Zadar – Hrvatska | Vodič za letovanje

Kao grad za koji mnogi tvrde da je centar zabave jadranskog primorja u Hrvatskoj, Zadar je grad koji svojom kako bogatom tradicijom i kulturnim nasleđem tako i savremenim i modernim mestima i zanimljivostima može veoma mnogo da ponudi svojim posetiocima.

Bilo danju ili noću, Zadar je primorski grad koji će vas osvojiti posebnom atmosferom i svojim bogatim životom, zanimljivim mestima i prelepom prirodom koja ga okružuje. Pogledajte sve korisne informacije i iskustva za letovanje u Zadru kroz još jedan u nizu PutujSigurno vodiča za letovanje, a prvi kada je u pitanju hrvatsko primorje.

Grad Zadar na Primorju

Zadar – Lokacija i Informacije

S obzirom da se nalazi u samom srcu Jadranske regije, poznat je kao mesto sa dobrim položajem i vezama sa čitavim regionom. Deo je Zadarske županije i nalazi se u severnoj Dalmaciji. Predstavlja urbani, kulturni i administrativni centar čitave oblasi. Tokom prethodnih vekova bio je pod vlašću Austrije, Venecije, Italije, pa ga karakteriše veliki broj kulturno-istorijskih spomenika koji svedoče o prošlim vremenima. Okružen je divnom prirodom, brojnim parkovima, borovim šumama, što daje posebnu čar ovakvim letovalištima.

Istočni deo obale Jadrana, gde je i Zadar, je razuđen, sa velikim brojem ostrva koji ga okružuju. Nekoliko luka sa svojim pomorskim linijama ga čine pomorskim centarom. U samom starom gradu je jedna od njih, brodska luka koja ga povezuje sa Italijom (Ankonom). Kroz grad prolazi auto-put Zagreb-Split.

U gradu se za stizanje sa jednog do drugog mesta može koristiti gradski prevoz koji je veoma tačan. Na svakom stajalištu se nalazi mapa linija koje tu saobraćaju, kao i tabla pa preciznim informacijama o vremenu saobraćanja linija. Karte se kupuju kod vozača ili na trafikama, a postoji mogućnost i uzimanja povratne karte. Ulazak je obavezan na prednja vrata i tom prilikom se karta mora poništiti ispred vozača. Znamo da naši ljudi ne vole mnogo ovakva pravila, ali hrvatsko primorje i njegovi gradovi su takvi da se ova pravila poštuju.

Vremenska zona u Hrvatskoj je ista kao i u Srbiji, tako da nema vremenske razlike. Valuta koja se koristi kao sredstvo plaćanja su hrvatske kune, a trenutni kurs okvirno je 1 EUR = 7.54 HKR. Zamenu novca možete izvršiti u svim menjačnicama u gradu.

Kako stići do Zadra

Zadar ima veoma razvijenu saobraćajnu infrastrukturu, pa je do njega lako doći kako drumskim, tako i vazdušnim i vodenim putem, u zavisnosti od polazne tačke. Ima nekoliko luka, za trajekte, putničke brodove i kruzere, pa je morem povezan kako sa susednim ostrvima i gradovima sa svoje obale, a to važi i kada su u pitanju drugi primorski gradovi i letovališta u Hrvatskoj sa različitih strana.

Iako je aerodrom mali, može se pohvaliti dobrim vezama sa većim gradovima Republike Hrvatske, kao i mnogim evropskim gradovima. Od grada je udaljen samo 7 km. Direktnih letova od Beograda do Zadra nema, a ukoliko želite da presedate u Beču, Frankfurtu, Zagrebu ili nekom drugom gradu, let se može odužiti na šest i više sati.

Setaliste u Zadru

Zato je najveći deo turističkih aranžmana iz naše zemlje (ne samo za Zadar, već i ostala letovališta hrvatskog primorja) predviđen sa sopstvenim prevozom, upravo zbog blizine hrvatskih letovališta i dobrih puteva. Zadar je od Beograda udaljen nešto manje od 700 km, i automobilom je potrebno oko šest-sedam sati vožnje kako bi se stiglo do odredišta. Putovanje automobilom Bam omogućava sopsvenu organizaciju puta bez učestvovanja turističkih agencija, što je svakako velika prednost.

Ukupna cena putarina u Hrvatskoj je, okvirno, oko 40EUR.

Takođe, do Zadra možete doći redovnim autobuskim linijama (sa BAS stanice). Putovanje autobusom od Beograda do Zadra traje 11-12 sati, a pre puta se obavezno treba raspitati o tačnom vremenu polaska, mogućim popustima za povratne karte, dečije karte i mogućnostima rezervacija karata tokom sezone, kada su gužve veće. Polasci se uglavnom realizuju u večernjim satima, nakon čega vas čeka noćna vožnja i stizanje u Zadar u ranim jutarnjim časovima.

Direktnih linija železničkim saobraćajem nema. Postoji mogućnost da se vozom ide do Zagreba, gde se preseda za Zadar što je već kompikovanije, a sve zajedno na kraju ispada skuplje.

Zadar – destinacija za svačiji ukus

Iako je poznat kao grad koji vrvi od života, naročito tokom noći, i kao mesto sa velikim brojem klubova i mesta za mlade, zbog velikog broja turističkih znamenitosti ostalih vrsta, Zadar je i mesto na kome će svoj prostor naći i porodice, kao i ljubitelji istorije, arhitekture i brojnih izleta raznih vrsta.

Stari deo grada zauzima veliku površinu i tu su smeštene sve glavne institucije kao što su fakulteti, zgrada opštine, sud, pijaca. Za one koji tu žele da obiđu neke od spomenika u okviru starog grada mogu videti sledeće: crkva sv. Donata, čuvena Kalelagra, Katedrala sv. Stošija, crkva sv. Mateja, Gradske zidine, Arheološki muzej Zadar, Narodni trg.

Crkva Sveti Donat u Zadru

Mnoštvo kafića, barova i restorana ćete naći upravo u starom gradu, a neki od njih su recimo The Factory bar, gde će vas dočekati uvek ljubazno osoblje i pristupačne cene pića. Prošetajte starim kaldrmisanim kamenim uličicama, prođite Kalelagrom, najpoznatijom zadarskom ulicom i uživajte u mirisu primorja i morskih plodova. Na kafu ili pauzu možete svratiti u Callegro caffee koji se nalazi u širokoj ulici. Ukoliko volite morske specijalitete, zadarska Foša je mesto gde će vas dočekati raznovrsan meni na tu temu.

Tokom jula i avgusta u gradu se održavaju mnogi raznovrsni festivali, pa je to vreme kad je posebno živo i bučno. Grad je moguće obići i uz pratnju vodiča, kroz pešačku turu, Upoznati Zadar sa mora kroz izlet sa brodom. Mladima će posebno biti zanimljiv izlet Party Boat kojim se organizuje žurka i plovidba od 15h do 21h, a ovaj izlet obuhvata i kupanje u kristalno čistom moru, koktele i dobru zabavu koju obećava agencija koja ga organizuje. Organizuje se tokom letnjih meseci. Cena ovog izleta je 30EUR.

Plaže u Zadru

Mnoštvo je plaža koje možete posetiti tokom svog boravka u Zadru. Iako za mnoga urbana turistička mesta važi to da gradske plaže najčešće treba izbegavati, za Zadar to ne važi. U samom gradu su najpoznatije: Kolovare, čuvena plaža Borik i Uskok.

Plaža Borik se nalazi severno od glavnog gradskog jezgra uz istoimeni veliki hotel, najčešće je goriste gosti hotela, ali je otvorena i za sve ostale posetioce. Postoji mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, a tu su i brojni restorani i barovi i mali aquapark. Ova plaža je delom šljunkovita, a delom peščana. Dobila je naziv po borovoj šumi koja je okružuje.

Oblast Kolovare se nalazi južno od centra grada i čini je obala od 2 km sa nekoliko plaža i uvala koje se nadovezuju i sa po kojim kafićem uz obalu. Najbolje je otići na najznačajniji deo ove oblasti, blizu hotela Kolovare, gde se nalazi nekoliko terasa i kafića, mogu se naći parking mesta ukoliko dolazite automobilom, a postoji mogućnot i najma ležaljki. Plaža je, takođe, delom šljunkovita, delom peščana.

Plaža Vitrenjak u marini Uskok je značajna po tome što je pogodna za porodice, odnosno roditelje sa decom jer poseduje i dečje igralište. Na obali se nalazi i jedan kafić.

Predlog aktivnosti u Zadru

Veliki je broj turističkih atrakcija koje možete videti kada ste u Zadru. Iako je letnji centar, poseduje veliki izbor kulturno-istorijskih spomenika i zanimljivosti, pa je i mesto kome se možete vratiti tokom cele godine, kada nije vreme za plažu i kada ćete imati dovoljno vremena za sve ostalo. Najveću atrakciju starog grada predstavljaju Morske orgulje i Pozdrav Suncu koji se nalaze na čuvenoj zadarskoj Rivi, a navešćemo još neke od mogućih izleta za koje se možete odlučiti ukoliko vam se uklapaju u vaša interesovanja i vreme kojim raspolažete.

Morske orgulje – Pored riznice starih spomenika koje grad poseduje tu je i jedno od savremenih arhitetonskih ostvarenja lokalnog arhitekte po kome je Zadar postao prepoznatljiv i poseban. Na ovom mestu se okuplja hiljade turista ne bi li uživalo u čarobnim zvucima koje stvaraju voda i talasi udarajući u betonske ploče. Napravljene su tako da se stepeničasto spuštaju ka vodi, a svaki od tih delova ima u rivu ugrađenen cevi različitih razmera, a iz otvora koji se nalaze u gornjem delu se čuju zvuci koje žele da čuju svi oni koji posete Zadar. Morske orgulje se nalaze na zapadnom delu zadarske rive, duž šetališta, pa ih je zgodno posetiti bilo kad tokom dana ili večeri.

Sukošan je prelepo i mirno mesto u blizini Zadra (11 km udaljeno) gde se nalazi duga i prostrana peščana plaža sa marinom Dalmacija. Karakterišu je kristalno čista i bistra voda i pitome uvale bez velikih gužvi i buke.  Za one koji žele da uživaju u mirnoj i pitomoj prirodi ovog naselja, ovde je moguće naći i smeštaj, a svakako i doći samo na plažu iz Zadra i okoline Svakodnevnim autobuskim linijama možete doći iz Zadra do ovog mesta.

Pozdrav Suncu – Ovo je još jedno nezaobilazno mesto za sve one koji dođu Zadar tokom letnje sezone ili u bilo koje drugo vreme. Pozdrav Suncu se nalazi u blizini Orgulja i čini ga velika okrugla staklena površina koja u večernjim satima menja boje svetala. Turistima je posebno zanimljivo da u tom prizoru uživaju uz zvuke koje prave Morske orgulje, pa je možda i idealno za posetu tokom večernjih sati kad se možete imati potpuni ugođaj u ovom doživljaju. Sa ovog mesta se pruža pogled na zalazak sunca, po kome je Zadar nadaleko poznat. Ako je verovati pričama, čak je i čuveni Alfred Hičkok prokomentarisao da je zadarski zalazak sunca najlepši na svetu.

Zanimljivost: Tradicija koja traje godinama unazad govori da je običaj da se u 20h dođe na ovo mesto i 10 minuta nepomično posmatra sunce i tako skuplja pozitivna energija, po čemu je taj stakleni krug i dobio ime Pozdrav Suncu.

Nacionalni parkovi – Još jedna od velikih turističkih atrakcija u Zadru i okolini, mesta koja su popularna i veoma posećena i van letnje sezone, i mesta po kojima je Hrvatska nadaleko poznata. To su: Paklenica, Plitvička jezera, Kornati, Krka i Sjeverni Velebit. U zavisnosti od toga koliko vremena želite da oduzmete sunčanju i uživanju na plažama, takođe preporučujemo da odaberet bar jedan od ovih nacionalnih parkova i svoj boravak obogatite i danom u čarobnoj prirodi.

Izleti do nekih od njih, kao što su Kornati, se organizuju svakodnevno i cena se kreće oko 50-ak eura. Ovo je i jedan od idealnih celodnevnih izleta jer uključuje i pristajanje i kupanje u jednoj od najlepših uvala ovog arhipelaga. Brodom se plovi između ovih prelepih ostrva, a Kornati definitivno predstavljaju raj za sve one koji znaju uživati u prirodnim lepotama i očaravajuće čistom moru.

Parkovi prirode – Ima ih nekoliko, Telašćica, Velebit, Vransko jezero. Svaki ima svoje specifičnosti, pa ukoliko imate vremena odaberite bar jedan od njih.

I ovde ćemo izdvojiti samo jedan, brodski izlet do uvale Telešćica, najlepše prirodne luke sa šest manjih ostrvaca koji svojom lepotom ostavljaju bez daha svoje posetioce. Glavna karakteristika su stene tzv. Dugog otoka, koje se izdižu 200 m iznad površine mora i spuštaju do dubine od 90 m u more i još jednom prirodnom fenomenu, slanom jezeru Mir, u kome se može okupati.

Na kraju je dobro spomenuti da se do nekih obližnjih ostrvaca može otići i individualno na poludnevni ili celodnevni izlet. Za to su, zbog svoje blizine, posebno pogodna ostrva Ugljan i Pašman, do kojih redovnim linijama trajekta iz luke u starom gradu možete stići za pola sata. Ugljan je poznat po bujnom zelenilu, maslinama, borovima, čempresima i vinovoj lozi. Sa Pašmanom je povezan mostom, pa je i na taj način moguće povezati ova dva ostrva. Ova avantura je zaista vredna truda jer su ovo upravo samo neka od mesta gde se boja bujnog zelenila stapa sa plavetnilom neba i mora, čineći viđene prizore nezaboravnim.

Zadar kroz spoj lepote prošlosti i svih pogodnosti za kojima tragaju neki od savremenih putnika, nudi brojne mogućnosti i turističke atrakcijei kao što su: lokalni specijaliteti, raznovrstan izletnički program, smeštaj kao i kulturne znamenitosti za one koji žele da deo svog odmora provedu i na taj način. Specifičan ambijent, borove šume, karakteristične nijanse jadranskog primorja, veliki izbor plaža i grad na dohvat ruke čine Zadar jednom od najboljih destinacija za letnje odmore i jednim od napopularnijih hrvatskih turističkih odredišta.

Autor: Tanja Loncar | Objavljeno: 16.06.2016. | Modifikovano: 11.03.2019.