8 prirodnih čuda Novog Zelanda koje morate posetiti na Severnom Ostrvu

Ogromna raznolikost dostupnih mogućnosti za istraživanje severnog ostrva Novog Zelanda, takođe poznatog kao Aotearoa (maorski naziv za ovu državu), čini taj proces veoma zanimljivim. Mnogi kosmopolitski gradovi ove države se nalaze upravo na tom ostrvu, ali i njegovi ruralni delovi su takođe puni kultirnih i istorijskih znamenitosti. Zatim tu je i neopisivo lepa priroda, sa pogledom u svakom pravcu koji oduzima dah.

Evo osam prelepih mesta koja treba da posetite ako ste ljubitelj prirode. Nakon čitanja ovog članka, sve što treba da uradite je da rezervišete svoj smeštaj i spremite se za iskustvo života!

 

Novi zeland

# 1 Morski rezervat ostrva siromašnih viteza

Ostrva siromašnih viteza su jedno od najboljih mesta za ronjenje na svetu, a nalaze se 35 minuta vožnje čamcem od Tutukake na istočnoj obali severnog ostrva. Zbog statusa morskog rezervata, morski život u toj vodi može da neometano cveta. Sjajno iskustvo je istraživanje morskih pećina, litica, i šuma algi, a odlazak u morski park je među omiljenim turističkim izletima.

Sama ostrva su međutim zabranjena jer su dom brojnih retkih i ugroženih životinjskih i biljnih vrsta. U Tutukaki postoji veliki broj turističkih kompanija koje pružaju ovakva iskustva za ljude različitih uzrasta i interesovanja. Od januara do maja je voda najtoplija sa oko 20 do 23 stepena celzijusa i najprozirnija sa vidljivošću do čak 20 metara daljine.

 

# 2 Tāne Mahuta

Smatra se da najstarije kauri drvo na Novom Zelandu, Tāne Mahuta, ima starost od 2000 godina. Kauri drveća su članovi porodice četinara pod nazivom Araucariaceae. Ako posetite severno ostrvo, morate lično videti ovog šumskog kolosa. Maori, koji vitalnost ovih biljaka vide kao odraz zdravlja cele šume, kauri smatraju kao „taonga (blago)“. Uprkos svim naporima da se očuvaju, drveće je nažalost u opasnosti od bolesti koja predstavlja pretnju za njihov opstanak. Između luke Hokianga i Dargavilla, u šumi Vaipoua, možete pronaći drvo Tāne Mahuta. Potrebno je oko 2 sata da se stigne od Fangareja preko Kaikohe i 1 sat i 45 minuta kroz Dargavil.

Parking se nalazi preko puta ulaza u šumu i postoje očigledni putokazi. Proći ćete kroz veliku stanicu za pranje dok se približavate šumi, gde se očekuje od vas da očistite i dezinfikujete cipele. Do drveta Tāne Mahuta se može doći nakon kratke petominutne šetnje odatle. Bićete zapanjeni veličinom ovog drveta kada ga na kraju vidite. Kada uračunate drvo Tāne Mahuta sa drugim lokalnim blagom kao što su muzej u Dargavilu, muzej kauri i Ngawha toplotni izvor, putovanje do Tāne Mahuta iz Whangāreia može biti veoma zabavno.

 

# 3 Vaitomo pećine

Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na Novom Zelandu su Vaitomo pećine do kojih treba 2 sata i 10 minuta puta od Oklanda ili sat vremena i 50 minuta od Taupa. Ovo misteriozno podzemno okruženje pruža avanturu kakvu nećete naći nigde drugde. Pećina svetlećih crva i Ruakuri pećina su dve od tri pećine do kojih možete doći peške, a svetleći crvi su glavna atrakcija (možete pristupiti i sa invalidskim kolicima). Iako Aranui pećina nema svetleće crve, ona je veoma poznata po svojim zapanjujućim stalaktitima i stalagmitima.

Dostupna vam je i pećinska rafting avantura koja je favorit za ljubitelje adrenalina. Informativni rezime sve tri pećine će vam biti pružen od strane vodiča tokom obilaska pećina, koje su bogate po pitanju geologije, faune i istorije. Da biste imali garanciju da će biti mesta za vas na određenoj turi sve morate unapred rezervisati. Ako spojite više tura dobićete značajne popuste.

 

# 4 Rangitoto ostrvo

Rangitoto, najnoviji vulkan na Novom Zelandu, je star samo 600 godina. Ime ostrva Rangitoto, koje u prevodu znači „nebo koje krvari“, je dato od strane lokalnog stanovništva koji su ga videli nakon erupcije. Hiljade turista godišnje dolazi kako bi uživali u planinarenju i pogledima koje ovo ostrvo nudi. Najveća šuma „pohutukava“ (drugačije poznata kao novozelandsko božićno drvce ili žbun), koja cveta od kraja novembra do božića, se nalazi na ovom ostrvu. To je upečatljiv prizor. Prevoz do ostrva je veoma jednostavan i trajanje puta trajektom je 25 minuta od Devonporta ili centralnog Oklanda. Možete zakazati posetu ovom ostrvu da traje par sati do skoro ceo dan jer trajekti putuju do i od ostrva više puta svakog dana.

Ruta do vrha putem pećina lave je jedna od najpopularnijih ruta na ovom ostrvu. Pružite sebi bar četiri sata na ovom ostrvu da posetite obe lokacije. Možete se spustiti do svetionika i koristiti obalnu stazu ako želite da idete dužim putem do pristaništa. Možete videti par zanimljivosti na obali dok se krećete ka pristaništu, neke od kojih su stare kuće i luke. Možda će jedna od ovih kuća biti dostupna za javnost.

 

# 5 Nacionalni park Tongariro

Tongariro planinski prelaz je najbolji jednodnevni izlet na Novom Zelandu, i obavezan je za svakog iskusnog planinara. Staza se nalazi u nacionalnom parku Tongariro koji je najstariji nacionalni park na Novom Zelandu i on je mesto tri veoma različita vulkana (Tongariro, Ruapehu, i Ngauruhoe). Možete stići do nje nakon jednočasnog puta od Taupa. Ovaj prirodni rezervat je proglašen kao svetska baština zbog svog značaja maori narodu i zbog izvanrednih prirodnih elemenata.

Ova jednosmerna staza je duga 19,4 kilometara i počinje na Mangatepopo parkingu i zahteva prilično visoku fizičku kondiciju. S obzirom da je reč o planinarenju, vremenske uslove morate shvatiti ozbiljno, i oni koji idu na ovu šetnju moraju biti spremni. Kada planirate šetnju imajte na umu da se vremenski uslovi mogu brzo promeniti. Najbolji način da prikupite informacije koje su vam potrebne je pozivom informativnom cetru za posetioce Vhakapapa.

Najbolje vreme tokom godine za šetnju bez vodiča je između novembra i maja jer tada uglavnom nema snega. Trebalo bi da rezervišete vodiča ako ima snega ukoliko niste iskusan planinar. Preporučeno je da zakažete prevod do tamo i od tamo zbog ograničenja za parking (ograničenje je 4 sata) koje je na snazi od oktobra do aprila. Postoje brojni prevoznici koji vam mogu pomoći prilikom transporta.

 

# 6 Vulkanska dolina Vaimangu

Vulkanska dolina Vaimangu je najmlađi geotermalni sistem na svetu i nalazi se na 45 minuta od Taupa. Proizvela ga je erupcija Taravere 1886. godine, koja je poznata po zakopavanju ikoničnih ružičastih i belih padina koje su bile upečatljiva karakteristika na plažama jezera Rotomahana. Te padine su bile najveće nalazište silicijum dioksida na planeti i nekada su smatrane osmim svetskim čudom. Šetnja po ovoj dolini će vam omogućiti da vidite i uživate u geotermalnim čudima, kao što su topli izvori, otvori za paru, i bazeni sa blatom. Vodostaj se diže i spušta u zapanjujućem jezeru inferno kratera kao i kod jezera tiganj, jedno od najvećih toplih izvora na planeti.

Ekskurzija brodom od 45 minuta po jezeru Rotomahana sa naracijom kapetana je opcija na dnu ove doline. Takođe možete da se ukrcate u jedan od čestih autobusa koji prevoze goste do i od kafeterije i prodavnice suvenira ako ne želite da se vraćate uzbrdo.

 

# 7 Putangirua kule

Neke od najlepših stenskih formacija Novog Zelanda mogu se naći među Putangirua kulama. Od Velingtona je potrebna vožnja od 1 sat i 40 minuta do tamo, ali svako ko je otišao reći će vam da je vredno truda. Ove kule su sačinjene od starih slojeva šljunka koji su postepeno betonirani zajedno, a zatim progresivno izloženi vremenskim prilikama tokom nekoliko desetina hiljada godina. To su toliko neobične formacije da je Piter Džekson, režiser trećeg filma trilogije gospodara prstenova, uključio ovaj region u svoj film.

Postoji nekoliko mogućnosti da se dođe do ovih kula. Međutim svi putevi do Putangirua kula počinju u Aorangi šumi. Postoje lake staze koje vode do baza kula, a možete se popeti i do vidikovca (što podrazumeva iscrpljujući uspon). Moći ćete videti kule nakon 45 minuta šetnje, iako će vam biti potrebno verovatno do četiri sata da završite celu šetnju. Ako želite da iskusite celokupno iskustvo tokom u roku od jednog dana, obavezno obujte čvrste cipele, ponesite šešir i kremu za sunčanje, kao i hranu i vodu.

 

# 8 Vanganui reka

Vanganui reka je najduža prohodna reka na celom Novom Zelandu, a do nje se iz Palmerston Norta može doći za 50 minuta. Ova reka se proteže preko planine Tongariro, a zatim vijuga kroz nacionalni park Vanganui i Taumarunui da bi stigao do Vanganuija i Tasmanskog mora. Maori narod je stigao u ovo područje pre nekih 800 godina i nastanio se duž obala ove reke koja je bogata resursima i istorijom. Potomci prvobitnih doseljenika i brojne tradicionalne „marae (ograđeni kompleks koji pripada određenom plemenu)” još uvek ovde postoje. Kada su stigli prvi Evropljani i oni su bili zapanjeni obiljem reke i okolnih područja i počeli su ovde da se bave poljoprivredom.

Ova reka takođe privlači ljude koji vole aktivnosti u prirodi poput vožnja kanuom, biciklizam, planinarenje i vožnja mlaznim čamcem. Posetioci ovog područja često posete i takozvani „most do nigde”. Imate dva izbora za put do njega od Vanganui-a, koji je jednim smerom dug od 35 do 40 kilometara: brodom ili šetnjom, ili planinarenjem ili biciklizmom. Usput možete videti mnogo atrakcija što čini vožnju duž reke Vanganui od Vanganui-a fantastičnim provodom. Izleti kanuom duž reke Vanganui su navedeni u listi velikih šetnja Novog Zelanda iako nisu tehnički šetnje. Ovo petodnevno putovanje počinje u Taumarunuiju i završava se u Pipirikiju. Takođe postoji opcija za trodnevno putovanje.

 

Zaključak

Nacionalna reprezentacija u ragbiju (trostruki svetski šampioni i uvek među favoritima na najboljim kladionicama u Srbiji ), kultura Maora i zadivljujuće okruženje Novog Zelanda su poznati širom sveta. Posebno smo želeli da vam skrenemo pažnju na ovu drugu tačku jer je Novi Zeland neverovatno bogat veličanstvenim pejzažima, gostoljubivim meštanima koji su uvek raspoloženi za dobar provod, obiljem aktivnosti ukusnom hranom i pićem i atmosferom koja je neuporediva sa bilo kojim drugim mestom na svetu.

Autor: Lav Vračević | Objavljeno: 21.02.2023. | Modifikovano: 21.02.2023.