POZOVITE
POGLEDAJTE SVE FOTOGRAFIJE

O smeštaju

  U selu Markova Crkva, nadomak Lajkovca, na svega 70 km od Beograda, nalazi se Sretenovića vodenica. Ova vodenica deo je poljoprivrednog gazdinstva koje je u vlasništvu porodice Sretenović više od dva veka.

  Sretenovića vodenicu je od Turaka 1818. godine kupio pop Sreten, i od tada se njegovi potomci bave uzgojem različitih autohtonih vrsta žitarica. Danas se u ovoj vodenici na reci Toplica nalaze dva vodeničarska kamena koji sitne 10 vrsta kukuruza i pšenice, a njihova proizvodnja je u potpunosti organska i sertifikovana.

  U želji da očuva tradiciju, ali i upozna veći broj ljudi sa seoskim načinom života i prednostima organske proizvodnje, porodica Sretenović 2023. godine postala je deo prvog Biodistrikta u Srbiji, i prvog u delu južnog Balkana.

  Svakog meseca ovde se organizuju interaktivne radionice zdrave hrane na kojima možete naučiti kako se prave domaća proja, hleb od miksa žitarica, i mnogi drugi ukusni tradicionalni proizvodi. One su idealna prilika da se družite i provedete kvalitetno vreme na čistom vazduhu, uživajući u ukusnoj organskoj hrani, proverenog kvaliteta.

  Pored radionica, Bazari u Sretenovića vodenici još jedna su savršena prilika da isprobate neodoljive domaće proizvode. Popijte čašicu travarice (rakije sa 57 različitih trava), kupite kvalitetni domaći med ili isprobajte specijalitet Sretenovića: palačinke od speltinog brašna sa prelivom od cepkanih šljiva.

  Dodaci
  • Domaća hrana
  • Doručak
  • Dvorište
  • Pogled na planinu
  • Pogled na reku

  POGLEDAJTE NA MAPI

  Pošaljite UPIT za Sretenovića vodenica