolama nadležnih vlasti, tehničkim i vremenskim uslovima ili višom silom. Svi faktori mogu da utiču na vreme polaska aviona i drugog prevoznog sredstva nad kojim organizator nema kontrolu, te u takvim slučajevima organizator ne snosi odgovornost. Prvi i poslednji dan iz programa su predviđeni za putovanje i ne podrazumevaju boravak u hotelu ili mestu opredeljenja već samo označavaju kalendarski dan početka i završetka putovanja. Organizator ne snosi odgovornost zbog kasnog noćnog ili ranog jutarnjeg leta, ulaska u sobu u kasnim večernjim časovima, napuštanje hotela u ranim jutarnjim časovima i sl.

Doplata  dodatnog dana u hotelu

Dešava se i to da ugostitelji sa turističkim agencijama ugovaraju i naplaćuju im uslugu smeštaja za proteklu noć ukoliko gost uđe u sobu u ranim jutarnjim satima, jer se ta soba ne može izdati drugom gostu. Mnoge turističke agencije nude mogućnost doplate dodatnog dana u izabranom hotelu. Dodatni dan vam omogućava produženi boravak u hotelu i koristi vam ukoliko imate kasni večernji let.

Za avio aranžmane ugovoreno vreme početka putovanja je sastanak putnika, koji je najmanje dva časa ranije u odnosu na prvo objavljeno vreme poletanja od strane avio kompanije. U slučaju pomeranja navedenog vremena poletanja aviona, organizator ne snosi nikakvu odgovornost, već se primenjuju nacionalni i međunarodni propisi iz oblasti avio saobraćaja.

Uslovi vezani za turistički aranžman moraju biti precizno definisani kako bi se izbegle sve nedoumice u odnosima između turističke agencije i njenih klijenata. Samo putovanje do krajnjeg odredišta, bilo da putujete autobusom ili avionom, treba da prođe u radosti i iščekivanju novih, neotkrivenih destinacija. Da li putovanja mogu biti i izvor stresa i kako putovanja utiču na raspoloženje pročitajte u okviru naše sekcije Svet putovanja.

Autor: Dragana Stojanović | Objavljeno: 11.01.2018. | Modifikovano: 26.12.2019.